В района на с.Ваклино,Шабленско слънчогледа е на 80 процента прецъфтял.
В района на с.Ваклино,Шабленско слънчогледа е на 80 процента прецъфтял.
Може мястото на въпроса ми да не е в тази тема, но касае нашия регион. Някой знае ли нещо повече за извършителите на кражби на пчелни кошери със семействата от района на Н. Пазар, които скоро полицаите от града разкриха?
Ето какво е положението след първия сняг през тази зима в района на Разград.
Някои от жълтите сандъци 4 бр. са се килнали в следствие на обилния топящ се сняг.
Това е от съседния пчелин. Слава богу, на моите нищо им няма, с изключение на оплодните, които и без това са празни.
Във случаи на паднал кошер през зимата,може ли нещо да бъде направено? или пчелното семейство е изгубено
Шанса за оцеляване е близък до 100%. Чувал съм за няколко случая за отворени кошери след кражба на пити с мед и оставени така, напълнени със сняг и оцелели. Чувал съм за съборени нарочно кошери пълни със сняг пак оцелели. Виждал съм и съм ги вадил кошери от вода, до половината пълни и водата с температура 0 градуса, с една педя лед. Съжалявам, че не снимах тогава да мога сега да покажа как цопаме почти до кръста във вода с рибарските ботуши по края на "езерото" после се качваме върху една педя лед, прекосяваме и пак във водата, вадим кошерите от които над минута тече вода от вътре, товарим ги върху импровизирани салове и ги бутаме към брега. Същите кошери оцеляха на 100% и дори някои дадоха и мед от рапица.
Съгласен съм с мнението на рости, но има минимален шанс да оживеят, но това ще стане ясно, когато времето е по-благоприятно да се погледнат и се направи необходимото ако са все още живи.
Пиши как са се развили нещата. Ако познаваш колегата, го прати да си затвори кошерите. Ако кълбото е успяло да се събере ще оцелеят.
Миналата зима силен вятър ми беше съборил 5 от нуклеусите, които зимуват на 2 корпуса на 5 рамки. Всичкисе бяха отворили и беше голям проблем докато ги събера, а бяха пренощували така. Оцеляха без никакъв проблем.
Ще пиша когато има някакви резултати.
Колегата го познавам бегло, но имаме общ познат, на когото съм казал да го информира.Той от тази година се настани. Това са отводки от средата на лятото.
До колкото успях да видя от далеко, сандъците са останали затворени, но не исках да оставям стъпки по снега, за да не ме обвинят после в нещо, което не съм направил.
Днес, една седмица, след като видях обърнатите сандъци, си стояха по същия начин. Незнам дали моя човек не е предупредил собственика или собственика не му пука, но ми дожаля за пчеличките и оправих сандъците. На едните бяха се отворили дъната, а другите само разместени и гледам пчеличките вътре живи на кълбо, което затвърждава тезата, че пчелите не умират от студ, а от глад, при условие, че са стояли поне една седмица отворени при измерени минимални температури през седмицата -10 градуса за района.
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))