Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 45 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 444
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    За какво ми е този "хамбар". Аз си имам достатъчно корпуси и си ги ползвам със същото предназначение. Веднъж съм отварял 24 рамков организиран, като двоен ДБ и още след като му вдигнах капака, си казах, че такова чуда на моя пчелин няма да има. А представете си ако е 36 или повече рамков.
    А можеш ли да си предсавиш цял пчелин от лежаци, всеки с 25 рамки и отгоре на всичко и вътрешен магазин с 21 рамки /разделен на три магазина по 7 рамки,за по лесна работа/.Стоят като бунгала на поляната.На това му се казва красота.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Е,колега,само ни "дразниш" с тази красота!Пазиш я само за себе си
    Ама и аз си имам един красавец и мога да му се порадвам. :D

Цитат Първоначално публикувано от syzi
    Е,колега,само ни "дразниш" с тази красота!Пазиш я само за себе си
    Ама и аз си имам един красавец и мога да му се порадвам. :D
    Смятам скоро да започна да описвам по-подробно методите за отглеждане на пчелите в различните видове лежаци.
    Много хора не са осведомени достатъчно за предимствата и недостатъците на лежаците и ги пренебрегват при избора на кошер.
    Сигурен съм ,че мнозина желаят да отглеждат пчелите заради самите пчели,а са принудени да използват кошери и методи характерни за промишленото пчеловъдство.

За Лежаците

1.Тяхната история.

Първия лежак е създаден от Лайанс през 1864 г.Имал е между 20 и 25 рамки с размер 330 Х 410 мм.Наричали са го „Алпийски кошер”,защото се е използвал предимно в планинските райони.Още тогава е установено ,че пчелите отглеждани в лежаци се развиват отлично, дори и при сурови климатични условия.
    Година по-късно се появява „Славянския кошер” /през 1865 г./.Интересното при него е това ,че е единствения многокорпусен лежак.Съставен е от корпуси по 10 рамки /227 Х 480 мм./,които са се поставяли странично един спрямо друг и така се е увеличавал обема.Поради сложността на кострукцията Славянския кошер е изоставен.
    Следващия лежак появил се на този свят, който се използва все още е „Украинския лежак”.И той както предишните е на тясно-висока рамка – 285 Х 460 мм.Днес рамката му е 300 Х 435 мм. /обърната на 90 градуса стандартна гнездова ДБ рамка/.Тази промяна е настъпила след конгрес на пчеловъдите в бившия Съветски съюз /някъде около 1952-1954 г./ , когато са създадени стандартите в отрасъла.Решено е, че пчелите ще се отглеждат в кешери БД и разни други своеволия не се допускат.
    Накрая, отчитайки някои предимства на кошера „лежак”, са създадени съвремените конструкции, но на ниско-широка рамка /435 Х 300 мм./ Тези кошери са използвани масово в пчелини предназначени за майкопроизводство, добиване на пчелно млечице и др.В литературата се съобщава за рекордни добиви на мед - до 170 кг. от кошер.
    Лежака е древен кошер,който и днес има място на стационарни пчелини, а по-малките модели могат да се използват за подвижно пчеларство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Лежаков разбрах, че кошерите ти са подобни, като този
    с тази разлика, че имат магазини и са подпрени два по два. И магазините, ли са наклонени и с каква магазинна рамка работиш?

И магазините са наклонени.Питите са магазинни ДБ.Разположени са стъпаловидно. Всяка една е разположена на 37.5 мм. по-високо от предишната и е отдалечена на същото растояние.Така наклона се получава 45 градуса.
    Такива са част от кошерите.Имам и други модели лежаци.

Съжалявам ,но съм допуснал една грешка в писанието ми за историята на лежаците.
    Конгреса на пчеловъдите в Съветския съюз се е провел през м.Януари 1918г. в Киев.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Лежаков аз работя основно с ЛР но ми идват малко тежички корпусите и мисля за промяна, затова с интерес следя всичко споделено за лежаците.Притеснява ме едно нещо обаче.Както го описваш този лежак има момент, когато той е на 24 ДБ рамки и още толкова магазинни.Този сериозен обем наистина, ли се покрива изцяло с пчели?Как процедираш с магазините постепенно ли ги слагаш? И свиваш, ли долу плодника за да се качат по-лесно горе пчелите или това се случва по естествен начин?

Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Лежаков аз работя основно с ЛР но ми идват малко тежички корпусите и мисля за промяна, затова с интерес следя всичко споделено за лежаците.Притеснява ме едно нещо обаче.Както го описваш този лежак има момент, когато той е на 24 ДБ рамки и още толкова магазинни.Този сериозен обем наистина, ли се покрива изцяло с пчели?Как процедираш с магазините постепенно ли ги слагаш? И свиваш, ли долу плодника за да се качат по-лесно горе пчелите или това се случва по естествен начин?
    Наклонения лежак е на 18 рамки в гнездото и 18 рамки в магазина.Ако майката е добра изпълват целия обем. Когато пчелите покрият 16-17 рамки,поставям в магазина 5-6 пити и 4-5 восъчни основи през една.След като изградят основите го допълвам целия.
    Сами се качват,защото питите са стъпаловидно разположени.По-високо разположените гнездови пити са на нивото на по-ниско намиращите се магазинни.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Обема на 3 корпуса ЛР 10 рамкови е горе-долу колкото на 18 рамков лежак с магазин. (виж при 24 рамков лежак разликата вече е по-значителна)

п.п. не съм смятал с точност.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Страница 6 от 45 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •