Слънчо само питам досега търсих но не можах да намеря едно интервю с един пчелар от Монтанско който споделяше че при пръскане на рапицата част от пчелите на човека намаляли и той се консултирал с ветеринаря който му изписъл кофеин натриев бензоат (във вет. медецина се използва за натравяне).На човека му направило впечатление че след третирането много акари били на таблата под мрежестото дъно дали било от това не знаел но сега профилактично слагал. Като казва че има ефект колко е ефекта е друг въпрос. Та затова питах а не да ги тонизирам с кофеин да брамчът повече та повече мед да донесат.
Преди две години един колега с люти чушки умори пчелите си , за акарите не ми каза.
Имаше някъде въпрос защо един човечец не е станал милионер. Преди 30 години пчеларство и комерс бяха различни понятия.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=73&page=2
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Юрка, ако позволиш аз ще ти кажа за лютите чушки! Ами колегата е използвал най- лютата чушка в света- Carolina Reaper. По скалата на Scoville, тя има 1,569,300 единици лютивина. Което е малко повече от тези на Халапеньо- от 5000до 8000 единици. Така че, пчелите са се разбягали панически, барабар с акарите и всички вируси по тях.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Мой приятел пчелар всяка пролет слага в сиропа отвара от люта чушка , лук (лук е използвал и Гърдев ) и някои билки и до колкото знам добре се отразяват на пролетното развитие . Не знам колко чушки им е сложил въпросния пчелар , че да си умори семействата, ама и аз като превишава дозата бълвам огън и жупел.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))