Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 80
    Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравей,

Това с бройката кошери е добре. Многокорпусните, са за професионално според мен. Няма лошо, става. Ти си млад, дано нямаш проблеми с кръста! На теория трябва да си много добре, за да си наясно какво и защо, се прави в кошера (при колегата) да можеш да му задаваш правилните въпроси.
    ОБДХ - Обласна Дирекция по Безопасност на Храните. Там се регистрира пчелина като животновъден обект, и ти се дава номер.
    Колкото си по-близо до пашата толкова по-добре. Затова много колеги практикуват подвижно! Колкото по-далеч, толкова по-малък принос на нектар и прашец.
    При далечно разстояние, пчелата при летежа "изгаря" по-голямата част от нектара който носи. Иначе могат да ти "донесат" от 3.5км. Казано е в литературата, че при преместване на кошери - повече от 5км. Примерно: Ако купиш кошерите с пчели от твоите съседи, трябва да ги закараш на друго место за поне две седмици, и след това да ги върнеш в твоят двор. Ако не го направиш, голяма част от летящите пчели ще се върнат на старото място (пчелина от който са кошерите). Така твоите кошери ще отслабнат!
    Няма значение дали гръб, или лице! Кошерите ти да са обърнати с прелката на ИЗТОК, ЮГОИЗТОК. Те ще си летят на където е пашата.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Благодаря за отговорите ,задължително ли е регистрирането ? Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки) ще ги развивам да могат да презимуват (докато се образовам още) и догодина ако се чувствам готов ще им увелича бройката с още 5-6 (за подвижната паша също се замислих ,но докато не съм на някакво средно ниво не ми се рискува). Мисля да ги развия до 30-40 и тогава да вадя мед (това правилно ли е ? , а сега от първата година може ли да извадя 3-4 бурканчета мед за лична употреба). Четох някъде че обърнати прелки на север повишавали работния ден на пчелите с по 1 час сутрин и вечер ,нещо да споделите по този въпрос ? .Някакви други съвети да дадете ?.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Наистина лятно време слънцето изгрява и залява на 20-30 грауса на север спрямо линията изток-запад, но дали това увеличава медосбора - никой не знае. Медосбора е функция на 100 различни фактора, и най-важния от тях е наличието на паша, а не накъде е обърната прелката. Мене ако питаш - завърти си прелките натам, накъдето на тебе ти е удобно. Аз имам кошери с прелки, завъртени във всякакви посоки, и не съм забелязал някакви значими и доказани разлики в силата на семействата или в медосбора.

От колеги съм чувал, че са слагали кошери до стена с прелки към стената. Пчелите изпълзяват на прелката и после по стените на кошера се качват върху него, и чак тогава излитат. И какво от това - семейството си живее и се развива и си носи мед и т.н. Та склонен съм да си мисля, че дори и посоката на прелката да има някакво значение, то е минимално на фона на всички останали, много по-важни фактори.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки)
    Най-важното е пчелите да са здрави и кошерите да нямат зараза, най-добре нови.
    За прелките е трудно да се каже. Според мен гледай от къде духа вятъра и вече според мястото, както ти е по-удобно. Ако в близост има овощна градина или нещо което да се пръска с химикали, би било хубаво да са с гръб, за да не влиза в кошерите ако има полъх. Също ако имаш съседи или път не би било хубаво да ги залепиш на оградата с прелките към тях.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Благодаря за отговорите ,задължително ли е регистрирането ? Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки) ще ги развивам да могат да презимуват (докато се образовам още) и догодина ако се чувствам готов ще им увелича бройката с още 5-6 (за подвижната паша също се замислих ,но докато не съм на някакво средно ниво не ми се рискува). Мисля да ги развия до 30-40 и тогава да вадя мед (това правилно ли е ? , а сега от първата година може ли да извадя 3-4 бурканчета мед за лична употреба). Четох някъде че обърнати прелки на север повишавали работния ден на пчелите с по 1 час сутрин и вечер ,нещо да споделите по този въпрос ? .Някакви други съвети да дадете ?.
    Здравей,

Това с прелките Матеев го е обяснил много добре. По принцип: Преобладаващият вятър е от север (при мен). Не е препоръчително вятърът да духа директно в прелката. Става течение, при студен вятър, доста зле! Прелката, в литературата пише, че трябва да е обърната на ИЗТОК. Така сутрин като изгрее слънчо пчелите излизат по рано.НО....... това зависи от много неща, примерно колко е силно семейството в кошера.При силно семейство, ще излизат по-рано, и ще работят по-до късно. Извода какъв е, да се стремим винаги да имаме силни с-ва.
    Дали ще гледаш 5, или 50 семейства, ще трябва да вадиш мед! Ако го докараш до там! Ако купиш презимували семейства, ще имаш възможност да извадиш мед и от по-ранни паши. Ако вземеш отводки, първо ще трябва да ги развиеш, и мед евентуално от слънчоглед.
    Питаш за други съвети, АМИ ФАНИ ДА ЧЕТЕШ! Купи си книги, чети темите във форума от край до край! Така ще ти стане ясно с какво искаш да се захванеш.
    Има и вестници!

Поздрави, и не се отказвай! НЕМА ЛЕСНО! НЯМА КАК ДА ТИ ОБЯСНИМ ВСИЧКО! Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Лесно не се отказвам , а й щом съм се записал тук значи имам желание да докарам нещата до край (с късмет) . Ще чета естествено и с ваша помощ (теми и съвети ) ще станат нещата .

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравей,

Купуваш си някои книги. Купуваш си вестниците, или някой от тях. Те са: "Пчеларски вестник", "Пчела и кошер", и "Пчели". Като начало, "Календарен справочник на пчеларя" от Л. Радоев. Като го прочетеш няколко пъти, ще изникнат някои неясноти, въпроси. Тогава може да търсиш и по-профилирани книги. Междувременно влизаш и тук, и четеш темата която те интересува от началото до края. Така ще знаеш какво да питаш!
    По-нагоре, пишеш: "Други съвети?" Какво да ти се отговори, какъв съвет да ти се даде? Купи си кошери, които въртиш една манивела и в буркана тече мед!
    Не се бъзикам, действително има такива кошери! Винаги ще ти помогнем, но трябва да знаем какво искаш, какви са целите ти?

Радваш ме с това, че имаш ЖЕЛАНИЕТО! То е доста важно!

Поздрави, Г. Георгиев

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Здравейте , пише ви един начинаещ (който тепърва започва да се занимава с това) надявам се да съм уцелил точната тема (ако не е така моля да бъда извинен и да бъде преместено на точното място) възникват няколко въпроса на който се надявам да ми отговорите.Моят район ще е едно село до Ямбол. Дворът ми е около 3 декара (колко е оптималния брой на кошери който мога да достигна на това място) в края на селото на разстояние на 100 метра от нивите и 1 км от гората , селото има много лепи , акации , овошки , лоза и цветя. Ето и първият въпрос в нашето село има 4-5 пчелина с общ брой около 400 кошера (на около 1 км от моя бъдещ, те са по близо до гората ,а аз до полето и нивите) това проблем ли е (ще има ли паша за моите пчелички) , втори - на какво разстояние летят пчелите за прашец и нектар и в каква посока. За сега са тези благодаря на всички отговорили.
    Ако мислиш пчелина да е стационарен, не залагай много бройки. до 30-40 макс. По-добре няколко пчелина с по-малко бройки, отколкото 1 пчелин с десетки и стотици кошери. За твоите 3дка по закон позволяват до 600 кошера. Това за мен е откачена работа. Направи си пчелин сега в твоя двор от 30-50 бройки примерно и като се понаучиш и развиеш може да си вземеш друго място и да си направиш друг пчелин. И още нещо, кошерите в пчелина да не са близо един до друг. Макс 3 един до друг и оставяш разстояние.....метър-два примерно.... П.П. Посоката на летеж пчелите сами си определят и насочват (според пашата). А за разстоянието, учените дето са писали книгите го дават до 3км....че и малко повече, ама на такова разстояние не е рентабилно.... Иначе полезното разстояние, от което ще пълнят и в магазините е до 1,5км.....айде 2...макс, макс....зависи от много неща....времето, каква е пашата, колко е плътна пашата....(за полските култури е плътна пашата, докато гората може да е по-рехава....или пък по-гъста) Много зависи....... От полските култури не разчитай на пшеница, ечемик и царевица. Те дават само прашец (нектар не отделят) а и пчелите ги посещават в краен случай. Рапица, слънчоглед и кориандър са ти медоноси. За слънчогледа имай впредвид, че се сее на едно и също място най-малко през 4 години. Така че не винаги ще ти е близо..... В книгата Практическо пчеларство има таблица за цъфтежа на доста растения и кое, какво отделя(прашец или нектар).

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ако мислиш пчелина да е стационарен, не залагай много бройки. до 30-40 макс. По-добре няколко пчелина с по-малко бройки, отколкото 1 пчелин с десетки и стотици кошери. За твоите 3дка по закон позволяват до 600 кошера. Това за мен е откачена работа. Направи си пчелин сега в твоя двор от 30-50 бройки примерно и като се понаучиш и развиеш може да си вземеш друго място и да си направиш друг пчелин. И още нещо, кошерите в пчелина да не са близо един до друг. Макс 3 един до друг и оставяш разстояние.....метър-два примерно.... П.П. Посоката на летеж пчелите сами си определят и насочват (според пашата). А за разстоянието, учените дето са писали книгите го дават до 3км....че и малко повече, ама на такова разстояние не е рентабилно.... Иначе полезното разстояние, от което ще пълнят и в магазините е до 1,5км.....айде 2...макс, макс....зависи от много неща....времето, каква е пашата, колко е плътна пашата....(за полските култури е плътна пашата, докато гората може да е по-рехава....или пък по-гъста) Много зависи....... От полските култури не разчитай на пшеница, ечемик и царевица. Те дават само прашец (нектар не отделят) а и пчелите ги посещават в краен случай. Рапица, слънчоглед и кориандър са ти медоноси. За слънчогледа имай впредвид, че се сее на едно и също място най-малко през 4 години. Така че не винаги ще ти е близо..... В книгата Практическо пчеларство има таблица за цъфтежа на доста растения и кое, какво отделя(прашец или нектар).

Със всяка минута се убеждавам че съм най-точното място БЛАГОДАРЯ ВИ. За бройката най - много 50 защото мисля и овошки да съдя и малка градина да поддържам за лични нужди . След като се понауча и увелича бройката мисля да ги превозвам с ремаркета до по-далечни места (но стационарните ще са си постоянно 50 ). Според мен мястото ми е доста добро от към разположение (както бях споменал цяло село е зад мен - овошки,градини , гората също е близо , а ниви и полета много има , много акация и лепи) и мисля че пашата няма да ми е проблем . Относно културите до колкото знам пшеница , ечемик и царевица се опрашват от вятъра (ако не съм прав поправете ме). Слънчоглед , рапица , кориандър се гледат много при нас , а и дори да ги въртят през 4 години винаги ще има поне 2-3 блока в близост. Та това ми е идеята за развитие (с късмет и знания). Благодаря ви за мненията много са ми полезни.

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Колеги да попитам само нещо , като по опитни . Съседа има около 30 кошера на разстояние 70 м , това проблем ли е ?? Днес дядо ми ме пита абе няма ли да се бият (интересно твърдение ) как бихте коментирали ? Благодаря предварително.

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •