Топя восъка повторно в парната восъкотопилка. След това го слагам в тенекии прерязани на 22см височина и във всеки съд накрая наливам 3 литра вряща вода. Цялата тенекия захлюпвам и я слагам в съд от фибран да изстива бавно. След два дена восъка е отгоре, а най-отдолу са утайки. Всичко това е ясно на всички. Над утайките и между восъка остава по 1см (околко 15% от восъка) нещо сиво, което очевидно не е восък. Предполагам е парафин или там каквото слагат. Аз го стържа и го събирам в един съд. Отгоре остава само чист восък. Мисля чистия восък да го нося напролет при Матеев за преработка.
Та въпроса ми е за това сивото. Като го махам дали основите няма да са трошливи? Ако оставя малко от него дали не е по-добре и основите да са по-гъвкави? Матеев, ако четеш, моля те дай някакво мнение. Предполагам е по-добре този боклук да се маха?
Между другото лятото като топих разпечатките пак се появяваше нещо такова сиво (доста по малко като процент). Предполагам като запечатват ползват восък и от основите и затова се появява и там малко от този примес.
Допълнение. В пост 11 е описано нещо като пясък. Аз не питам за това. Този "пясък" го махам. Между пясъка и восъка остава нещо твърдо и сиво. За тази част питам. Това съм си играл да го варя във вода но не излиза восък от него.
Дон дебелия пчелар казва, че е прополис второ качество.
Прополис е. Защо изобщо се чудите?
Благодаря! Това не го предполагах. Явно бавното изстиване (близо два дни) спомага да се отдели прополиса. Това ясно обяснява защо това сивото го има и в разпечатките. Има ли смисъл да се отделя (маха от восъка)? С други думи как той влияе на качеството на основата. Има логика от високата температура (аз работя с прегрята пара) прополиса и той да се отделя.
Това е осапунен восък и прополис,идеален е за мазане на нови кошери и капани отвътре,нанася се с помощта на пистолет за горещ въздух.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))