Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 13 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 123
    Потребител
    Регистриран
    26.01.2012
    Здравейте колеги! ;
    Ей тоя студ няма свършване!!!!!
    Днес 05.02 около-2-3 градуса подхранвах пчелните семейсва и всички бяха се качили
    горе на питите.Направо ми дърпаха питките с храната от ръцете wink;
    Загинали семейства за сега нямам!!!!
    Вчера 04.02 подхранвахме на мой колега пчелите -- глад--и всички са под таблите!!
    От студа по 1-2 пити направо замръзнали--лед

И на 2-е от семействата по- една пита с измрели пчели -може би да ги е хванал студа та не са се събрали с основното кълбо!!!
    А при вас как са нещата ?
    Интересно ще ми е да споделите какви са наблюдения ви и на вас......!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колегата Nic да не се притеснява, проблема е ако масово пчелите са над рамките и по покривната табла. Може да изчака още седмица и да слага питките.
    При мен две от семействата изцяло бяха над рамките, все едно че гледам пълно покритие от пчели и на десетте рамки. И то при плюс 2 градуса. А в началото на януари бяха под горните летви. Явно гледането на пило и студа ги кара да кльопат здраво. Сложих питки по 2.5 кг на всяко семейство. Сега съм по-спокоен.
    Привечер посъбрах падналите около кошера измръзнали пчели,които се разлетяха при отварянето и ги сложих в буркан и ги прибрах вкъщи на топло, всички пчели се раздвижиха и се раpтичаха из буркана. Тези пчели 4 часа са седяли безжизнени върху снега. Така че отваряйте смело кошерите , дори и при по ниски температури, това е много важно за да се разбере за състоянието на семействата и положението със запасите. А ако някоя пчела падне върху снега, просто си я сложете в шепата и духнете вътре, ще спасите пчеличката.
    Даже ако решите да слагате питки, правете го при отрицателни температури, за да е свито кълбото и по лесно да сложите питката, тогава не се налага дори и пушалка и предпазни средства да ползвате.

Дано да преодолеят и тези минусови температури.

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Положението е страшно и при мен с този сняг и студ. Вчера цял ден ринах снега около кошерите и за да стигна до тях, а днес ще подхранвам и знам, че пчелите няма да ми се сърдят за безпокойството wink;

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2012
    Така като са затрупани , пречи ли им да дишат , в смисъл че прелките и дъното е закрито .
    Мед ям всякакъв .

Потребител
    Регистриран
    09.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от filmatoplo
    Така като са затрупани , пречи ли им да дишат , в смисъл че прелките и дъното е закрито .
    Не тои снега още не е замръзнал и пропуска въздух

Днес ходих да проверя дали са взети питките , които поставих в началото на февруари и да преслушам семействата(че след този студ).Първо падна едно ринене на сняг за да влезем.

Мишипредпазитела се беше на мястото.

Това беше положението отвън.

а това отвътре.

питките бяха почти взети и поставих нови.

това е положението .

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    А кой храни мишепретпазителя? :D

той е на диета

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2011
    Вчера ходих да нагледам моите кошери. Не съм ги безпокоил от началото на Ноември. Ринах един час докато стигна до тях и един час докато ги отрия.
    В началото се притесних много. Прелките бяха позадръстени с умрели пчели. Притеснението ми дойде и от факта, че до началото на октомври носеха мана. В крайна сметка се оказа, че и седемте семейства са ОК. Две подхраних - останалите в края на тази седмица. Бяха много на зор. Направиха ми костюма кафяв. Надявам се тази седмица да облитат, след като ги откопах. Следващият път ще приложа и снимков материал.

Страница 6 от 13 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •