до 100 лв. на семейство
от 100 до 200 лв. на семейство
от 200 до 300 лв. на семейство
от 300 до 400 лв. на семейство
от 400 до 500 лв. на семейство
от 500 до 600 лв на семейство
повече от 600 лв. на семейство
под 1 лв./кг
между 1 и 2 лв. / кг
между 2 и 3 лв. /кг
между 3 и 4 лв./ кг
между 4 и 5 лв. /кг
между 5 и 6 лв./кг
над 6 лв./кг
Бедрата в пчеларството, е че всеки новоизлюпен пчелар прави едни бакалски сметки и смята че един ден ще стане милионер, но още първите години се сблъсква с горчива действителност. За да бъдеш пчелар най-напред трябва да ти идва отвътре, после да притежаваш много голяма доза интелект, да се усъвършенствуване непрекъснато, да четеш много и то не научнопопулярни черва, а чиста наука, да следиш какво правят другите и да се учиш от техните грешки и да прецениш много правилно, кое от техните успехи може да е полезно при твоите конкретни условия. Иначе остава само горчивината от постоянните провали и опитите за дребни тарикатлъци, които рано или късно водят до пълен провал.
Има един минимум от разходи, които не могат да бъдат избегнати. От там нататък, ако искаш да извадиш, трябва да дадеш. В пчеларството много рядко 2 и 2 прави 4. В общия случай прави 3 а не рядко и 2. Ако не дадеш ( не направиш разход и то в точния момент) не чакай добиви и възвращаемост на вложените, били те средства или труд. Пчеларството не е точна наука. Работата на пчеларя е да умее да преценя много точно кога, в кой момент какво и как да направи. Останалото е е ръцете на всевишния.
Пчеларството от ден на ден става все по трудно и не рентабилно по много причини не зависещи от пчеларя. Вече е много трудно да се намери подходящо място за устройване на пчелини, където хем да не те крадат, пръскат и хората, че пчелите ги притесняват, хем да е добър медоносен района. Правим много компромиси, а всеки компромис води до загуби. Колкото и да се стараем да ограничаваме разходите, като те окрадат и отровят не можеш да реализираш приходи. До сега колкото и опити да са правени да сеопитаме да работим в симбиоза с полевите и овощарството са се оказали пълен провал. И това е така,защото държавата не си върши работата. Няма случай някой да е бил отровен и институциите да са открили виновника. Хайде кажете ми тогава какъв е смисъла да се жалваш, като освен да ти натресат още една сметка за плащане, друго няма да получиш. За съжаление държавните институции остават глухи за тези проблеми или както се случи тази година избиха ни пчелите, лишиха ни от 2/3 от добивите ни и сега ще ни запушат устите с някой лев помощи, които няма да покрият и 1/20 от нанесените вреди. Ходи минимизирай разходи и смятай приходи и цената на труда, ако си нямаш друга работа.
Всеки един пчелар извежда разходите до минимум, но има един баланс, който ако бъде нарушен, влияе на качеството, добивите и съответно на приходите. В друг случай някои точни, но не малки инвестиции биха вдигнали приходите(в това число и от икономия от труд), но в по-дългосрочна перспектива. Пчеларя за това има глава на раменете си да мисли. Никой(поне не и безплатно) няма да дойде и да му напише план или методика как да си организира бизнеса или работата в стопанството, така че всеки вложен лев да се отплаща с максимум печалба. При една правилна организация един пчелин от примерно 50 семейства, може да носи повече чисти доходи от такъв със 100 семейства при общоприетата практика. Бедата в съвременното пчеларство е, че малко са тези, които използват главата на раменете си да мислят. В общия случай механично правят това, което са видели от някой по-стар пчелар, без дори да си зададат въпроса дали това е правилно или не. Съвременния "пчелар" не обича да чете т.е. да се образова. Сърди се, на тези, които не споделят наученото с цената на много четене, експериментиране и съответно вложени средства и труд или казано иначе съвременния пчелар се превърна в готованин и само чака на подаяния, включително и субсидики. Последното даже де превърна и е нова професия. Професия "програмист". Е за негова зла участ балъците вече са защитен вид. Както писах на шега в един предишен пост, ноу хауто струва пари и то много пари. Който иска да се възползва от знанията на другите си плаща. Така е в белите страни.
Преди, когато ми оставаше свободно време съм си мътил главата с търсене на отговори, защо след като имаме такава уникална природа и прекрасни мечове нашия мед се котира наравно с китайския и аржентинския. Отговора е, че за това сме си виновни самите ние. Защо е така? Нека администратора ако желае (защото неминуемо щеше засегнат теми, които са табу) да отвори специална тема за това. Много ще е интересен дебата.
И аз съм съгласен , че многото не винаги е печелившо.
Ами аз бях метнал една лайшка сметка ма някой я изтрил. Какво не му е харесала де да знам ей я на?
айде смятайте... няма калкулиран личен труд няма амортизация няма осигуровки няма програми и т.н работещ пчелин със всички ваданлъци при добра година = 2.80 лв/кг. Ей де гу чукаш де се пука а, шса правим на бихте ли могли!
количество кг на брой общо ед цена обща стойност семейства 200 40 8000 5 40000 основи 600 1.2 -720 рамки 200 0.65 -130 лекарства 200 4 -800 тенекии нови 40 3.5 -140 захар 25 1.4 -7,000 майки 100 20 -2,000 оперативни разходи -10,790 Марж 29,210 помощник 2 500 -1,000 транспорт 10000 1.8 -1,000 други -1,000 други разходи -3,000 Доход 26,210 финансови 12 311 -3,732 Доход 22,478
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))