Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какъв доход имате от 1 пчелно семейство? Колко ви струва 1 кг/мед

Гласували
115. Не можете да гласувате в тази анкета
  • до 100 лв. на семейство

48 41.74%
  • от 100 до 200 лв. на семейство

38 33.04%
  • от 200 до 300 лв. на семейство

12 10.43%
  • от 300 до 400 лв. на семейство

5 4.35%
  • от 400 до 500 лв. на семейство

0 0%
  • от 500 до 600 лв на семейство

0 0%
  • повече от 600 лв. на семейство

1 0.87%
  • под 1 лв./кг

6 5.22%
  • между 1 и 2 лв. / кг

12 10.43%
  • между 2 и 3 лв. /кг

11 9.57%
  • между 3 и 4 лв./ кг

11 9.57%
  • между 4 и 5 лв. /кг

12 10.43%
  • между 5 и 6 лв./кг

15 13.04%
  • над 6 лв./кг

25 21.74%
Отговори на анкетата
Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456
Резултати от 51 до 60 от общо 138

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Ха, ха, това е ноу хау и този път няма да е безплатно.
    Радвам се, че има друг като мен, който разсъждава по същия начин. Сега и теб ще те застъпят, че си ненаяден бизнесмен :-):-):-)

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Бедрата в пчеларството, е че всеки новоизлюпен пчелар прави едни бакалски сметки и смята че един ден ще стане милионер, но още първите години се сблъсква с горчива действителност. За да бъдеш пчелар най-напред трябва да ти идва отвътре, после да притежаваш много голяма доза интелект, да се усъвършенствуване непрекъснато, да четеш много и то не научнопопулярни черва, а чиста наука, да следиш какво правят другите и да се учиш от техните грешки и да прецениш много правилно, кое от техните успехи може да е полезно при твоите конкретни условия. Иначе остава само горчивината от постоянните провали и опитите за дребни тарикатлъци, които рано или късно водят до пълен провал.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Има един минимум от разходи, които не могат да бъдат избегнати. От там нататък, ако искаш да извадиш, трябва да дадеш. В пчеларството много рядко 2 и 2 прави 4. В общия случай прави 3 а не рядко и 2. Ако не дадеш ( не направиш разход и то в точния момент) не чакай добиви и възвращаемост на вложените, били те средства или труд. Пчеларството не е точна наука. Работата на пчеларя е да умее да преценя много точно кога, в кой момент какво и как да направи. Останалото е е ръцете на всевишния.
    Пчеларството от ден на ден става все по трудно и не рентабилно по много причини не зависещи от пчеларя. Вече е много трудно да се намери подходящо място за устройване на пчелини, където хем да не те крадат, пръскат и хората, че пчелите ги притесняват, хем да е добър медоносен района. Правим много компромиси, а всеки компромис води до загуби. Колкото и да се стараем да ограничаваме разходите, като те окрадат и отровят не можеш да реализираш приходи. До сега колкото и опити да са правени да сеопитаме да работим в симбиоза с полевите и овощарството са се оказали пълен провал. И това е така,защото държавата не си върши работата. Няма случай някой да е бил отровен и институциите да са открили виновника. Хайде кажете ми тогава какъв е смисъла да се жалваш, като освен да ти натресат още една сметка за плащане, друго няма да получиш. За съжаление държавните институции остават глухи за тези проблеми или както се случи тази година избиха ни пчелите, лишиха ни от 2/3 от добивите ни и сега ще ни запушат устите с някой лев помощи, които няма да покрият и 1/20 от нанесените вреди. Ходи минимизирай разходи и смятай приходи и цената на труда, ако си нямаш друга работа.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    Има ли тема във форума където се дават насоки как да се намали себе/стойноста на пчеларската продукция?
    Някъде бях чел, че сам човек с може да се грижи КАЧЕСТВЕНО за около 150 семейства. Двама заедно могат да се грижат за много повече.В на пчелина почти всичко е ръчен труд почти нямам и на идея за някаква механизация по кошерите...

п.п. иначе Матеев е прав не използваш, ли чужд труд мечтите за забогатяване си остават само мечти.
    Всеки един пчелар извежда разходите до минимум, но има един баланс, който ако бъде нарушен, влияе на качеството, добивите и съответно на приходите. В друг случай някои точни, но не малки инвестиции биха вдигнали приходите(в това число и от икономия от труд), но в по-дългосрочна перспектива. Пчеларя за това има глава на раменете си да мисли. Никой(поне не и безплатно) няма да дойде и да му напише план или методика как да си организира бизнеса или работата в стопанството, така че всеки вложен лев да се отплаща с максимум печалба. При една правилна организация един пчелин от примерно 50 семейства, може да носи повече чисти доходи от такъв със 100 семейства при общоприетата практика. Бедата в съвременното пчеларство е, че малко са тези, които използват главата на раменете си да мислят. В общия случай механично правят това, което са видели от някой по-стар пчелар, без дори да си зададат въпроса дали това е правилно или не. Съвременния "пчелар" не обича да чете т.е. да се образова. Сърди се, на тези, които не споделят наученото с цената на много четене, експериментиране и съответно вложени средства и труд или казано иначе съвременния пчелар се превърна в готованин и само чака на подаяния, включително и субсидики. Последното даже де превърна и е нова професия. Професия "програмист". Е за негова зла участ балъците вече са защитен вид. Както писах на шега в един предишен пост, ноу хауто струва пари и то много пари. Който иска да се възползва от знанията на другите си плаща. Така е в белите страни.
    Преди, когато ми оставаше свободно време съм си мътил главата с търсене на отговори, защо след като имаме такава уникална природа и прекрасни мечове нашия мед се котира наравно с китайския и аржентинския. Отговора е, че за това сме си виновни самите ние. Защо е така? Нека администратора ако желае (защото неминуемо щеше засегнат теми, които са табу) да отвори специална тема за това. Много ще е интересен дебата.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    При една правилна организация един пчелин от 50 семейства, може да носи повече чисти доходи от такъв със 100 семейства при общоприетата практика.
    Да те поправя - може да се конкурира с кои да е пчелин които е от 100 до 200/250 семейства
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И аз съм съгласен , че многото не винаги е печелившо.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Докато не започнем да се разбираме, и да се изслушваме, когато говорим- няма оправия! Някой прочете ли заглавието на темата? Или както в дискусията за себестойността на меда, нито един няма да каже колко струва килограм от собствения му мед? Без участието на държавата, няма добра цена! Без участието на самите нас- също! Докато не намерим съмишленици и единомислещи сред нас, в името на обща цел ще си дрънкаме по форумите, и ще им разваляме чатовете?!? Аз вярвам, че не малка част от нас, с достойнство можем да се наречем колеги!
    Ами аз бях метнал една лайшка сметка ма някой я изтрил. Какво не му е харесала де да знам ей я на?

айде смятайте... няма калкулиран личен труд няма амортизация няма осигуровки няма програми и т.н работещ пчелин със всички ваданлъци при добра година = 2.80 лв/кг. Ей де гу чукаш де се пука а, шса правим на бихте ли могли!

количество кг на брой общо ед цена обща стойност
    семейства 200 40 8000 5 40000
    основи 600 1.2 -720
    рамки 200 0.65 -130
    лекарства 200 4 -800
    тенекии нови 40 3.5 -140
    захар 25 1.4 -7,000
    майки 100 20 -2,000
    оперативни разходи -10,790
    Марж 29,210
    помощник 2 500 -1,000
    транспорт 10000 1.8 -1,000
    други -1,000
    други разходи -3,000
    Доход 26,210
    финансови 12 311 -3,732
    Доход 22,478
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •