Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 66
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще се продава всичко, разрешено от закона. В момента все още не съм лицензиран, така че законно мога да продавам само пчелни семейства и голи пчели без майка. Когато (и ако) получа лиценз, тогава ще продвам пълния комплект от пчелни продукти - майки, отводки, рояци и всичко останало.

Специално за пчелите на килограм - мислех да използвам сандъчетата от фибран, които вече имам и ми струват някъде около 5-6 лева едното. Ако в него сложа 2 килограма пчели, то тогава транспортната опаковка на всеки един килограм излиза някъде около 3 лева.

След проучване на въпроса с транспортните сандъчета за пчели обаче се оказа, че сандъчетата трябва да са много по-сложни и по-скъпи. Трябва да са с голям обем, да имат големи мрежи от 2-те страни, да имат разделителни летви при товарене на палет и т.н. Не съм подготвен за тази ситуация и поради тази причина не съм потвърдил нито една заявка. Знам обаче кой колко ми е заявил, и ако се появят излишни пчели, ще потърсим с колегите начин за евтино транспортиране.

Тъй като интереса определено е голям (предполагам заради по-ниската цена от тази на отводките), то определено си струва човек да работи в тази насока.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Спокойно , ще получиш лиценз .
    Там , хавата е дайте да дадем .

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Спокойно , ще получиш лиценз .
    Там , хавата е дайте да дадем .
    Доста "даване" ще трябва след изписаното в:
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2240
    Интересно, интересно...
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Да , това имам в предвид .
    Запомни , че ще стане .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пиша този постинг за клиентите, които непрекъснато ми звънят и питат за датите на доставка на малките пчелни семейства. Накратко - за разлика от другите производители на отводки аз ги правя с маточници, изчаквам да се оплодят майките и след това да започнат да снасят поне 1 седмица. Така клиента ще получи семейство, в което има много пило и което вече е приело майката. Това означава, че 100% от получените семейства ще оцелеят и ще започнат да се развиват много бързо и без никакви загуби.

При другите производители на отводки те просто грабват пити с пило, слагат вътре в тях кутийка с майка и веднага експедират. Всичките загуби от неприемане на майката остават за сметка на клиента. Да не говорим че ако се случат калпави майки, това пак остава за сметка на клиента. При мене това не е така. На всеки един етап се прави отбраковане и за моя сметка си остават всички загуби от неприемане на маточника, неоплождане на майката, късно започване на снасянето, слабо яйцеснасяне и т.н. Това обаче забавя експедициите, още повече че тази година развитието на семействата закъсня с около 2 седмици.

И така - първата партида семейства ги направих на 7 май и тя ще е готова за експедиране след ден-два. Втората партида е от 13-ти май, и тя ще е готова за експедиране към 28-29-ти май. След това следва серия от партиди, направени на 20.05, 22.05, 25.05, 28.05 и т.н. Тука има дати от бъдещето, но те са точно определени, защото маточниците вече са заложени и се знае кога ще се излюпят. В целия този план има повече от 2000 малки пчелни семейства, направени за мене и за клиенти. Специално за клиентите ще дам от първите партиди, така че по всяка вероятност от 1-ви до 10-ти юни всички ще бъдат удовлетворени на 100%.

Възникна следния проблем, който се знаеше от самото начало. Не може с точност да се предвиди на коя дата колко семейства ще има готови за експедиране, защото бройката се променя непрекъснато. Например на дата 07.05 се заложиха почти 300 маточника (семейства). С всеки изминат ден започнаха загуби и намаляване на бройката. Например:
    - 3-4% загуби от грешно прехвърлена майка в отводката.
    - 5-10% загуби от неприемане на маточника
    - 5-10% загуби от изчезване на майката още в първите дни по неведоми причини (вероятно убита от стари налетели пчели)
    - 10-15% загуби по време на оплождане
    - 5-10% от майки, които са се оплодили късно и не могат да бъдат експедирани със своята партида
    - има и някакъв малък процент повредени майки, които се бракуват

Като цяло хубави качествени семейства стават 50-60%, а още 10-15% пак стават добри, но с няколко дена закъснение. Представете си го всичко това направено на 20 пчелина, а във всеки от тях хаос от семейства на различен етап на развитие, и предполагам се досещате, че хаоса с възможните дати за експедиция и количеството семейства за конкретна дата става огромен. Именно поради тази причина не мога на конкретен човек да обещая конкретна дата, но по общата бройка мога да гарантирам, че някъде до 10-ти юни всички заявки ще са удовлетворени. Иначе експедиранията започват още от утре, но партиди се подготвят за едрите клиенти, а за по-дребните зависи от това колко семейства ще останат след експедицията на едрия клиент.

При така стеклите се обстоятелства датите на експедиция се обсъждат само с едрите клиенти, а на дребните с под 10-15 семейства буквално ще се случва с обаждане по телефона от днес за утре, когато наистина видя останали в базата неекспедирани Х броя.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Иначе се получават страхотни майки. Отглеждането във фибранен нуклеус прави чудеса. Майките се оплождат някъде на 7-ия или 8-мия ден от раждането си и само за няколко дена осеменяват поне 1.5-2 новоизградени пити. Това е 100%-ово доказателство за техните качества и за бързото развитие на бъдещото семейство. Вижте сами как изглежда една истински качествена майка:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	QueenBee1.JPG
Прегледи:      465
Размер:	111.3 KB
ID:	4367

А ето и как изглежда и цялата пита:

Име:	QueenBee.JPG
Прегледи:      466
Размер:	392.6 KB
ID:	4368

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето пак майка от друго семейство, направено на 07.05.2015 г. Гледайте и се кефете.

Име:	QueenBee2.JPG
Прегледи:      538
Размер:	135.3 KB
ID:	4369

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А ето и как изглеждат и маточниците, преди да попаднат във фибранените нуклеуси - едри, тлъсти и иделано гравирани. Направо маточници - мечта.

Име:	20150510_101203.jpg
Прегледи:      541
Размер:	319.7 KB
ID:	4370

Наблюдател
    Регистриран
    31.12.2010
    Ако не съм разбрал моля да ме извините , маточниците са наистина мечта но въпросът ми е следният прехвърляте личинка или работите с йентеров апарат.ПИТАМ ЗАЩОТО ПРОБВАХ ДА ПРЕХВЪРЛЯ НО НЕЩО НЕ МИ СЕ ПОЛУЧИ НО НЕ СЪМ СЕ ОТКАЗАЛ

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Прехвърлят се личинки, но това е само един малък етап от целия процес. Има си много тънкости преди и след прехвърлянето на личинките, но това си е огромна тема за обсъждане и нейното място не е тука.

Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •