Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 34 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 336
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Може да ви се стори смешно, но преди около 25 години веднъж жена ми ме води на някаква врачка в Силистренско. Бях просто шофьор, но имах шанса да присъствувам на разговора. Това което го чух ме втрещи. За бъдещите предсказания не мога нищо да кажа, но за миналото всичко казано беше абсолютно точно, включая и с цитиране на дати, имена на хора и т.н. Все едно сме седнали да си приказваме с приятел, който цял живот е бил до нас и знае абсолютно всичко за семейството. Според мене това си беше демонстрация на ТЕЛЕПАТИЯ в най-чистата и форма - тя просто четеше мислите ни. Та от тогава съм склонен да вярвам, че човешкият мозък има неподозирани възможности, които обаче нашият създател ги е заключил по неведоми за нас причини. И от време на време някъде по света се появява човек, при който една или друга заключена способност се отключва, и това всява страх и ужас в останалите. И това не е само в наше време - това го е имало и в миналото (например историите за гадателки, вещици, пророци и т.н.).

Като цяло не вярвам на всичко това и подхождам силно критично, но винаги си остава в подсъзнанието едно на ум ..... амо ако ......

Та ако референциите за този индийски гадател са верни и е познавал толкова много пъти, баш за България ли ще сбърка? Това според мене е типичен случай, при който трябва да подхождаме критично, но за всеки случай да се подготвим и за ситуация от типа "ами ако е вярно .....". Обикновенно измамниците и шарлатаните се разобличават много бързо, но когато човек пророкува дълги години и вече му се носи славата, тогава е редно поне от малко малко да се замислим ...... Това е от теорията на Риска и методите за неговото управление.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    А къде е тука математиката, която никога не те лъже.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не е необходимо да слушам прогнози, за да се усетя че трябва да си купя колани. И без прогнози половин пчелин вече ми стана на кайма от торнадо, смърч или както там му казват учените хора. И без прогнози вече имам един пчелин, при който наводнението аха да отнесе кошерите, та ги размествахме в 3 през нощта под проливния дъжд. Какво повече да чакам, за да се досетя че е крайно време да предприема някакви мерки?

А тези, които все още чакат, после ще нададат вой до небесата, че Държавата им е виновна и трябва да ги обезщети за личното им бездействие и безотговорност. Да, ама държавата помага само при МАСОВИ БЕДСТВИЯ ...... и обезщетението, ако въобще го има, ще е символично .......
    Не са ти необходими колани, просто са ти необходими обичайните сандъци, в които се отглеждат пчели. Опс забравих, че си новатор. Човек не може да предвиди всичко. Дървените "къщи" на пчелите са преживели какво ли не и все още са за предпочитане. Нищо лично, Матеев!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    А къде е тука математиката, която никога не те лъже.
    Теорията на вероятностите пак е математика. Това, че ледените шапки някога ще се разтопят и ще залеят крайбрежните градове, вече го знаем. Със сигурност ще се случи, но не знаем кога точно. Може би тази година или една от следващите един милион години. Тоест вероятноста е 1 на 1 000 000 години, и шанса да стане в рамките на живота ми е нищожна. Следователно мога да я пренебрегна и да не правя нищо. Ако обаче известен пророк със стотици верни прогнози в миналото направи официално изявление (пророчество), то тогава вероятноста силно се повишава например до 1 на 100. Ако и научни работници (метеоролози) потвърдят същото, тогава вече вероятноста се повишава на 1/10. Тоест това вече със сигурност е ясно, че ще се случи в рамките на моя живот, в резултат на което вече си става високорисково събитие, за което вече сме длъжни да се подготвим, ако искаме да редуцираме щетите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не са ти необходими колани, просто са ти необходими обичайните сандъци, в които се отглеждат пчели. Опс забравих, че си новатор. Човек не може да предвиди всичко. Дървените "къщи" на пчелите са преживели какво ли не и все още са за предпочитане. Нищо лично, Матеев!
    Ако познаваше кривата на нормалното разпределение, щеше да си наясно, че дори и нещо да не се е случвало до момента, то това не означава че никога няма да се случи. Просто вероятноста е по-малка, но със сигурност ще се случи някъде в бъдещето.

Например ако веднъж на 50 години в България има вятър със скорост например 150 km/h, то веднъж на 200 години сигурно ще има и с 200 km/h, а веднъж на 1000 - с 300 km/h, а веднъж на 10 000 с 500 km/h. Такъв вятър не сандък, а дори и треските ще ги смели на трици и ще ги отнесе в другия край на България. И е въпрос на време всичко това да се случи.

Другото интересно свойство на вероятностите е неопределеността по отношение на точния период от време, когато това ще се случи. Знаем например че това може да се случи средно веднъж на 10 000 години, но не знаем кога точно ще стане. Може да е след 1000 години, а може да е и още утре. И още по интересното - ако се случи утре, това не означава че след това ще имаме отсрочка от 10 000 години. Нищо подобно. Може да се случи утре, след 1 година пак, след още 1 пак и въпреки това вероятноста ще си остане веднъж на 10 000 години.

Потребител
    Регистриран
    15.01.2015
    Пчеларски район
    Русе
    Та ако референциите за този индийски гадател са верни и е познавал толкова много пъти, баш за България ли ще сбърка?
    гада̀тел
    Значение на думата гадател
    гадателят, гадателя, мн. гадатели, м. Човек, който владее и упражнява изкуството да гадае

гада̀я
    Значение на думата гадая
    гадаеш, мин. св. гадах, мин. прич. гадал, несв.
    1. Владея изкуството да предсказвам бъдещето (на ръка, кафе, карти или по други начини).
    2. Правя предположения; предвиждам. Нека не гадаем какво ще стане.

предвѝждам
    Значение на думата предвиждам
    предвиждаш, несв. и предвидя, св.; какво. От предварителни наблюдения правя извод за бъдещи събития; прогнозирам.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Теорията на вероятностите пак е математика. Това, че ледените шапки някога ще се разтопят и ще залеят крайбрежните градове, вече го знаем. Със сигурност ще се случи, но не знаем кога точно. Може би тази година или една от следващите един милион години. Тоест вероятноста е 1 на 1 000 000 години, и шанса да стане в рамките на живота ми е нищожна. Следователно мога да я пренебрегна и да не правя нищо. Ако обаче известен пророк със стотици верни прогнози в миналото направи официално изявление (пророчество), то тогава вероятноста силно се повишава например до 1 на 100. Ако и научни работници (метеоролози) потвърдят същото, тогава вече вероятноста се повишава на 1/10. Тоест това вече със сигурност е ясно, че ще се случи в рамките на моя живот, в резултат на което вече си става високорисково събитие, за което вече сме длъжни да се подготвим, ако искаме да редуцираме щетите.
    Преди време и на мен ми се е налагало да изучавам и полагам изпити по "Теория на вероятностите" и "Математическа статистика", но не съм се вглъбявал чак толкова, защото "оня", горе, си знае работата.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    С подзаглавие - "Тайните на подледния риболов на едър шаран"
    Колега,аз съм само по морския риболов.Ако ти имаш опит с шараните,ще се радвам да го споделиш
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Адаш, радвам се, че си го приел на майтап. Цъкам, но за съжаление все по-рядко, а и аз не съм по язовирния, а по речния . Ще трябва да търсим 3-ти да ни учи на шаран .

За да не съм off или поне където се развива темата в момента

Не мисля, че някакъв изперкал кришнар може да предскаже каквото и да било. Стига се месиха на Господа в работите. Бил казал пред "N" хиляди човека. Тази информация кой я провери? Някой може ли да каже дали се е случило? Или вярваме на някакви драскачи по интернета? А и да е станало и преди сме били свидетели на масови психози. Доказал съм на няколко души, че и аз съм доста точен гадател. Живеем в 21-ви век и мисля, че е крайно време да спрем да вярваме на гадатели, месии и глупости.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Получаването на информация от бъдещето вероятно е невъзможно, защото това би объркало причинно-следствените връзки. Тоест ако някой наистина успее да получи вярна информация от бъдещето, и след това я използва, то тогава това същото бъдеще ще се промени, ха-ха ... и информацията вече няма да е вярна - ха-ха ..... Или пък са възможни паралелни реалности ..... Можем само да гадаем и да хвърляме боб, и най-вероятно никога няма да разберем истината.

Има обаче едно друго направление, което използва различни методи за НАУЧНО ПРОГНОЗИРАНЕ. При него не се знае какво точно ще е бъдещето, но се знае кой от алтернативните варианти ИМА ПО-ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ. Та такова прогнозиране използват всички хора на планетата, както и всички държавни, военни и прочие организации. Става въпрос за ПЛАНИРАНЕТО на бъдещи действия, при което планиране сме принудени да извършваме ПРОГНОЗИРАНЕ на бъдещи събития. Мозъка ни еволюционно е доста развит в това направление, и ние искаме или не непрекъснато правим краткосрочни или дългосрочни прогнози. При тези прогнози ние подсъзнателно обработваме факти от настоящето и в зависимост от тяхната тежест приемаме или отхвърляме алтернативни сценарии от бъдещето. И именно на базата на най-вероятния бъдещ сценарий ние вземаме решения за настоящите си действия.

Така че това с прогнозирането е РЕАЛНОСТ, както и е реалност факта, че някои хора правят прогнозирането много по-добре от други хора в областа, в която са се специализирали. Аз цял живот правя бизнес планове и бизнес прогнози на факторите, които биха могли да ми повлияят. И явно го правя сравнително добре, защото рядко се случва нещо да ме изненада неподготвен. Такъв е случая и в момента. Варианта с 3-4 поредни силно дъждовни години вече ми изглежда доста реалистичен, така че трябва да се подготвя за него. Признаците за този вариант вече са налице и не е необходимо някой гадател да ни ги казва. Ние вече си ги знаем по това което се случи през 2014-та. И ще е много глупаво, ако като щрауси да си заровим главата в пясъка и започнем да се правим, че нищо не се е случило.

Страница 6 от 34 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •