Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 72
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Това е от наливането на много сироп,пчелите не го изяждат всичкия,а блъскат във питите.
    Глупости!
    Не съм и давал грам сироп на семействата, а отводките спрях да ги храня доста преди основната паша.

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Глупости!
    Не съм и давал грам сироп на семействата, а отводките спрях да ги храня доста преди основната паша.
    Основните семейства не ги ли храниш между пашите.Аз мисля да пробвам сега през новият сезон да следя цъфтежа на пашите и ако видя дупка да им дам малко.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Храних ги само след като приключих с ваденето на мед след последната паша за да не спре майката да снася с много рядък сироп.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    3ти корпус се поставя когато изпълнят 2та а при мен имаше 1-2 незаети пити.
    Все пак е отводка изградила 18 пити и ги напълнила с мед, като му сложа корпус с основи след слънчогледа какво ще направя??
    Не слушай дядовците какво говорят, за няколко месеца се убедих, че старите пчелари се придържат към митове, които нямат нищо общо с реалността.
    Пчелари вадят мед от питите с пило даже.
    Трети корпус се поставя доста ПРЕДИ пчелите да напълнят всички междурамия на втория корпус. Не трябва да се забравя, че колкото пчели вижда пчеларя през деня в кошера, приблизително още толкова летят и някъде по полето. И вечерта като се приберат, им става МНОГО МНОГО ТЯСНО и хоппа - прещраква им програмата за роене, и после има да се чудиш как да я спреш.

От тази гледна точка винаги си е по-добре на пчелите да им е широко и пчеларя да поставя колкото се може по-рано всеки един допълнителен корпус.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    На мен ми трябваше да градят и ако разширя прекалено с основи ефекта ще е обратен, а и по време на слънчогледа роевия инстинкт е намалял много.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Така е, но дори и тогава си имай едно наум къде ще се настанят за през нощта тези, които са по полето. Ако си с дълбоко дъно, ще висят на гроздове отдолу, ама ако не си.............. Затова винаги един пчелар когато види дневния кошер, трябва да си представя в главата как ще изглежда нощния. И ако не умножава междурамията по 2, по 1.5 си е почти задължително.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Имам идея за експеримент. Докато все още има някаква паша и силните семейства продължават да градят, мисля да ги изцедя максимално. Идеята ми е да изграждат питите само частично - до половината от височината на килийките. След това да им давам нова рамка с восъчна основа и отново градене до половината. По този начин за кратко време ще се изградят по-голямо количество пити. Следващата година мисля този вид пити да ги дам на новосъздадени семейства с цел да им съкратя част от усилията. Като споделих тази идея с мой познат, той каза, че пчелите не градят върху стари пити.... Вярно ли е това и има ли опасност питите да си останат недоизградени?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Когато са на зор, пчелите градят всякакви пити, включая и полуизградени или частично повредени. Новият слой восък обаче невинаги се слепва идеално със стария. Имал съм случаи, когато в центрофугата новия слой се отлепва от питата, а стария си остава здраво закрепен към телта.

Между другото моят личен опит до момента говори за това, че прясноизградена пита НЕ ТРЯБВА да се използва в медовите корпуси. Стените на килийките са тънки, слаби, и самата пита лесно се разкъсва на високи обороти. Лесно се разкъсва дори при транспорт и много дупки по пътя (това по действителни случаи от последните 2-3 дена). Ако обаче питата е престояла в плодника месец-два и през нея са минали 2-3 поколения пило, то тогава люспите от това пило допълнително заздравяват стените на килийките, и такава пита вече е много по-здрава от прясноизградените. Вярно е, че вече не е бяла, а леко кафява, но на този вид пити вече гледам с много по-голямо уважение. Това за мене са идеалните пити (леко кафявите). Перфектни са както за плодник, така и за медови корпус.

Цитат Първоначално публикувано от distedi Виж публикацията
    Имам идея за експеримент. Докато все още има някаква паша и силните семейства продължават да градят, мисля да ги изцедя максимално. Идеята ми е да изграждат питите само частично - до половината от височината на килийките. След това да им давам нова рамка с восъчна основа и отново градене до половината. По този начин за кратко време ще се изградят по-голямо количество пити. Следващата година мисля този вид пити да ги дам на новосъздадени семейства с цел да им съкратя част от усилията. Като споделих тази идея с мой познат, той каза, че пчелите не градят върху стари пити.... Вярно ли е това и има ли опасност питите да си останат недоизградени?
    Много вярно ти е казал човека , послушай го.
    Друг е въпроса ако искаш да се сдобиеш с извесно количество восък.Дори изградена на полвина рамката - след претапяне тоя восък ще си остане за теб.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Когато са на зор, градят всякакви пити, включая и полуизградени или частично повредени.
    Нямам подобни наблюдения при мойте животинки.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •