Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 99
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Дълбоките дъна, които направих вече са на местата си.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Наблюдател
    Регистриран
    24.03.2011

реконструкция на ДБ кошер

Какво ви е мнението за дълбокото дъно.Как може по най рационален начин да си направим такова при съществуващите ДБ кошери.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Тази пролет оборудвах почти всички сем. с дълбоко дъно.От гледна точка на подобряването на вентилацията в кошерите и подобряване на работния режим на пчелите просто няма място за сравнение това пролича и при медосбора.Дори и в най-топлите дни не съм видял вентилиращи пчели на входа.Дишането на кошерния въздух излизащ отдолу е голямо удоволствие.Остава да проверя и ползата им през зимния период.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    През зимата студения въздух, който навлиза през мрежестия отвор не отива директно в гнездото, а минава през дълбокото дъно и леко се разсейва.
    Аз изцяло бях на дълбоки дъна с мрежест отвор отворен в задната част. Не съм имал никакви проблеми. През февруари вдигнах дънната табла на горна позиция и я завъртях на 180 градуса и мрежестия отвор отиде в предната част, където обикновено тръгва пилото, а за него си трябва свеж въздух.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Тази пролет оборудвах почти всички сем. с дълбоко дъно.От гледна точка на подобряването на вентилацията в кошерите и подобряване на работния режим на пчелите просто няма място за сравнение това пролича и при медосбора.Дори и в най-топлите дни не съм видял вентилиращи пчели на входа.Дишането на кошерния въздух излизащ отдолу е голямо удоволствие.Остава да проверя и ползата им през зимния период.
    Как да ги видиш като те висят в дълбокото дъно.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Отдолу през мрежестата табла се вижда всичко.Аз я държа на горна позиция.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колега, защо я държиш на горна позиция, страх те е да не направят далаци ли?
    Дълбокото дъно - един от плюсовете му е да могат пчелите , когато се забави пчеларя с разширението, те да могат да си пуснат длаци надолу и сами да се разширят, вместо да изпаднат в роево настроение.
    И както казва колегата, грозда го правят в дълбокото дъно и то в задната част на питите, а не на прелката.
    От 3 години работя с дълбоки дъна и само в едно от семействата имаше един- единствен далак , което ми даде знак, че трябва да ги разширя.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Колега, защо я държиш на горна позиция, страх те е да не направят далаци ли?
    Дълбокото дъно - един от плюсовете му е да могат пчелите , когато се забави пчеларя с разширението, те да могат да си пуснат длаци надолу и сами да се разширят, вместо да изпаднат в роево настроение.
    И както казва колегата, грозда го правят в дълбокото дъно и то в задната част на питите, а не на прелката.
    От 3 години работя с дълбоки дъна и само в едно от семействата имаше един- единствен далак , което ми даде знак, че трябва да ги разширя.
    Съгласен съм с всичко написано по горе от теб приятелю.За разширението няма опасност да го забавя, защото ходя всеки ден и си водя бележки подробно за всяко семейство.Другата година ще опитам и със свалянето на мрежестата табла на долна позиция.Знаех че тя по-това време трябваше да е там - на долна позиция.При моите дъна мрежата заема почти цялата рамка размерите и са 400/400 мм и 3мм отвор.Като погледна отдолу виждам всички рамки и работата на пчелите.Имаше леки струпвания на пчели в единия или другия край на кошерите на около 2-3 междурамия.Сега като ги обезпаразитя ще сложа и плътната табла да проверя степента на опаразитяване. Благодаря на колегите за коментарите.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Ако пашата ти е бурна,картинката ще е друга,и ще разбереш недостатъка на дълбокото дъно.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Ако пашата ти е бурна,картинката ще е друга,и ще разбереш недостатъка на дълбокото дъно.
    Аз мисля, че няма положителни страни дълбокото дъно. Имах няколко и се пребих докато ги оправя. Сега съм по доволен.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •