Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 98
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Иска ви се да вярвате, че ако заплатите бяха 10 пъти по-големи, нямаше да ги има тези проблеми с работната ръка.
    Напротив! В белите държави като плащат толкова, да не би да нямат мързеливи работници? ХАХАХАХАХ
    Има си способи за мотивация на работната ръка, водещи до повишаване на производителността. Западняците ги знаят
    (и ние ги знаем - пише ги в учебниците!) и отделните мениджъри ги ползват в различна степен. Да накараш един работник сам ДА ИСКА да работи повече и по-качествено - безценно. Естествено, има и хора , които по НИКАКЪВ начин не може да бъдат мотивирани и са неподатливи на подобни въздействия - гледа да вземе някаква заплатка ( няма стремежи към повишение) колкото да му стигне за днеска, да си тръгне колкото се може по-рано и да си гледа живота/пиенето.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Повечето хора когато ги назначат на фиксирана заплата, много бързо забравят, че тази заплата трябва да се заработи. Мислят си - тази сума вече ми е в кърпа вързана, ха сега да видим дали шефа ще даде нещо допълнително, заради което си заслужава наистина да започна да работя. И понеже шефа не дава нищо допълнително, човека си казва - ами колкото заплатата, толкова и работата. И спира да работи съвестно. При това няма значение колко висока е заплатата - човека е вечно недоволен и не иска да си я заработи честно и почтенно. Това е масово явление при българите.

Ще ви дам фрапиращ пример с моя баджанак. Умен интелигентен човек, успял да се издигне в западна фирма - мината в Челопеч, и да си издействува (изпроси) заплата от 8000 лева чисти пари. И тази заплата я получава последните няколко години и освен нея си беше издействувал една камара други екстри, като например да му плащат ежедневния транспорт с личната му лека кола между София и Челопеч (над 100 киломерта). Въобще на работодателя моят баджанак сигурно е струвал поне 15 000 лева на месец, заедно с осигуровките и екстрите. И въпреки това моя баджанак БЕШЕ НЕДОВОЛЕН от работодателя. Не съм чул от него една думичка с някаква благодарност - само оплювки за едно или друго нещо, за едно или друго решение на висшия шеф. В края на краищата баджанака го уволниха, и той вместо да си каже "Абе от тази фирма аз досега съм получил няколко стотин хиляди лева", вместо това той започна да търси начин как да си отмъсти. Невероятно, но факт. Това е Българина, така че не ми разправяйте за бели и черни държави и къде какви заплати са давали. Заплатата не прави човека по-добър, а точно обратното - разваля го, и го кара да си въобрази, че е хванал господа за ........ (вие си знаете). И точно хората с най-високи заплати са най-нелоялни и най-много злоупотребяват с работното време и с гласуваното им доверие.

Българина ще си остане българин, независимо колко висока заплата получава. Никога няма да е доволен от заплащането и винаги ще мързелува, краде, лъже, и естествено ще оплюва работодателя си. Както вече казах - виновна е НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА и ВЪЗПИТАНИЕТО ОТ ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ. И това може би ще се оправи, но след няколко поколения. Може би .......

Наблюдател
    Регистриран
    05.06.2014
    Не искам да влизам в детайли(защото темата е необятна),но ВСЕКИ ЕДИН РАБОТОДАТЕЛ ТРЯБВА ДА ВЪВЕДЕ ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА.............РАЗЛИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ!!???!!! Някой веднага ще кажат-Е как така!? Аз веднага отговарям-Мий ей така! Ако някой иска да разбере,нека пита.
    ФУНКЦИОНИРА БЕЗОТКАЗНО!!!
    ВСИЧКО Е ПСИХОЛОГИЯ!!!
    И БИЗНЕСА"ВЪРВИ" И РАБОТНИЦИТЕ ДОВОЛНИ!!!

Наблюдател
    Регистриран
    05.06.2014
    Щях да си лягам,но нещо не ми дава "мира". А, именно:Ще дам един "коз"-ЛИЧНИЯ ПРИМЕР Е МНОГО,АМА МНОГО ВАЖЕН,БИХ КАЗАЛ НАЙ-ВАЖНИЯ!!!

Наблюдател
    Регистриран
    05.06.2014
    Направете един ЕЛЕМЕНТАРЕН ЕКСПЕРИМЕНТ: вместо да си ходите на работа с хубавата и лъскава кола(лошо няма-всеки иска това)-ПРОСТО НЕ Я СПИРАЙТЕ ДЕМОНСТРАТИВНО ПРЕД ФИРМАТА.ПАРКИРАЙТЕ Я НЯКЪДЕ КЪДЕТО Е РАЗРЕШЕНО(ПЛАЩАЙТЕ КАКТО ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК(боже колко съм наивен))!!! Те са много"техники",НО ВСИЧКО ОПИРА ДО "МАНТАЛИТЕТА"!!! т.е. ДА ПРОМЕНИМ СОБСТВЕНИЯ СИ МАНТАЛИТЕТ. ИСТИНАТА Е:НЕ ТРЯБВА ДА ДЕМОНСТРИРАМЕ С ТОВА КОЕТО ИМАМЕ,А С ТОВА КОЕТО МОЖЕМ ДА ДАДЕМ НА ДРУГИТЕ!!! И ОТ ТУК ИЗНИКВА ВЪПРОСА-КАКВИ СМЕ НИЕ !!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Според мен телевизията обърква много глави,с филми за лесни пари.А относно различното заплащане за една и съща работа, не е съвсем вярно че мотивира.Мотивация има когато има цел и КОНТРОЛ.Познавам фирми които успешно работят така ,нищо че някой от методите изглеждат социалистически.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Хайде и аз да кажа нещо: Да народопсихологията е голяма работа; чорбаджията-изедник и ратая-голтак! Имаме много сбъркано, мислене. Пример: Фирмата в която работи братовчеда (занимава се с производатво на алкохол), отиват на убочение в Франция; офиса на французина е една барака, насред лозята. Нашите в нова престижна офис сграда, секретарки и всичко най- най-. Чудат ми се защо карам 20годишна кола, а не си купя нова! Но те живеят три семейства в една къща, стая за семейство, обща кухня, баня,хол! Но всеки е с нова кола!
    Един факт, в болницата която работя, чистачката се оплаква, че пациентите дошли на преглед крадят тоалетната хартия, от тоалетната, факт!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Всеки работодадел в един бранш не може да продава много по скъпо от конкуренцията,защото ще останеш без поръчки,а от там си фалирал.Ти си направил сметка колко можеш да дадеш като заплата на работника.Предлагаш толкова пари за тази работа.Работника приема,подписвате договор.И след 3-4месеца се почват мъките.Няма ли да ми вдигнете заплатата,аз съм майстор не метач,и какви ли не начини да те изнудят за повече пари.Да не говорим че за тази работа в вътрешноста на страната вземат по 400 лв.,а при мен 1000лв.Имах една сложителка,която ми заяви твърдо че фирмата трябва да поема всички грешки който тя прави.В момента съм ги направил на процент,като си мислех че така ще имат стимол,да работят повече.Но съм грешал,в момента си правят сметката да изкарат по 1000 лв,и въобще не ги интересува че лятото е бума при нас.Ходят на почивки,събота и неделя на никой не му се работи,а аз съм пренуден да прехвърлям поръчки на други фирми.Спирам до тук че почвам да се ядосвам.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Българина ще си остане българин, независимо колко висока заплата получава. Никога няма да е доволен от заплащането и винаги ще мързелува, краде, лъже, и естествено ще оплюва работодателя си. Както вече казах - виновна е НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА и ВЪЗПИТАНИЕТО ОТ ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ. И това може би ще се оправи, но след няколко поколения. Може би .......
    Матеев, всички хора навсякъде по света са еднакви.
    Мислиш си че на един работник единственото, което може да му дадеш (като стимул) е заплатата (пари) - грешиш!

Един работник ВИНАГИ трябва да го стимулираш, в момента в който той остане вътрешно неудовлетворен - спира да работи както може. При магарето е толкова просто - пръчката със моркова ... и му даваш да си мисли че ако върви напред може да го стигне.
    Отделният работник ( освен тези които нямат стремежи да станат нещо повече от общаци) трябва да се стимулира да се усъвършенства във работата си ( естествено да си мисли че може да израстне в йерархията, например. Хора различни, стремежи различни). В момента в който той достигне потенциала си, и 10 пъти да му увеличиш заплатата, той по-добре няма да започне да работи, дори и да иска. В тези ситуации или му увеличаваш заплатата - ПРОСТО за да го задържиш - няма да работи както преди, но пък може да е по-ценнен да обучава/стимулира новите кадри, или го сменяш. Всъщност във всяка една фирма е добре работниците да се подменят... просто защото човек се изчерпва и вече няма с какво повече да го стимулираш.

Относно заплащането - има една крива ( не съм слушал много добре в час навремето) - в началото, с увеличаване на заплащането (на час) и колкото повече се увеличава, толкова работника иска да работи по-дълго (за да получава все по-голяма заплата), НО идва момент в който увеличаването на заплатата не води до увеличаване на желанието за прекарване на повече време в работа, напротив - колкото е по-висока заплатата, толкова по-малко на човек му се работи. Ако на някой му бъде заплащано по 10 000 на час, той ще гледа да работи по час-два на седмица, а след това - да отиде за риба, после ще вземе да си почине, да се порадва на семейството си и да си пилее времето.

Препоръчвам ти да вземеш един УЧЕБНИК по мениджмънт (ако ВСЕ ОЩЕ не си чел такъв или пък си чел, но си забравил какво има писано) - не е нужно да го четеш целия - за един час може да го прелистиш и ще ти хрумнат много идеи, които стават и могат да бъдат приложени в условията на българската народопсихология.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Темата, която сте зачесали е доста обширна и по добре е да се преименува в нещо като "Как да бъда по успешен мениджър" или нещо от рода.
    Работил съм с малко хора, с екип до десет души, но дали с 10 или 100 основата е една и съща и ако се спазват или неспазват няколко правила дали в БГ или в др. Евро държава нещата могат да се обърнат на 180 градуса.
    Гн. Матеев от постовете ви който четох в темата един от най-големият Ви враг е липсата на прилагане на контрол. Стигнах до този извод защото никъде не прочетох какво се е случило със служителите сгрешили по някакъв начин. Има ли наказание? А има ли поушрение към тези които са коректни.... Защо след като сте инсталирали програма за следене на достъп до интернет не сте прилагали ежедневен контрол и санкции.Така вашите скъпо платени сл. ще се замислят дали си струва риска. А за санкциите има мн. др. начини преди паричните, естествено ако не желаете да лишавате от средства.
    Бяхте писали че имате служител, който закъснява редовно за работа. Как съм постъпвал аз.
    1, Ако служителят ми е на път / във вашият случаи не е така/ уговарям час в които ще мина да го взема за работа.Асоциация - Шефът ще ме взема не трябва да закъснявам. По пътя му поставям няколко допълнителни малки задачки, които той трябва да изпълни в рамките на работния ден.
    2, Ако сл. не ми е на път /във вашият случаи/ ще изисквам от него отчет за свършената работа през деня който ще му поставям в началото на работния ден. Отчетът трябва да ми бъде представен в края на работния ден. Естествено ще обясня на сл. защо го правя. До третия ден ако няма промяна ще започна да му "крада" от неговото лично време, като закъснявам за срещите за отче.
    Идеи много и хора различни.Примри всеки може да измисли и да ги приложи.
    Как Да стимулираме или мотивираме хората. Първото и най-важно е да разберем какво ги стимулира или мотивира тях самите при един индивидуален разговор с всеки един от сл. И е много важно да си запишем отговорите. По този начин ще знаем как да ги накараме да са по-ангажирани с правилното изпълнение на задачите.
    Не е лошо да се помисли и на бонусна система, която да е обвързана с постигане на резултати.
    В съблекалните, пишете г-н Матеев че смърди и са се превърнали на WC. ОК. Всички служители ще бъдат предупредени,че имат определен срок за превеждане на съблекалнята в нужното състояние и ако това не се случи ще се наложи да бъдат повикани извън работно време. Обяснявате защо го правите и задължително търсите съгласието им за да няма след това оправдания. След подреждането на съблекалнята отново ги събирате задавате им простичък въпрос - дали така не е по добре? те отговарят положително, а вие ги котрирате,че следващо нарушени ще се отстранява от виновните извън работно време.
    За всяко нещо трябва да има правила, но те да са за всички и за най- големия шеф /когато го наблюдават сл. му/ и да се следи за Прилагането им и Спазването им.
    Една Германия /давам я за пример защото съм работил там/ е толкова напред защото има правила / Закони/ и за прилагането и спазването им се следи и то не само то органите,а и от обществото.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •