Я...объркал съм темата. Нещо форума блокира. Това беше за друга тема. Има ли картел на горивата в България?
Я...объркал съм темата. Нещо форума блокира. Това беше за друга тема. Има ли картел на горивата в България?
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Колега, постарах се да изчета статията която си пуснал. В нея има следния пасаж- неоникотиноидите преминават през цялото растение и достигат нектара и полена, но също се просмукват и достигат почвата и подпочвените води, и действат токсично на живите организми, които са в контакт с тях. Не съществуват безопасни нива на експозиция...Не те знам какво си чел, но не се коси че си писал. Форума е за това да си споделяме мисли, чувства и възприятия!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Оставете арендаторите да си пръскат наволя.
Гъбичните и бактериални заболявания по растенията са много сериозен проблем за арендаторите. Подморът е развъдник за всякакви гъби и бактерии, а при малко влага, топлина(30 градуса) и малко захар - направо цъфват.
Затова внимавайте къде си изхвърляте подмора и гледайте да не попада върху нивите. Една шепа подмор, може да предизвика такова заболяване по културите, че да се наложи цялата нива да бъде унищожена, защото може да зарази съседната. Задължение на арендатора е да унищожи нивата, а ние като съвестни граждани сме задължени да подскажем на органите, че има заболяване.
Все пак трябва да пазим продукцията на арендаторите, точно така както те пазят нашата.
Ърнест Хемингуей
Представям ви внесеното в МЗХ становище срещу неоникотиноидите.
$%^&* ע₪∩שּׂ۩¦ђ⌂∩¶¥§¤¿∏╘﴿☼√⌂╒ﻝﻶﻹ §††††۩☼﴿╒§¶∩▀☼∩ﻹ§ℓ ₪∑█¶∩₪∩שּׂ۩¦ђ⌂∩¶¥§¤¿∏╘﴿☼√⌂╒ﻝﻶﻹ §†††۩☼﴿╒§¶∩▀☼∩%&* ע∩שּׂ۩ђ╒ﻝﻶﻹ§††¦ђ⌂^&* ∑█¶∩₪∩∩%&₪∑█¶∩שּׂ۩¦ע
АКО ТИ ПРЕДСТАВЯ ДОКАЗАТЕЛСТВА ТИ ЩЕ СИ НАПРАВИШ ЛИ ТРУДА ДА ГИ ПРОЧЕТЕШ? ВНИМАВАЙ МНОГО ДОБРЕ КАКВО ОБЕЩАВАШ, ЗАЩОТО ПОСЛЕ ТРЯБВА И ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА!!!!!!
ПРОБЛЕМА, НА ВАС ХОРА, ВИ Е ЧЕ ПОСТОЯННО МЕ СРАВНЯВАТЕ СЪС ОГЛЕДАЛНИЯ ОБРАЗ НА САМИТЕ ВАС СИ ! АЗ НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ КАТО ВАС, ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ, И ОТКАЗВАМ ДА СЕ ПРЕВЪРНА В ТАКЪВ!
НАЙ- ОБИЧАМ ДА МИ СЕ ВМЕНЯВАТ ДУМИ, КОИТО НЕ СЪМ КАЗАЛ! Все едно да кажа, че повече няма да има загинали семейства от АГ!Относно увереността му ,че следващите 5 години няма да има проблеми с пчелите, моля Матеев да го архивира в специален раздел "Предсказания на ясновидци".Ако предсказанието не се сбъдне, лековерните да знаят кому да се сърдят
Неоникотиноидите са силно токсични за пчелите в ниски концентрации!, НО също така са и количеството от препарата, което е нужно за ефективно третиране на посевите е в МНОГО ПЪТИ по-ниско!
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Офф......
Това се опитвам и аз да кажа, ама май не си струва усилията. Тук действа не здравия разум, логиката и сметките, а принципа на Павлов за условния рефлекс. Светва лампата и на песа му потичат лигите. Ама колко силно е светнала и за колко време за него няма никакво значение!
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
И дори при тази концентрация се оказва ,че проблема си остава :
Целия текст : http://bapko.org/images/stories/docu...kotin-publ.pdf......Едновременно с това, изследвания върху Nosema ceranae, свързват паразита и неоникотиновите пестициди със загубата на пчели в USA и Испания (Oldroyd, 2007). Резултати от проучвания на френски изследователи от Националния институт за селскостопански науки в Авиньон показват, че imidacloprid значително увеличава уязвимостта на пчелите към инфекциии тяхната смъртност, дори при най-ниските приложени концентрации (дори когато нивата на приложения инсектицид са толкова малки, че не могат да бъдат открити в пчелите), но смъртността е винаги по-висока, когато пчелите са едновременно изложени и на Nosema.Когато гъбните патогени са подпомогнати от сублетални дози от пестициди, те си взаимодействат в синергизъм и, като последствие, много по-ефективно убиват насекомите.Резултатите от изследванията потвърждават наличието на синергичен ефект между Nosema и неоникотиновите пестициди (по-конкретно imidacloprid), т.н. хронична токсикоза, което се изразява в значително отслабване на пчелите и увеличена смъртност сред тях (Alaux et al.,2010). Активността на ензима глюкозо-оксидаза, който дава възможност на пчелите да стерилизират колониите и да хранят пилото, е била значително намалена само поради комбинацията от двата фактора, в сравнение с контролните варианти, третирани по отделно с Nosema или с неоникотинови пестициди. За синергичния ефект е допуснал най-напред проф.Joe Cummins (*Cummins, 2007). Този ефект е вече добре известен и успешно се експлоатирапри контролирането на вредителите. Изследвания от Америка също потвърждават, че дори при съвсем малки концентрации, неоникотиновите химикали могат да направят медоносните пчели уязвими от смъртоносни болести, поради отслабването на техния имунитет и последващо отключване на микробиологични или паразитни заболявания (Hiltrud, 2007).
ВСИЧКИ искаме коренна промяна в политиката на МЗХ! Не става дума само за препаратите за растителна защита, но и цялостната политика и вземането на решения от страна на МЗХ. Нека бъдем реалисти, това не може да се случи за ден-два. Секторът е изоставен на произвола от преди прехода, а как очаквате с магическа пръчка да бъдат поправени грешките?!?!
Много бързо забравяме какво беше постигнато през последните няколко години и какво беше постигнато за последните близо 30 години.
Ако искаме да симулираме дейност - да, този протест ще има желания резултат, но НИЩО ПОВЕЧЕ. Ще се видим по телевизията, ще пием по едно и обратно по родните места - ТОВА ЛИ Е ЦЕЛТА?!?!
Протест за 1 седмица е невъзможно да се организира. Чисто и просто "технологичното" време не е достатъчно. Ако имахме 1-2 организации, всички пчелари членуваха в тях, силни структури и т.н - ДА, протест можеше и за 1 ден да се организира, а самата сила на една такава организация, би накарала МЗХ да промени политиката си.
Да, чашата е преляла отдавна, но това НЕ означава, че нещо ще се промени, ако 100 човека излязат с пушалките. Разберете, такива битки се печелят от хора с акъл, които се подготвят и чакат перфектните условия за атака, а не се впускат в битки с несигурен изход.
Ще ви дам един пример, който всички би трябвало да разберат. Марешки изчака петрола на световните борси да падне много и бързо, а цените в България да останат непроменени. Това се случва, защото рафинерията има запаси и договорите се сключват не от днес за утре. Тоест, получава се една разлика между цените и рафинериите, които нямат големи запаси, могат бързо да започнат продажба на евтино гориво.
Така Марешки намери гориво на ниска цена, а печалбата от дизел на дребно през последните години винаги е били между 5 и 15 стотинки. Той е човек с акъл и влезе на пазара в правилния момент - НИЩО ПОВЕЧЕ! Поддържането на ниските цени - това му гарантира пазара.
Ето така се прави! Търпение, подготовка и акъл! Това са качествата, които трябва да притежава един лидер, за да спечели битката без една капка кръв, а викането по площади е лесна работа. Зад всеки един такъв човек, стоят поне още 5-10 човека, които му помагат да обработи цялата информация и да вземе правилните решения. Екипът на президента е с около 20-30 висококвалифицирани и начетени хора, а в парламентарна република, ролята му е ограничена. Вицепрезидентът на България също има екип от хора, а сигурно 90% от гражданите изобщо нямат идея как се казва, а какво прави...
Много е изкушаващо да застанеш зад човек, който ти обещава звездите, но погледнете какво реално са постигнали лидерите, които подкрепяте и след това се замислете дълго.
Наскоро Матеев ви каза, че сте тръгнали да играете шах с гросмайсторите от МЗХ. Според вас, кои лидери имат дори минимален шанс да се противопоставят на МЗХ? Вижте кои са хората, които застават зад всеки от вождовете, вижте екипите им! Спрете да следвате сляпо като овце, всеки вожд, който ви обещае звездите.
Един колега ми каза така: "Замисли се, кой от лидерите ТИ би наел да те представлява". Много е прав, защото когато даваш пари на ръка, тогава си правиш сметката дали си харчиш парите разумно.
Затова каквито и действия да се предприемат от някои от лидерите, направете си сметката дали бихте платили заплата на този човек да ви представлява. След това помислете, дали да го подкрепите и да се наредите на протест пред МЗХ.
Личното ми мнение е, че преди да се прави какъвто и да било протест, трябва да се изпробват всички други възможни опции. А ако се стигне до протест, то такъв трябва да се организира от ВСИЧКИ организации, а не само от една.
Този протест, който е организиран от ОБПС(Михайлов) е едно скъпоструващо упражнение. Цената ще я плати не само неговата организация, но и всички пчелари в България. Ето това е истината! Егото е много, акъла е малко!
Ако Михайлов не се откаже от протеста, то най-рационалното решение би било, ВСИЧКИ други огранизации да излязат и да кажат, че "ОБПС не представлява сектора и че другите огранизации няма да участват в неговото представление"
Да, после ще се говори, че всички са предали Мишо, а истината е, че ТОЙ предава ВСИЧКИ пчелари в България със своите необмислени и егоманиакални действия!
Ърнест Хемингуей
Така е. Протеста, обявен от ОБПС, е най-голямата глупост на всички времена. Този протест има една единствена цел - лидера на ОБПС да си начеше имперските амбиции, нанасяйки при това щети на ЦЕЛИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЕКТОР.
Протеста НЯМА ЯСНО ОБЯВЕНА ЦЕЛ! Не става ясно какво трябва да се постигне, освен това Мишо Михайлов да бъде поканен в МЗХ на 5-минутен разговор с Министър Танева. Та това можеше да бъде постигнато по 10 други различни начина.
Не става ясно КАКВИ ИСКАНИЯ ИМАТ ПЧЕЛАРИТЕ, които искания после да бъдат внесени в МЗХ. При това положение защо ще ходим в София? Може би за да скандираме "Да живее Мишо Михайлов" с вдигната нагоре ръка?
Протеста се обявява в НАЙ-НЕПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ !!!
Протеста НЕ Е СЪГЛАСУВАН с другите пчеларски организации в страната.
Протеста не е предварително разискван в онлайн пчеларските медии (форуми и фейсбук), за да се види какво е настроението на пчеларите и да се обсъдят ОБЩИ ЦЕЛИ, ОБЩИ ИСКАНИЯ, СЪГЛАСУВАНИ МЕТОДИ ЗА ПОСТИГАНЕТО ИМ, СТРАТЕГИЯ ЗА СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ и поне 10 други ВАЖНИ АСПЕКТИ.
Като цяло протеста демонстрира едно единствено нещо по отношение на Мишо Михайлов:
Аз съм ИМПЕРАТОР НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО!!!
АЗ САМ ВЗЕМАМ РЕШЕНИЯ и не се съобразявам с никой друг.
Вашето мнение НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА !!!
Мнението на другите пчеларски организации НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА !!!
Мнението на самите пчелари НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА !!!
Кога, как и какво ще се случи го решавам САМО АЗ И НИКОЙ ДРУГ !!!
Вие само сте длъжни ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ !!!
Вие само сте длъжни ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ !!!
В момента може и да правя глупост, която много ще ви навреди, но за мене е важно да се покажа по телевизията, за да демонстрирам кой командва Българските пчелари.
Иначе ОБПС има право да покани на протест собствените си членове, но НЯМА ПРАВО ДА ОБЯВЯВА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПЧЕЛАРСКИ ПРОТЕСТ !!!
Никой никога не му е давал такива пълномощия. Близко до ума е, и всеки един средноинтелигентен човек го знае, че протест се обявява СЛЕД СЪГЛАСУВАНЕ С ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ, а те от своя страна трябва да го съгласуват с членовете си.
Предишния протест също така се организира много бързо, но въпреки това БЕШЕ СЪГЛАСУВАН С ВСИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ без Ганчовистките. Мисля че бяха 11 или 12 организации, които обсъждахме и планирахме какво, как и кога да се случи. Тогава Мишо Михайлов пак прояви имперски амбиции и избърза да обяви протеста от името само на СБП, като с това демонстрира имперските си амбиции. Не сме го разисквали този случай в публичното пространство, защото нали все пак се борим за обединение.
Сега случая отново се повтаря, но този път в МНОГО ГРУБА ФОРМА. Този път вече Мишо Михайлов демонстрира ТОТАЛНО НЕЗАЧИТАНЕ на мнението на другите организации, самопровъзгласи се за ИМПЕРАТОР и започна да прави глупости, които могат да нанесат големи щети на пчеларския сектор в България.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))