Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 149 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    По принцип забелязвам, че scutellator акцентирва на нещо в постовете си - не се наемам да анализирвам, а ще ви кажа, аз вече как я мисля тази борба.
    На химията вече НЕ!!! - с химия нещата стават от зле, на по-зле.
    За всички други методи, мнение не давам, защото тепърва ще ги пробвам, но и аз лично не мисля, да спирам тотално борбата с акара, просто ще гледам да е съобразена до колкото е възможно с естеството на природата и пчелите.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мисля си, че за степента на опаразитяване основно е от значение броя на пчелните семейства в района на пчеларстване.
    Ако в района са само собствените ти пчели и на още 1-2 ма човека, които ги знаеш какво правят и как третират, може би ще можеш да контролираш опаразтяването без да третираш кой знай колко стриктно, но ако не е така, не знам как могат да се контролират нещата без редовно третиране.

В тази връзка се сетих за едно изказване на колегата Йорданов, че не третира редовно.
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    При всички случаи ще пиша , както виждаш аз съм от редовните , само да съм жив и здрав . За лентите - не се притеснявам особено , в някои години не съм слагал и нямаме оплаквания . Все пак другата седмица ще се постарая
    Г-н Йорданов, много ли, малко ли пчелни семейства има в района ти?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от pa4o
    Дони, само да те питам нещо - Ако в леглото си имаш бълхи, дървеници , или въшки ти лично ще се опитваш да се научиш да живееш с тях, или ще се мъчиш да се отървеш ? Благодаря.
    Със сигурност на всеки в леглото има акари.Похапват си умряла кожа.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дони, само да те питам нещо - Ако в леглото си имаш бълхи, дървеници , или въшки ти лично ще се опитваш да се научиш да живееш с тях, или ще се мъчиш да се отървеш ? Благодаря.
    Разбира се че ще се постарая да се отърва - нещо не съвсем невъзможно - така през миналия век в нашата страна са премахнати крастата, дървениците, дрешната въшка и ... в някои бели държави - бълхите.
    Що се отнася до всички акарициди против вароатоза - НИКОЙ ОТ ТЯХ няма да ни отърве от гадинките, просто ги държат в допустими граници.

Как би постъпил, обаче, ако трябваше целогодишно къщата ти да е напоена с ДДТ например и въпреки всичко пак да има гадинки? Предполагам би търсил начин да ги контролираш БЕЗ ДДТ-то.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Конкретно ДДТ е спасило обаче българските "граждани " в селските райони от дървениците и бълхите в следвоенните години...извинявам се , не се сдържах.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Наблюдател
    Регистриран
    21.12.2010
    Да колеги вярно е това което пишете за ДДТ но доколкото знам ДДТима период на разпадане в почвата около 50 години , иначе наистина е било много ефикасно, и затова вече е излязло от употреба и забранено

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от nikifor1956
    Да колеги вярно е това което пишете за ДДТ но доколкото знам ДДТима период на разпадане в почвата около 50 години , иначе наистина е било много ефикасно, и затова вече е излязло от употреба и забранено
    Много ефикасно и много вредно. И въпреки че е спряно плодовете от някогашната му употребата се берат и до днес. А представяте ли си ако след толкова години все още го използвахме? - какъвто е случаят при пчелите - след 30 г. НИКАКЪВ НАПРЕДЪК. Днес се третира със същите препарати с които и тогава (само че с различни търговски имена). Още в началото това е трябвало да бъде ВРЕМЕННО РЕШЕНИЕ .... което.... толкова години и НЯМА НАПРЕДЪК? Нещо повече - вместо третиранията постепенно да намаляват - те се увеличават (както се препоръчва от съвременните "авторитети").
    Нямам какво повече да кажа.
    Не споря че химията не е ефективен начин за убиване на акарите, просто цената е прекалено висока. Все по често ще се налага да променяме гледната си точка от "третирайте за да не загубите кошерите си" на "спрете да третирате за да имате кошери"
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Цеко Сифоня
    Guest
    Много изчерпателно е отговорил колегата нямам какво да добавя,доста прогресивно мислене!!!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ирис , включвам се със закъснение Първо - напълно споделям философията на scutellator по темата и като добавя моето символ-верую - млада майка със силно семейство , голям обем и шарена сянка на лято , животът някак си е по-лесен . До преди 4-5 години бях на пчелин / около 100 - 120 кошера на 3 дка прибл. на няколко човека / . Всеки третира различно , аз - както пише по книгите , веднъж с ленти , после с перицин или българския аналог , ОК не съм ползвал . Една година пропуснах / времето не стига / , ами нямаше разлика . Интересното е , че на другата година в село избухна АГ , на пчелина също гориха кошери , при мен нямаше нищо , късмет сигурно . Сега кошерите ми са в двора , постоянно ги намалям , щото нямам време за тях . В село са около 500 кошера , кой какво прави , какво слага и какво вади - не знам , ама за късмет в радиус 200 метра около мен май няма никой , паша особено прашец има редовно . При туй положение слагам ленти /Варостоп или Варотом/ , в някои години - по веднъж , други - по два пъти , нямам проблеми . Сега почти бях решил да не слагам , ма ме хвана шубето и в неделя сложих Варотом /мокри бяха/ , напролет ще пробвам само с пудра захар. Разбираш , на мен ми е широко около врата - и да загубя пчелите , много бързо ще ги възстановя и това ще ми се отрази на емоционалния баланс , но на финансовия - никак . Ако обаче това ми е бизнес , или както е прието във форумите и законодателството - съм професионален пчелар - тогава сигурно... както е написал Буци .

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Йорданов, сега, като си разказал, си уточнил, че всъщност нямаш пропуск, третираш всяка година, понякога по веднъж, понякога по два пъти. А не както е в поста ти
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    ... в някои години не съм слагал и нямаме оплаквания...
    Бях почнала да си мисля, че трябва да са ти супер пчелите, със силен инстинкт за почистване, или пък няма други пчели наоколо. А всъщност, ти просто не си оставял нещата на самотек.

Само една година си пропуснал - прочетох по-внимателно поста ти. И ако се сетиш тази година дали е било много топло, тоест дали по принцип не е имало предпоставки за силно развитие на Вароа, може би ще налучкаме отговора на това защо си нямал оплакване.

Страница 6 от 149 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •