Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 67
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Още няколко идеи.

Приемът по програмата да е с конкретен период
    примерно от 01.11 до 15.11 всяка година, а не едната да е декември, другата октомври, третата януари. Така всеки ще си знае и ще може да си подготви документи, регистрации и т.н.
    Предлагам одобрените производители да са задължени да издават данъчни фактури. Така няма да се чудим ще намеря ли кой да ми продаде отводки, примерно, с данъчна фактура, защото така съм кандидатствал.
    Това с фиксираните срокове, звучи добре, както е при очертаванията, въпреки че едва ли е лесно приложимо понеже от ДФЗ си съобразявт графиците и с една камара други мерки. Но, би било хубаво да се знае - края на ноември-началото на декември, три седмици да е отворен приема по НПП, примерно.
    Колкото до фактурите, то също си звучи добре, едва ли обаче е приложимо - звучи някак си дискриминационно, всички производители да са задължени да са регистрирани по ЗДДС(нали затова си има роднин - да се нарегистрират една камара фирми, за да не се прескача ДДС границата на оборота), пък и при самото кандидатстване на никого не му пречи да си заяви инвестицията с ДДС, а после ако си намери без ДДС, да си купува без ДДС, не съм сигурен, но си мисля че не се води неизпълнение ако закупиш всичко което ти е удобрено в договора, пък било то и без ДДС.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Така че не се помайвайте - давайте предложения. Имате още 24 часа...
    Аз предлагам наравно с вароатозата, да се включи и нозематозата в тригодишната НПП, както има списък с препарати срещу вароатазата, така да има и списък с препарати срещу нозематозата - и без това почти всеки прави така или иначе някаква профилактика.
    А, отделно и бюджета, ако е възможно да се вдигне поне няколко пъти, то всъщност каква е методологията за определяне на бюджета по тригодишната НПП - на брой регистрирано пчелно семейство ли е, или някой кабинетен "чантаджия", гледайки в таван и чешейки се зад врата ги определя цифрите?!? - защото ако е на регистрирано семейство, то сумата е смешно ниска, по-ниска от де-минимиса за 2014год....

Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Дали има някаква точка за закупуване на ново оборудване , техника , недвижими собствености , облагородяване (залесяване ) на земите в и около пчелините .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Бюджета се определя на базата на брой официално регистрирани кошери. За тригодишната програма 2017-2019г. бюджета се определя на базата на регистрираните кошери през 2015 г. и остава постоянен за целия период на програмата. За съжаление това са новите правила на Евросъюза и съобразно тях на България се полага бюджет от порядъка на 4.4 милиона лева на година. Това е доста по-малко от съществуващия бюджет, който по план трябваше да бъде 6.5 млн.лв., а колко е в действителност - никой не знае.

На фона на ограничения бюджет трябва вместо да пилеем пари по нови направления, да се опитаме да оптимизираме старите, и да премахнем перата, по които парите се пилеят неразумно.

Специално за исканията за закупуване на пчеларско оборудване (центрофуги, разпечатващи машини и т.н.), както и за закупуване на ремаркета за подвижно пчеларство - всичко това е добре, но осъзнавате ли, че по тези мерки само 10-20 човека са в състояние да опоскат целия пчеларски бюджет. Осъзнавате ли, че за мястото на 1 утвърден бенефициент ще се борят 100 или 1000 други човека. И ще настане революция - защо дадоха на Пешо и Гошо, а на мене не дадоха?

По принцип идеята на тази пчеларска програма е да се подпомогнат колкото се може повече пчелари с по нещо дребно, просто защото няма бюджет за едри и скъпи неща. Ако прокараме възможноста да се закупуват едри и скъпи неща, тогава ощетени ще са хиляди за сметка на няколко десетки "избраници". Ха познайте кои ще са тези "избраници".

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Бюджета се определя на базата на брой официално регистрирани кошери. За тригодишната програма 2017-2019г. бюджета се определя на базата на регистрираните кошери през 2015 г. и остава постоянен за целия период на програмата. За съжаление това са новите правила на Евросъюза и съобразно тях на България се полага бюджет от порядъка на 4.4 милиона лева на година. Това е доста по-малко от съществуващия бюджет, който по план трябваше да бъде 6.5 млн.лв., а колко е в действителност - никой не знае.

На фона на ограничения бюджет трябва вместо да пилеем пари по нови направления, да се опитаме да оптимизираме старите, и да премахнем перата, по които парите се пилеят неразумно.

Специално за исканията за закупуване на пчеларско оборудване (центрофуги, разпечатващи машини и т.н.), както и за закупуване на ремаркета за подвижно пчеларство - всичко това е добре, но осъзнавате ли, че по тези мерки само 10-20 човека са в състояние да опоскат целия пчеларски бюджет. Осъзнавате ли, че за мястото на 1 утвърден бенефициент ще се борят 100 или 1000 други човека. И ще настане революция - защо дадоха на Пешо и Гошо, а на мене не дадоха?

По принцип идеята на тази пчеларска програма е да се подпомогнат колкото се може повече пчелари с по нещо дребно, просто защото няма бюджет за едри и скъпи неща. Ако прокараме възможноста да се закупуват едри и скъпи неща, тогава ощетени ще са хиляди за сметка на няколко десетки "избраници". Ха познайте кои ще са тези "избраници".
    С последния абзац не мога да се съглася. Кое му е дребното? Аз тази година кандидатствам за почти 13К лева, а съм сигурен, че повечето кандидатури са за подобни суми... Като ще е по малко на всеки, нека има тогава лимит на сумата. Примерно по 10К на ЗП на година. И всеки сам да си преценява кошери ли, отводки ли или пък центрофуга или ремарке. Или пък да има ограничение за броя на мерките. Примерно да са позволени 3 мерки от общо 6...

По новите направления. Ами дайте да махнем старите неефективни! Да се махнат майките от програмата! Има монопол, всички казват, че майките са калпави, елементарните изчисления показват, че няма как да се произведат необходимия брой и за "програмни отводки" и за "програмни майки"... КЛЪЦ!

За бюджета. Тази година, доколкото разбрах, има бум в регистрацията на нови пчелини (верно с по 35-36 кошера) ама все пак... и при това положение пак намалява бюджета? Баси колко ни е независим бранша.... демек нищо не зависи от нас и с нас и без нас все тая....
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Щом е така наистина идеята с ограничаване на бюджета на всеки ЗП ще доведе до повече подпомогнати , както и ще се изолират случаите с "отлоняване" на големи суми . То всъщност явно и това е идеята на ЕС след като бюджета се дава спрямо регистрираните кошери . Дали не е най-правилното ?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Предлагам всички максимални цени да се свалят до нивата на ПАЗАРНИТЕ (справки от всякакви видове "продавалници" и пчеларски обяви) и за сметка на това да се вдигне процента на финансиране от програмата. Отводки 100лв, кошери 80-90лв, майки 15-20лв и без монопол
    Предлагам да се "разчисти" списъка с медикаменти против Вароатоза. Да останат по един (най-масов или доказал се) от активно вещество.
    Предлагам всеки кандидат да развива кратък бизнес план (дори в свободен текст) за да покаже какво смята да прави с активите за които кандидатства.
    В тази връзка, не е лоша идеята, да има по един разход на кандидат в размер примерно 1000лв за оборудване, с 50% финансиране. Обяснявам. Имам 50 кошера, и до сега съм въртял ръчна центрофуга. Сега с новите ще станат 100 и ще ми трябва ел. радиална. Искам да си купя за 1000лв от които програмата да ми върне 500лв. Или фургон за пчелина, или ремарке, или инсталация за инверт, или...
    С риск да ме убият с камъни, предлагам да отпадне преференцията за регион!
    Предлагам от програмата да се извадят всички мерки тип "определени хора да приберат едни пари".

Има и още ма за сега стига.

Цитат Първоначално публикувано от Cvetomir Виж публикацията
    Дали има някаква точка за закупуване на ново оборудване , техника , недвижими собствености , облагородяване (залесяване ) на земите в и около пчелините .
    С последния абзац не мога да се съглася. Кое му е дребното? Аз тази година кандидатствам за почти 13К лева, а съм сигурен, че повечето кандидатури са за подобни суми... Като ще е по малко на всеки, нека има тогава лимит на сумата. Примерно по 10К на ЗП на година. И всеки сам да си преценява кошери ли, отводки ли или пък центрофуга или ремарке. Или пък да има ограничение за броя на мерките. Примерно да са позволени 3 мерки от общо 6...

По новите направления. Ами дайте да махнем старите неефективни! Да се махнат майките от програмата! Има монопол, всички казват, че майките са калпави, елементарните изчисления показват, че няма как да се произведат необходимия брой и за "програмни отводки" и за "програмни майки"... КЛЪЦ!

За бюджета. Тази година, доколкото разбрах, има бум в регистрацията на нови пчелини (верно с по 35-36 кошера) ама все пак... и при това положение пак намалява бюджета? Баси колко ни е независим бранша.... демек нищо не зависи от нас и с нас и без нас все тая....

За този тип инвестиция си има Програма за развитие на селските райони 2014-2020, примерно Мярка 4.1 - там, имаш лимит от €15К - нагоре до €1.5М - кеф ти центрофуги, платформи сгради и каквото там въображението ти роди(стига да е допустимо по дадената мярка, в случай да не е преработка на първична селскостопанска продукция - за там е 4.2), хващаш се на хорото и го играеш със всичките му трудности и особенности - защото, всеизвестно е че НПП е една от "най-айляшките" мерки свързани с пчеларството!!!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    С последния абзац не мога да се съглася. Кое му е дребното? Аз тази година кандидатствам за почти 13К лева, а съм сигурен, че повечето кандидатури за за подобни суми... Като ще е по малко на всеки, нека има тогава лимит на сумата. Примерно по 10К на ЗП на година. И всеки сам да си преценява кошери ли, отводки ли или пък центрофуга или ремарке. Или пък да има ограничение за броя на мерките. Примерно да са позволени 3 мерки от общо 6....
    Има си базови принципи, които ползва ДФЗ, и които са наложени от Евросъюза. По принцип големи суми пари се раздават само след направата на проект (бизнес-план), като за всяка една едра покупка бенефициента е длъжен да организира мини-търг сред потенциалните доставчици и да събере поне 3 различни оферти. Ако поискаме по пчеларските програми да се финансират такива скъпи машини, съоръжения или пчеларски ремаркета - това е единственият възможен начин. Друг начин няма.

Алтернативата, която е разрешена да се ползва, е само за дребни покупки, и тогава няма нужда от бизнес-план и от 3 оферти, но за сметка на това трябва да има заложени в наредбата редица ограничения, като например списък с разрешени продукти, размери и параметри на тези продукти, пределни цени и т.н. За съжаление няма как това да се направи за огромното многообразие от центрофуги например или пчеларски ремаркета (фургони).

Няма как и парите да се дават хей-така на калпак - ето ти 10 000 лева и ти си купи каквото си искаш с тях. Има си Евродирективи, и те трябва да се спазват, иначе просто няма да ни утвърдят програмата.

В заключение - ако искаме например да могат да се закупуват центрофуги, трябва някой да седне и да разработ с най-големи подробности какви ще са ограниченита - какви видове, какви модели, за колко рамки, с каква окомплектация, от какъв материал, какви ще са пределните цени и т.н. Въобще говорим за една голяма екселска таблица с 1000 числа, която трябва някой да я създаде след като преди това направи едно подробно проучване на пазара. Друга таблица за пчеларските ремаркета и фургони, трета таблица например за разпечатващите машини и т.н.

След това за всяка една позиция трябва подробно да се разработят правилата за нейното разпределение. Кои могат да бъдат бенефициенти, на какви условия трябва да отговарят, как ще се прави класирането (каква ще е точковата система), какви проверки ще се правят, как ще се отчита успеваемоста на мярката, какви параметри ще се проследяват и т.н и т.н. Вижте как е направено в съществуващата програма за някоя позиция - така трябва да изглежда и за ремаркетата, разпечатващите машини или центрофугите. Няма друг начин това да стане.

Ако някой от заинтересованите хора (от вас) не се нагърби да свърши целия този труд, няма кой друг да го направи. Така че съдбата на ремаркетата и оборудването зависи само и единствено от вас - ще го свърши ли някой този труд или не. Ако някой го направи, аз съм готов да го внеса в работната група. На предишното заседание гласувахме принципно да има мярка за оборудване и мярка за подвижното пчеларство, но на практика няма кой да разработи подробностите. В същото време МЗХ ни натиска със съкратени срокове по няколко различни направления едносременно, така че сме луднали от работа.

Та това е ситуацията към момента. Крайния срок за внасяне на такива подробни предложения е в понеделник (9.11.2015г.) до 23 часа и 59 минути. Изпратен мейл с електронен подпис ще бъде приет от МЗХ до тази дата и този час. Една минута след това вече ще е късно.

Ааааа - забравих да ви кажа - ако наистина се утвърди някаква мярка за закупуване на скъпо оборудване, то тогава подпомагането от ДФЗ ще е само 25%. Останалите 75% ще трябва да ги осигури бенефициента. Такива параметри на подпомагането обаче ще доведат до много неизпълнени договори и като цяло - до неусвояване на средствата по мярката, които средства ще се наложи в последния момент да ги преразпределят към някое друго място (познайте кое).

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    За този тип инвестиция си има Програма за развитие на селските райони 2014-2020, примерно Мярка 4.1 - там, имаш лимит от €15К - нагоре до €1.5М - кеф ти центрофуги, платформи сгради и каквото там въображението ти роди(стига да е допустимо по дадената мярка, в случай да не е преработка на първична селскостопанска продукция - за там е 4.2), хващаш се на хорото и го играеш със всичките му трудности и особенности - защото, всеизвестно е че НПП е една от "най-айляшките" мерки свързани с пчеларството!!!
    Прав си и не си прав. Ти по добре от мене знаеш, че мерките от ПРСР са за хора, които така или иначе могат да си позволят тези разходи. Бедняците като мене, а и доста други пчелари, им трябва минимална подкрепа за да преминат от едната категория в другата и именно НПП, според мен, е изхода за тях.

Ако трябва да съм честен, много по-голямо предизвикателство за мен е да съм ЕФЕКТИВЕН ПЧЕЛАР, отколкото да се включа в тази или онази програма.
    Напоследък все повече се чудя, как едно време стадата бяха много повече и с много повече глави? Как нивите ни изхранваха без модерните препарати? Как Българското производство на свинско задоволяваше пазара? Как пчелари с по 50-60 кошера, при изкупна цена 2лв купиха апартаменти на децата си в София?

Ето в такава България искам да живея. Това, че ще сме шампион по усвояване на Еврофондове... е хубаво, но не най-важното!
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    ...

Няма как и парите да се дават хей-така на калпак - ето ти 10 000 лева и ти си купи каквото си искаш с тях. Има си Евродирективи, и те трябва да се спазват, иначе просто няма да ни утвърдят програмата.

В заключение - ако искаме например да могат да се закупуват центрофуги, трябва някой да седне и да разработ с най-големи подробности какви ще са ограниченита - какви видове, какви модели, за колко рамки, с каква окомплектация, от какъв материал, какви ще са пределните цени и т.н. Въобще говорим за една голяма екселска таблица с 1000 числа, която трябва някой да я създаде след като преди това направи едно подробно проучване на пазара. Друга таблица за пчеларските ремаркета и фургони, трета таблица например за разпечатващите машини и т.н.

След това за всяка една позиция трябва подробно да се разработят правилата за нейното разпределение. Кои могат да бъдат бенефициенти, на какви условия трябва да отговарят, как ще се прави класирането (каква ще е точковата система), какви проверки ще се правят, как ще се отчита успеваемоста на мярката, какви параметри ще се проследяват и т.н и т.н. Вижте как е направено в съществуващата програма за някоя позиция - така трябва да изглежда и за ремаркетата, разпечатващите машини или центрофугите. Няма друг начин това да стане.

Ако някой от заинтересованите хора (от вас) не се нагърби да свърши целия този труд, няма кой друг да го направи. Така че съдбата на ремаркетата и оборудването зависи само и единствено от вас - ще го свърши ли някой този труд или не. Ако някой го направи, аз съм готов да го внеса в работната група. На предишното заседание гласувахме принципно да има мярка за оборудване и мярка за подвижното пчеларство, но на практика няма кой да разработи подробностите. В същото време МЗХ ни натиска със съкратени срокове по няколко различни направления едносременно, така че сме луднали от работа.

...
    Еееее малко нещата отидоха към "ей сега ще ти покажа как няма да стане работата..."

Матеев, дали по описания от теб начин миналата година добавиха най-скъпия препарат против Воароа, още преди да го внесат, да му напишат листовката и т.н.? Въпреки, че нито активното вещество е ново, нито ефективността му е доказана...

Не съм се запънал, за центрофугите и ремаркетата. Дадох предложение "по принцип". Щом не може или е сложно... клъц и край!
    Георги Корчев се казвам

Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •