Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456
Резултати от 51 до 59 от общо 59
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Пробвал съм го това за което питаш НЕ РАБОТИ методът
    ????????????? Дай малко повече информация какво се обърква.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ????????????? Дай малко повече информация какво се обърква.
    Младите пчели който се грижат за пилото и майката си остават при пилото(Инстинкт) а долу старите не градят и пак си се качват горе при гнездото.Майката и се нарушава храненето отслабва и си преминава през ХР което е и (Опасния момент) за самата майка .Дори и да размениш местата на корпуса с В.О ефекта е същия.Все пак знам ,че ще пробваш но ,ще Ви помоля после да споделите резултата .Успех със експеримента
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Има още един много по логичен начин за който съм убеден на 99% ,че ще е успешен освен това е и по лесен + още една екстра силна отводка но не съм го експериментирал.За целта си оставих 1бр ДБ за да проверя логиката си по казуса .
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Това с търтеите при мене не е проблем, защото ханемановата решетка на финландските кошери всъщност представлява и втора прелка за горния корпус. Добре че ме подсети, иначе щях да я оставя затворена.

По въпроса с голия корпус с восъчни основи - ами предполага се, че ако един човек преминава към нова система кошери, той все още няма изградени рамки за нея. Именно поради това написах цял корпус само с ВО. Иначе ми е пределно ясно, че изградени пити ще помогнат, пък ако има и открито пило, това ще доведе и младите пчели с него. Но откъде пило - все пак това е друга система с рамки, която се предполага, че пчеларя я няма.

Между другото този номер вече съм го правил с отглеждачите - получава се перфектно със 100%-ова гаранция за успех. Но там наистина слагам изградени пити и прехвърлям поне една пита с пило. Номера съм го правил и с голи роеве само от стари пчели.

Въпросът ми всъщност е дали някой е пробвал само с голи восъчни основи и с нищо друго? Не че няма да стане - вероятно ще стане, но не искам семейството да дръпва назад и майката да стои безработна няколко дена. Идеята е долу да слязат достатъчно млади пчели и да започнат да градят по-бързо, отколкото майката може да снася. При това положение за семейството няма да има загуби от неснесени яйца, и освен това метода се явява и една перфектна противороева мярка. Пък и сега си му е времето за такива вмешателства (смяна на системата кошери). Сега или никога. По-рано семействата са слаби, а по-късно се влиза в периода на пашите и тогава пчеларя вече си има други проблеми и е претоварен от работа.
    Това с 3-я метод не става. Както се казва "играл съм го този мач", майката оставена в долният корпус и то на основи, ще се лута сама с дни а семейството ще си работи горе. Ако му отвориш и вход ще заложи и маточници и ще си произведе нова майка. Какво бих направил: максимално стеснявам долният корпус с дадан блатовите рамки, например 4-6(само с пилото) и от двете страни преградна дъска а от горе корпуса с рутови рамки с основи. Ако има паша до седмица ще изгради поне 4-5 над дадан блатовите и майката ще се качи там(по-топло и как ги харесват сега новоизградените...). Следва ротиране и ханеманова решетка, а ДБ рамки може да се съберат от 2 кошера в един и да излезе пилото там.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да, така е - наистина не става. Консултирах се с хора извън форума, на които вярвам. Също така направих и експеримент. Наистина не става - майката умря (или пчелите я убиха).

Сега предстои втори експеримент, при който заедно с майката се слагат поне 2 пити с пило от друг кошер от същия вид и се стръскват млади пчели от съществуващия кошер. Така вече ще има пило и млади пчели в новия корпус.

В общия случай според консултациите проблемни са 2 момента:
    1. Достатъчно млади пчели, които обаче за да ги привлечем, трябва да им дадем отворено пило за обслужване.
    2. Възможното простудяване на майката и пилото, ако са далеко от основното количество пчели и пило на кошера.

Като се отчетат тези 2 фактора, метода добива много на брой различни вариации в зависимост от сезона (дали нощите са студени или топли) и в зависимост от общото количество млади пчели и пило на кошера. При топло време и много пчели и пило може да се действува по-смело. Също така зависи от коя система кошери към коя ще се преминава. При някои от преходите нещата са по-лесни, а при други - по-трудни. Като цяло - няма единно общо правило, което да действува във всички случаи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сега работя по един друг метод, който е малко странен, но пак се получава в рамките на едно-две ходения в пчелина. Става въпрос за преход от ДБ към ЛР или обратното. Слага се втори корпус от другия вид отдолу или отгоре в зависимост от силата на семейството. Това вече го направих преди 2-3 седмици, и сега в съответните пчелини има комбинации ЛР-ДБ или ДБ-ЛР. Пити с пило има там, където и е било на кеф на майката да снася. Прехода между двете системи се прави като се подбират верните рамки с пило от различни кошери и се местят в други кошери. Местят се само рамки с пило (без пчелите) и се правят верните сглобки.

Също така се разместват и пити с мед и прашец - въобще прави се пълно реаранжиране на част от семействата. Не знам как е при вас, но при мене тази година пчелите са донесли много нектар и мед още преди да започне акациевата паша. Над 50% от плодниците вече са задръстени с пити с неузрял мед (частично запечатани). Видяхме се в чудо какви подредби на кошерите да правим. От една страна не може да изземваме меда, защото все още не е узрял. От друга страна няма къде да ги сложим тези пити. Иска ми се да добавям ВО за градеж и за разширяване на майката, а няма къде. В същото време семейството изглежда сравнително слабо и все още не му е време за 3-ти корпус, за да не го преохладим. Доста странна ситуация.

Потребител
    Регистриран
    15.01.2015
    Пчеларски район
    Русе
    При мен положението е подобно с разлика че не е задръстено с нектар (ДБ към ЛР) - пролетта свих ДБ плодника до 5 а останалите пити непокрити от пчели изрязах до ЛР размер (имаше доста мед и прашец в тях). После разширих с ЛР корпус отгоре с тези пити и с преграда и после разширявах само ЛР корпуса с медови пити и надрасквах меда до пилото. Като цъфна рапицата допълних и долния корпус пак с такива пити ЛР размер т.е. получи се ДБ корпус с наполовина ЛР рамки изградени и пълен ЛР корпус. Днес при преглед имаше пило на 4 ДБ и 5 ЛР от летва до летва и в хоризонтална и вертикална посока без меден венец. Майката не е блокирана на тези пити има място за снасяне и в страни от тях. Разпечатах по 1 пита на която има и прашец и пъхнах м/у пилото и на 2-та корпуса. ДБ корпуса оставих на 9 рамки леко разширени. Сложих 3-ти (ЛР) с 3 рамки полумедови и допълних с основи.

Целта ми е преход на първо място, после отводка(и). Правилно ли съм направил и ако някой опитен колега даде съвет, дали и къде съм сбъркал, ще съм благодарен!

поздрави
    Х.Кирилов.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Да, така е - наистина не става. Консултирах се с хора извън форума, на които вярвам. Също така направих и експеримент. Наистина не става - майката умря (или пчелите я убиха).

Сега предстои втори експеримент, при който заедно с майката се слагат поне 2 пити с пило от друг кошер от същия вид и се стръскват млади пчели от съществуващия кошер. Така вече ще има пило и млади пчели в новия корпус.

В общия случай според консултациите проблемни са 2 момента:
    1. Достатъчно млади пчели, които обаче за да ги привлечем, трябва да им дадем отворено пило за обслужване.
    2. Възможното простудяване на майката и пилото, ако са далеко от основното количество пчели и пило на кошера.

Като се отчетат тези 2 фактора, метода добива много на брой различни вариации в зависимост от сезона (дали нощите са студени или топли) и в зависимост от общото количество млади пчели и пило на кошера. При топло време и много пчели и пило може да се действува по-смело. Също така зависи от коя система кошери към коя ще се преминава. При някои от преходите нещата са по-лесни, а при други - по-трудни. Като цяло - няма единно общо правило, което да действува във всички случаи.
    Майката не я убиват умира когато се опитва да премине ХР при моя експеримент едната майка два пъти я преминаваше успешно но на третия път даде фира.
    Ще стане експериментът но много бавно, има няколко минуса и доста неизвестни
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Здравейте! Тази вечер ми беше бойното кръщене - за сефте отворих и работих самостоятелно по двата си ДБ кошера. Сложих им магазините и спуснах през тях по две плодникови пити, а магазините допълних с по десет магазинни рамки с пластмасови основи, напръскани с разредена клеева тинктура. Надявам се да започнат да ги градят, а после майката да ги осемени, за да ги прехвърля във Фарар. Мисля да ги оставя така около седмица и после да видя резултата. Ако някой има забележки, ще се радвам да ме посъветва.
    Този пост е редактиран от judas; 09.05.2015 в 12:39. Причина: допълване
    0899946746 Поздрави, Емо.

Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •