Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 39 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 385
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Я който знае, да дава акъл. Нощес една хубава зайка първескиня умря и остави шест зайчета, двуседмични. Почнах ги със спринцовка в устата с разбито кисело мляко. Ще им осигуря и някакви витамини от аптеката и засега това е. На топло са, в кашона е пълно със слама и люцерна, ако се закрепят няколко дена ще им купя и гранулка. Приемам всякакви съвети - и от практиката, и от теорията
    Навремето с дядо ми(лека му пръст), сме имали такъв случай и как постъпихме - одрахме внимателно кожата на майката и я заковахме на една конструкция от четири летви като сито, с боцките на долу, получава се нещо като мех и така ги хранихме с краве мляко, доколкото си спомням процента на оцелели не беше особенно висок, но имаше няколко които се "хванаха" за гранулките и зопта...

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Корагруп, поздравления, избрал си най-добрите породи /Според мен/, така че кръстосвай смело, хаха, пък и с такава тъща не знам и за какво ти е форум!? В бграбита, докато бях там и преди да го реформират най-активни бяха търговците и самохвалковците, сега не знам как е. Имаше и няколко много свестни колеги, за съжаление им изгубих дирите и не поддържаме кореспонденция. Тука също има колеги, които са и там, някой от тях ще те включи. Не знам Юри, ако участва?
    Йорданович, мерси за подкрепата. Тъщата и тъста са вещи в занаята, най-малкото защото повече от 25 години гледат зайци, но както често се случва и със старите пчелари компетенциите се ограничават само в собствения опит в рамките на собственото стопанство. Дето се вика те знаят как, а аз имам и други въпроси като "защо" и "има ли и друг начин".
    Примерно интересуват ме схеми за близкородствени кръстоски, добри практики, евентуален пазар на продукцията...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гена,а погледнахте ли под опашката на заека?
    Мислиш ли, че сме толкова боси ?
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами храних ги вече 3-4 пъти, някои вече си дърпат както трябва, но като общо си личи че няма гладни. Надвечер ще мина през някой зоомагазин да им взема някаква гранулка за декоративни зайци, че не ми се купува цял чувал толкова от рано.
    Корагруп, малко отговори от моя страна. Наистина много неща има общи между двете въдства за които говорим. И действително, ако човек има голям опит или рутина и ако не гони нови цели, на много от въпросите тип "защо така?" няма да ти даде отговор.
    Пазар. За едровия не съм се интересувал от години и сега не знам как е. На дребно - има си, трябва да си го търсиш, да си го създаваш и да си го поддържаш. Особено в по-големичък град, само да те разберат хората че си точен. Аз чат-пат съм носил на колеги, къде с пари, къде без, ама после все подпитват. И дет се вика, ей тъй между другото мога да си докарам в годината още 1-2 минимални заплати, но не ми се занимава. Пазар за домашна продукция си има... Яйца понякога също съм носил от излишъците, после ме питат що са различни от купешките. Отговорът е прост и веднага им го казвам - щото съм ги произвеждал за мен си а не за търговия. Така че имаш ли условия, почвай смело. Ако гледаш за теб, за кеф или храна, ясно че сметката не е толкоз важна. Гледаш ли ги за пазар обаче, все нещо ще трябва да калкулираш, най-малкото за да може да си формираш ценовата политика, хаха. Основните фактори в себестойността са смъртност и цена на фуража. Селските породи спокойно могат да се изхранват с клонак и разнотревие и малко зърно, тъй че прави си сметката. Гласи хранилки и поилки, да ги минаваш веднъж дневно. 5-6 зайки, 1 мъжки, планираш 4 озайчвания в година, долу-горе смяташ всеки месец че имаш за реализация по 10 заека. При повече зайки трябва допълнително мъжки и така, схемата става друга. От края на май до средата на септември се въздържаш от озайчвания. Зимата не ги е страх, стига да не са на течение. При мен във февруари, при под -15 град. и са раждали нормално. Кафезът е под навес, увит с черги, сандъчето натъпкано със слама и всичко е ОК, само майката да не е първескиня... Комари ако имаш, също трябва да ги мислиш... При мъжкия пускаш по 2 зайки, лесно стават работите и после можеш да прехвърляш от приплодите, само трябва да ги наблюдаваш, да не се претоварва мъжкия излишно. За близкородственото какво да ти кажа, имал съм инциденти между брат и сестра или аз съм пускал по изключение щерка при баща, с приплода всичко е ОК, но никога не съм оставял от тях разплодни. В старите книжки препоръчват в домашни условия да се чифтосват животни от различни породи, сигурно има защо. Част от колегите които имат великани си имат и проблеми с тях, че как иначе - в БГ сигур всички великани са роднини. Аз си оставям женски от моите а мъжките ги вземам от различни населени места и така, мелези и чудо. Ами засега това е, иначе може още много да се каже, ама евентуално нататък.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Мерси за съветите. На каква възраст или тегло може да се запложда за първи път една зайка?
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Мерси за съветите. На каква възраст или тегло може да се запложда за първи път една зайка?
    Зависи от породата и направлението/лична консумация или печалба/, но както всяко животно си има време за израстване и узряване.Когато гледах зайци/преди 2 години/ пусках майките на около 6месеца за разплод, но до тогава ги държах на диета да не затлъстеят много.
    За пазара на дребно колегата Йорданов е прав, малко трудно се създава мрежата, но още има хора които ми звънят.Важно е постоянството и да ги подготвиш за празниците, много се търсят за велик ден, гергьов ден,димитров ден и коледа.

Успех на всички през новата 2015 година!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А да, това за празниците е така, на 100%! За възрастта, аз горе долу ги пускам след 5ия месец, но се е случвало и с по-млади. В книжката мисля че даваха като тегло че трябва да е стигнала 3/4 от теглото на възрастен заек. Иначе за клане при мен са готови на 4 месеца и половина средно, при добър рандеман. Навсякъде говоря за селски превъзходни.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    Корагруп, пиши ми на скайпа тия дни, ще помоля да те пуснат в заешкия форум.
    Това с пускането на две зайки едновременно при мъжкия ме изненада- нито съм чел, нито чувал, нито пробвал. Но и не ми се струва добра идея. Много ще му дойдат наведнъж ( практиката при хората показва, че такива тройки са само глезотия за окото, добър резултат няма...за жените де )
    Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Чудо по Нова година, jordanova храни зайци! И даже ми заяви, че отсега нататък Тя ще ги храни! Представяте ли си!?

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P1030973.jpg
Прегледи:      175
Размер:	105.4 KB
ID:	2834

jojonov , едно време, като ученици, ни даваха пионерски поръчения да отглеждаме зайци за държавата. Нямахме си компютри, затова ни препоръчваха да си купуваме книжки, да четем и да си ги разменяме. Тази е най-съвременната, която ми е останала, хаха:

Име:	P1030978.jpg
Размер:	154.9 KB
ID:	2835

Страница 56, втори абзац отгоре.

Име:	P1030975.jpg
Размер:	136.1 KB
ID:	2836

Групово не практикувам, но тройка, да. Като се пробва, може и да се види дали има резултат или е само глезотия. Подсказка - ако едната зайка не е съвсем в кондиция, бързо й идва ищаха... На предната страница, последен абзац, си пише, че заплождането се извършва в клетката на мъжкия и под наблюдението на Зайцевъда! Мисля, че това не подлежи на коментар.

Абе, тънка работа, ви казвам.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    ...

Абе, тънка работа, ви казвам.
    Пък после...таковалисе като зайци...
    Георги Корчев се казвам

Страница 6 от 39 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •