http://translate.google.com/#en/bg/Първоначално публикувано от ingivo
например
http://translate.google.com/#en/bg/Първоначално публикувано от ingivo
например
здр колеги на 15 септември махнах лентите с варотом,но искам да третирам кам краиа на ноември с ок киселина ,даите савет как да третирам с ок киселина.
Ами,прочети първо какво е написано по темата и ако нещо не ти е ясно, тогава задай конкретен въпрос.
Дойде времето и аз да третирам . Мисля да го направя в края на октомври при подходящи климатични условия които се очертават в този период. За 6 семейства по 30 мл ще са ми необходими 180-200 мл работен разтвор . Последно вода захар 1:1 ли да е или може и с по малко захар.
900ml вода
100gr захар
35gr ОК
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
1л.вода
1кг.захар
75гр Ок.
От 30 до 50мл на с-во в зависимост от силата.
Да попитам и аз "Какво да правя с кърлежа"
Малко обяснение. По мойте географски ширини не сме разглезени с късно пило. И цялата ми практика е ориентирана на тези навици. Третирам за акар с лентички колкото по-рано мога и евентуално повтарям малко преди истинската зима с оксалова киселина.
Тази година
1. Не съм третирал пролетта - нямах акар по дъната и по пчелите.
2. След последния мед сложих тимол на прах в тензухени торбички всяка в клетка за майки. (между другото нямах загубена майка заради тимола).
3. След около месец - 30 август, сложих лентички варостоп.
4. Благодарение на комбинираното действие на топлата есен, късното (Септември) макар и малко (~3х0.500 мл.) подхранване със сироп и млади, по мое мнение мн. добри юлски майки, пилото продължава и към настоящия момент. Според мен, това пило спомогна за ре-инвазия на акара и ситуацията в момента я определям като много тревожна. Никога досега не е било да отворя кошер и да видя по гърбовете на пчелите акар. Сега виждам от 5 нагоре (и над 10) пчели с акари по гърбовете, при положение че извадя всяка рамка и НАБЪРЗО я погледна от 2те страни.
Питам за съвет - мога ли да разчитам на 2 или 3 третирания с ОК следващия месец (накапване с по 5 куб. на междурамие р-р 75гр. ОК на 1л сироп ) или има още нещо което мога да направя сега? Не искам все още да мисля за опушване с амитраз и т.н. грозни препарати?
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
ОК с пулверизатор по 50 мл на семейство. Изтъркаха ми се пръстите да пиша съотношението. Предпочитам третирането да го наравя много по-рано (по времето когато обикновено се слагат лентичките). Разтворът в тази концентрация няма никакви видими ефекти върху развитието на семейството (дори при 20- кратно завишена доза при пролетно третиране (благодарение на един инцидент)), освен може би отделни опити (нищо повече) за самосмяна на майките. Предполагам това се дължи на блокиране на феромоните и семейството усеща че нещо става, тъй като е установено че молекулите на ОК "полепват" по вътрешността на кошера създавайки повърхностен слой.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
При така описаната картинка,третирай незабавно.Ако почакаш,може да не се наложи пролетта въобще да няма какво да третираш.Първоначално публикувано от valyo
С ОК се третира еднократно, когато няма пило. Това важи в най-голяма степен при третиране с накапване. Тогава пчелите поглъщат разтвора и повторно третиране по същия начин води до предозиране на погълнатата ОК и до неблагоприятни ефекти. При напръскаване с ОК, страничните ефекти са по-малко, но въпреки това не ти препоръчвам да го повтаряш. Най-добре остави ОК за момента, когато няма да има пило. За неотложно третиране, можеш да избереш някой друг противоакарен препарат. Предполагам, че третирането с лентички не е дало нужния резултат. При отглеждането на късно работническо пило, в една килийка се отглежда само по един до два нови акара и за такъв кратък срок не може акара да се размножи съществено.Първоначално публикувано от valyo
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))