Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 18 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 173
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    За по-доброто взимане на сухата захар от пчелите има няколко основни изисквания.
    - топла хранилка
    - стъкло над хранилката
    - дъно с 1/4 или 1/3 мрежест отвор в предната част
    - специално за зимата - плодника е облицован със стиропор, за да не се влияе и дразни семейството от ветровете.
    Аз съм пробвал с обикновени хранилки, също така взимат захарта, но има допълнителни тънкости.
    Който се интересува - затова се правят лекциите и се посещават, затова са и изложенията. В плевен може да се види и пипне този прословут кошер на Симеон Тодоров. Признавам, доста добре изглежда.

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Може би е важно да се спомене,че при зимно подхраншане със суха захар е задължително семейството да е добре запасено с мед. На слаби семейства и такива с малки запаси доколкото знам не се, не се препоръчва тази технология.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    да, говорим за силни семейства, които ще могат да топлят това пило и да се отделя топлина за образуване на конденза. А иначе е задължително да си имат нужния запас от мед, тогава те са по-спокойни и гледат пило на поразия.

Не мисля че е уместно да храним със суха захар особено в условията на Северозападна България....Вижда ми се противоестествено....минала та година давах на едни отводки по малко суха захар в хранилката и понеже кошерчетата ми бяха на терасата видях че пред прелките на цимента беше изхвърлена много захар...според мен голяма част от кристалите биват изхвърлени .....тогава защо по дяволите да хабим захарта....при нас си има постоянна паша през целия активен сезон.....а ако се наложи можем да дадем сироп вместо да си играем със суха захар....Аз лично съм против такова подхранване....

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Колеги,защо не се чете,преди да се пише.Вярно е,че всеки има мнение,но има въпроси,които са излишни,ако човек си направи труда да прочете малко по-внимателно постовете преди него.
    Вече беше обяснено,че за да се ползва суха захар,трябва необходим инвентар,който пък от своя страна да създаде необходимите условия за да могат пчелите да я приемат и да се получи същинското подхранване.Ето колегата Бонев какво е написал,само трябва да се прочете обаче.

Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Когато няма паша и има достатъчно пило в хранилката има валга, тя кондензира на стъклото(затова се препоръчва капака на хранилката да е задължително от стъкло а не пластмасов) и навлажнява "сухата захар" и това позволява пчелите по-лесно да я вземат. Употребата на суха захар върви в комплект с използването на т.н. "топла хранилка" с обикновена не става Пробвал съм.
    Така,че колега Йорданов,пчелите ти винаги ще изхвърлят част от тази захар,която даваш,защото условията за нейното приемане са други,неприемливи.И ако някой няма такива "топли хранилки" по-добре да не се пробва със суха захар.Това е също както максимата-за да гледаш пчели,ти е нужно тръвна или кошер,по друг начин не става.Така е и със сухата захар-за да я ползваш,ти трябва "топла хранилка",иначе не става.

Цитат Първоначално публикувано от gojyto_
    Якофов колко захар казва,че се взима от 1 силен ко6ер за 1 деноно6тие?
    За 2010г. каза, че за цялата година се пада средно по 3.3 кг. на кошер.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    За деноно6тие ме интересува то4но колко взимат ....
    Дрън - дрън!!! Този въпрос няма отговор! Кой може да ти каже такова нещо???
    Пчелите взимат, колкото им трябва! А колко им трябва - знаят само те!

gojyto_
    Guest
    Може да ми каже някой който е хранил с суха захар.
    Не ти !

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Може да ми каже някой който е хранил с суха захар.
    Не ти !
    Аз затова ти казвам, че питаш глупости! Защото...храня със суха захар! Няма някой, който да ти каже колко взимат за 24 часа!

За деноно6тие ме интересува то4но колко взимат ....
    ....пък и точно колко взимат...... :D
    А пък ако погледнеш малко по-нагоре в темата - може и да видиш! Но...не съм сложил кантарчето! Другия път като снимам - ще го сложа....заради тебе! :D

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз съм пробвал с нормалните хранилки, зависи от силата на семейството и от това дали има паша в момента. Хранил съм август месец и 200 грама взимаха за 4-5 дни. Ако има нектар, не би трябвало да взимат изобщо.

Страница 6 от 18 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •