Пчелите градят пити и работят отгоре надолу.Винаги празното е от долу.Другото би било "пчеларска" работа.
Пчелите градят пити и работят отгоре надолу.Винаги празното е от долу.Другото би било "пчеларска" работа.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Колеги днес видях ,че има вече цъфнала акация.Рапицата е в разгара си сега и акация, голяма бъркотия ще е.В магазина днес видях 3-4 пити вече пълни с незап.мед.Плодниковите пити и те са натъпкани.Какво да ги правя,да ги изцентрофугирам или на отвотките
Прекалено рано цъфна акацията тази година!
Почти едновременно с рапицата.
Прегледах си записките от 2010 и 2011 година, за началото на цъфтежа.
2010 акацията е започнала около 10 май.
2011 чак на 25 май и затова миналата година имах рекорден добив :D .
В събота 28 април в района на пчелина имаше индикация за начало на цъфтежа и сложих магазините на няколко семейства.Вчера, 03 май беше избухнала- яко мирише.
Две от семействата бяха напълнили по един магазин и сложих втори.Другите две обаче явно не са още готови и нямаше нанесен.
Останалите, на които не бях поставил магазините на 28, бяха напълнили по две рамки с мед в плодника и са започнали да блокират майката.Тогава прецених, че още им е рано за магазини а и не очаквах толкова бързо да цъфне.Вече и те имат магазини, но ми се струва, че не са напълно готови.
Никога до тази година, не съм подхранвал толкова интензивно пролетта, но явно част от семействата си бяха слаби и това помогна основно на добрите.
Което още веднъж потвърждава тезата за поддръжката на силни семейства.В крайна сметка, точно тук е майсторлъка!
А принципно центруфугирате ли плодниковите пити? И ако "да", то кога се прави това?
"Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.
Само ако са запечатани на по-вече от 60% за да се освободи място на майката да снася през лятото за да се поддържа силата на семейството и есента при стесняване само ако не се прибират в склада за запасни за другата година.
След центрофугиране ги слагам между пилото и майката осеменява много бързо като ги почистят.
При мен един ден след началото на цъфтежа на акацията започнаха дъждовете и студовете и това продължи до края на цъфтежа. От 5 кошера извадих 8 буркана мед, а от останалите се отказах да вадя мед. Изкючително лоша година!
И при мен е същата картина от 40 магазина една тенекия и то не съвсем пълна.
При мен тази година е по слабо- по 15 кг. средно от семейство.Това обаче си е нормално за акацията, рядко се съчетават всички благоприятни фактора в една година- силни семейства, топло време и влажност.
Миналата година обаче беше рекордна за акацията, такова чудо надали ще се повтори-събраха средно по 23 кг. на семейство.
Всъщност, по-ранния цъфтеж тази година, в крайна сметка се оказа предимство.Макар да не бяха на 100% готови, все пак времето бе идеално.Ако беше цъфнала в периода, в който е обичайно, добива щеше да се провали, защото тогава заваляха дъждовете при нас.
при мене от 10 магазина нищо,когато цъфтя акацията всеки ден валеше и беше много студено такава година не съм имал зимата беше тежка подмор много пролетта не можаха да се развият добре тази година ще наблягам на отводките дано поне те да тръгнат![]()
моят добив е 150 кг акациев мед от 52 кошера...без да съм пипал в плодниците....само от магазините...катастрофа....
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))