Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 115
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Във връзка с тези вероятности е хубаво когато обсъждаме различни аспекти от пчеларството никога да не се кълнем, че това е 100% вярно, а да казваме "ако се направи това, ще повишим вероятноста семейството да направи нещо си, но това никога няма да се случи на 100% с всички семейства".

ПС: Естествено всяко правило си има изключения, така че нека не залитаме в посока да ме оборвате. Съществуват и 100%-но гарантирани въздействия, като например изгаряне на кошерите в целия пчелин.

Потребител
    Регистриран
    29.04.2011
    Съгласен съм с вас,всяко нещо си има изключения. При моят случай в последствие оставих само долният вход отворен и всичко си дойде на място

Потребител
    Регистриран
    29.04.2011
    И без ханиманова решетка в горния корпус има ли прясно пило ,пчелите ще заложат маточници,но искам да попитам тези майки, които ще се излюпят ще бъдат свещеви нали?Значи няма да бъдат толкова качествени. Защо да караме пчелите да създават такива майки?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Пробвай тази година и сам ще си отговориш.Остави НЕкачествената майка да се оплоди и да работи до слънчогледа.Седмица преди слънчогледа ги обедини......След това ще видиш коя майка са си избрали пчелите.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от krasta4ka Виж публикацията
    И без ханиманова решетка в горния корпус има ли прясно пило ,пчелите ще заложат маточници,но искам да попитам тези майки, които ще се излюпят ще бъдат свещеви нали?Значи няма да бъдат толкова качествени. Защо да караме пчелите да създават такива майки?
    Свищева майка е тази която е от по-възрастна ларва . Този проблем се решава като на четвъртия ден премахнем всички запечатани маточници и оставим само незапечатаните . Освен това питата с яйца се подрязва трионообразно и така маточниците се залагат по ръбовете на срезовете , получават се хубави, едри маточници .

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Аз лично си мисля, че пчеларите трябва да започнат да оформят в себе си ВЕРОЯТНОСТНО МИСЛЕНЕ. Това означава, че събитията в семейството имат ВЕРОЯТНОСТЕН ХАРАКТЕР - нищо не е на 100% ДА или НЕ. Всичко се случва с дадена вероятност, и пчеларя със своите действия може само да ПОВИШАВА или НАМАЛЯВА тази вероятност, но никога не може да постигне дадено нещо на 100%.
    Пчеларите отдавна са оформили точно този вид мислене и наблюдавайки внимателно пчелите вземат решенията си индивидуално за всяко семейство .
    Аз лично смятам , че ако приложим в пчеларството инженерният си подход и се опитваме да създаваме математически модел на пчелното семейство , само ще загубим от чара на това занимание .Заради професията си съм решавал доста математически задачи , но в работата с пчелите искам не да смятам , а да чувствам и усещам гениалността на създателя , който и да е той .

Природата е красива с това , че е непредвидима и ни задава постоянно нови задачи за решаване .

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от nik_il Виж публикацията
    Еййййй тва е супер! Продават ли ги някъде? Или даже по-добре ако някой има чертежи да ги снима с телефона и да ми ги прати - да си направя в гаража 2-3 от тея с канелките
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от krasta4ka Виж публикацията
    Колега в тая тема имам 4 червени точки ,но пак ще повторя :ако майката се движи свободно ,няма да ти се излюпи друга майка ,независимо от наличието на маточници.И това е така ,защото преди да се излюпят ще бъдат унищожени.
    Този пост е редактиран от ch.atanasov; 10.04.2015 в 19:05.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nik_il Виж публикацията
    Най - накрая се разбули мистерията около този кошер. Много ми е интересно пчелар с 100 - 200 - 2000 кошера, как ще "клечи" зад кошера докато изкара 1 тон - 5 - 30 - 100?! Врътне и дреме.

Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •