Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 75
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от HINAP
    Предполагам, че всички колеги с повече стаж са имали не един или два случая с кражбата.Тук искам да отбележа,че колегата може да няма и грам вина за случилото се.Само ще вметна,че преди време и на мен се случи подобно нещо.Третирах кошерите против акара,времето беше също както сега топло и входовете бяха широко отворени/нали все пак трябва вентилация/.В близост до моя пчелин има колега на 90 години и понякога кошерите му са прекомерно слаби и освен това работи много бавно,оставя пити с мед и моите пчели атакуват неговите.Става страшно.Явно при повечето колеги в близост няма други пчелини и за това мислят,че всичко зависи от самия пчелар.Донякъде са прави,но не съвсем.За това понякога е по добре входовете да са по малки ,да има повече вентилиращи пчели, но кражба е трудно осъществима.Това е много важно когато спре нектароотделянето и тогава пчелите са склонни към кражба.Ефекта се подсилва при третиране с медикамент против акара защото миризмата се уеднаквява макар и за кратко време.Но да се върна на това какво да се направи и то най бързо за да се прекрати кражбата.Когато сте на полето,нямате под ръка абсолютно нищо, а тръгва кражба тогава спокойно свалете ризата или мантата която ползвате,уринирайте на гърба и я поставете пред кошера,така че да затваря достъпа до прелките/предваритилно стеснете до 1 см.отвора на входа/ Натрупайте изсушена трева върху ризата и от страни на входа.Това понякога е достатъчно да прекрати кражбата.Хубаво е да се наръси с нафта или разредител,но не винаги те са под ръка.Та наистина трябва да сме много внимателни особено сега.Успех колеги.
    Молете се да не започва кражба. Няма спасение ако ще и в кошера да уринираш (извинявам се за израза). Нафтата също не помага, тунелчето и то. Единствено ако имате кола в която да може да се събере кошера и ако е достатъчно навреме го пренасяте на километри от пчелина- всичко се преустановява, а крадците започват да работят за този кошер.

П.П. Мога да давам съвети и то добри, но ми се ще да са на добре формулирани въпроси и на хора от които личи, че малко от малко са чели нещо по въпроса, а не да ме ползват като банка -знание което да компенсира техния мързел. Надявам се отговорих с това и на Админа и на други които искат знания, но не проявяват и най- малко уважение към този който ще им го даде. Надявам се да съм бил изчерпателен и точен към всички.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    От гледна точка на въпросите, ахилис е прав - но за да отговориш не е нужно да се държиш като банка.
    За това често пъти при зададен въпрос, вместо да отговоря задавам и аз въпрос/ и т.е. ако искам да помогна, моя начин не е да дам готови рецепти, а да провокирам самия питащ да открие рецептата/ начина за него, едва тогава може да се каже, че съм му помогнал.

Кражба не се предотвратява само с молене, а с опит идващ от практиката, а не от книгите - и аз съм минавал през кражбите, и съм се научил как да не ги допускам, а ако се случи как да постъпя.

Наистина въпроса на колегата не е зададен с достатъчно информация - нито се знае за колко кошера говорим, нито се знае мащаба на нападенията ... в смисъл знаете, като стане нападение не питаш какво да правиш, а почваш да правиш нещо каквото и да е то т.е. при него според мен, пчелите само се закачат една друга за момента, а нападение все още няма.

п.п. по принцип неопитния трудно може да формулира добре въпроса си - така да се каже дори за това трябва да му се помогне :D
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Колеги съгласен съм с вас, че много пъти въпросите са неясни, дори подвеждащи. Но съгласете се, че обикновено, хората които ги задават нямат нужния опит и най-вероятно до сега не са се сблъсквали с подобен проблем. В този случай. колегата много точно си е задал въпроса в темата "Поведение на пчелите", ако знае, че е кражба ще пита там. Вярно е също, че когато човек сам достигне до правилния отговор, ще го помни винаги, но не винаги разполага с достатъчно време за това. А и ако всеки сам трябва да открива топлата вода, то тогава, защо ни е форума? Наистина понякога се задават много тъпи въпроси, но ние не сме еднакви, нито познанията и опита са ни такива. Ако даден въпрос не ви вълнува, по-добре си замълчете, вместо да се влиза в безсмислени полемики.

В конкретния случай, според мен става въпрос за нападение. Най-добрия вариант е ако може да преместиш кошера, ако не стесни входа толкова, че да може да мине само по една пчела и с маркуч намокри пчелите, че да не са в състояние да летят. Това определено помага, но не е 100% гаранция.

Всеки период на безпашие създава предпоставки за възникваме на кражба. Това всеки пчелар трябва да го знае и да взима нужните мерки за да не изпада в такова състояние.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Много мразя пчели склони към ограбване. Водят до проблеми и искат дундуркане
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Много интересен случай имах днес с пчелите.Прибрах си булото,защото привърших работата по кошерите/около 14 часа/.В този момент над кошерите се появи много голям рой.Добре,че под ръка имах преносно сандъче с 4 плодникови пити пълни с мед които мислих да центрофугирам.Нямаше време за мислене,взех 1 пита с мед,качих се върху един от кошерите,вдигнах високо ръката и след 5 минути роя се полепи по питата.Внимателно я поставих в сандъчето,взех втората и тогава се сетих да видя за М,но не видях такава.Тогава видях топка от пчели на земята,доближих третата пита до тях и те се качиха на питата.Там видях и М.Захлупих я заедно с близките пчели с мрежеста клетка.Поставих я и тази пита в сандъчето и го затворих от горе, но отворих отворче служещо за прелка.Поставих 2 ленти Варотом,защото си мисля,че това са опаразитени пчели.Но толкова много пчели/малко повече от4 ДБ пити/ по това време не ми се е случвало да ловя.Последния път беше в края на септември.Още нямам отговор за това кое е накарало тези пчели да напуснат кошера си.Все си мисля,че или е опаразитяване или восъчният молец го е принудил/за второто е по малко вероятно защото пчелите са повечко и би трябвало да се преборят с восъчния молец/.Та въпроса ми е дали някой колега има подобен случай в близките дни и не е ли рисковано да не си вкарам някоя болест с тези пчели.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Колеги, отговаряте във форумите на въпроси за професионалисти, а тук задавате въпроси като за начинаещи. Какво толкова сложно има в ситуацията?

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Колега ahilis,не се мисля за голям спец, затова не съм се писал като напреднал, защото работя само с 40 кошера и от скоро съм в категорията пчелар/занимавам се с тези гадинки от 1977 година/.Ако ти имаш такъв случай или няколко такива, най учтиво те моля за съвет.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    .

Не знам далил има вариант сега някой да е махнал магазините по-рано и ако им е станало много тясно да са дигнанали чуковете по "нормална" причина. Малко вероятно изглежда ....
    На мен ми се струва твърде вероятно.И при самосмяна може да се пусне рой.При наличие на подържаща паша + самосмяна+силно семейство+свалени магазини е много вероятно да се пусне рой.Ако роят работи гради во и майката осеменява роят нее болен.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Много интересен случай имах днес с пчелите.Прибрах си булото,защото привърших работата по кошерите/около 14 часа/.В този момент над кошерите се появи много голям рой.Добре,че под ръка имах преносно сандъче с 4 плодникови пити пълни с мед които мислих да центрофугирам.Нямаше време за мислене,взех 1 пита с мед,качих се върху един от кошерите,вдигнах високо ръката и след 5 минути роя се полепи по питата.Внимателно я поставих в сандъчето,взех втората и тогава се сетих да видя за М,но не видях такава.Тогава видях топка от пчели на земята,доближих третата пита до тях и те се качиха на питата.Там видях и М.Захлупих я заедно с близките пчели с мрежеста клетка.Поставих я и тази пита в сандъчето и го затворих от горе, но отворих отворче служещо за прелка.Поставих 2 ленти Варотом,защото си мисля,че това са опаразитени пчели.Но толкова много пчели/малко повече от4 ДБ пити/ по това време не ми се е случвало да ловя.Последния път беше в края на септември.Още нямам отговор за това кое е накарало тези пчели да напуснат кошера си.Все си мисля,че или е опаразитяване или восъчният молец го е принудил/за второто е по малко вероятно защото пчелите са повечко и би трябвало да се преборят с восъчния молец/.Та въпроса ми е дали някой колега има подобен случай в близките дни и не е ли рисковано да не си вкарам някоя болест с тези пчели.
    Колега HINAP,
    Този рояк от твоя пчелин ли е? Тъй като е време за ленти- ленти слагал ли си? Отговори ми на тези 2 въпроса и аз ще ти отговоря на твоите.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Колега Aleksey,струва ми се,че си прав в становището си,защото метода на пчеларстване при мен е малко по особен.Какво имам пред вид.Аз махам магазините и от тях си правя корпуси по 2 магазина и дълбоко дъно и капак,така става друг кошер в който си слагам отводките и така зимуват пазейки питите от молеца ,презимуват на тях и на пролет тези семейства ги събирам/обединявам/ със слабите за да съм готов за акацията.Ако разполагам с по малък брой отводки то излишните магазини слагам под тези двата със семейството от два магазинни корпуса и така пчелите го охраняват и него но вече слагам плитко дъно по образец подобен на колегата Бонев.Затова твоята теория е напълно възможна и още утре ще сложа во за проба и ще си видя по обстойно моите кошери които имаха самосмяна.Наистина тук има поддържаща паша от балканска чубрица.Благодаря за отговора.

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •