Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 239 ПърваПърва ... 949575859606169109159 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 2387
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Това дето си го чел в книжките, че спират роенето при силна паша го забрави. Това е пълна глупост измислена от някой, който и хал хабер си няма от пчели.
    Зависи от пчелите. Виждал съм пчели, които напълно прекратяват всякава дейност, когато изпаднат в роево състояние. Карниките са зле в това отношение, но има и по-зле от тях. Италианките пък, от друга страна, дори и да изпаднат в роево съсъстояние, продължават да си работят, да си събират нектар и да си отглеждат пило, една идея по-слабо от очакваното. При силна паша наистина могат да изоставят маточниците. А при пчелите с наистина нисък роеви индекс дори и да заложат маточници, няма промяна в работната активност. При поява на паша (т.е. приток на нектар в кошера/съответно място където да го складират), настъпва пълен хаос в подготовката за роене - ако пчелите или майката не унищожат маточниците, то се излюпва една или няколко майки без да излита рой, които се оплождат и продължават да снасят заедно със старата майка (подобно на самосмяна). Недостатъкът е, че когато тръгнеш да подменяш майките по кошерите, не си сигурен колко майки има в кошера - трябва да се изчака няколко дни за да се види дали семейството ще заложи маточници (т.е. със сигурност няма друга майка), преди да му се постави новата майка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Слънчо , хайде стига , че циганката умря на място. Не е полезно човек да се хвали толкова
    Къде е хвалбата тук? Кое е толкова сложно? Да прочетеш 10-15 книжлета и да изгледаш 6-7 филма и мнооого клипчета. За отглеждането на пчелите си няма да говоря.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Зависи от пчелите. Виждал съм пчели, които напълно прекратяват всякава дейност, когато изпаднат в роево състояние. Карниките са зле в това отношение, но има и по-зле от тях. Италианките пък, от друга страна, дори и да изпаднат в роево съсъстояние, продължават да си работят, да си събират нектар и да си отглеждат пило, една идея по-слабо от очакваното.
    До тук съм съгласен.
    При силна паша наистина могат да изоставят маточниците.
    Това наблюдавал ли си го или просто си чел някъде, че е възможно.
    При поява на паша (т.е. приток на нектар в кошера/съответно място където да го складират), настъпва пълен хаос в подготовката за роене - ако пчелите или майката не унищожат маточниците, то се излюпва една или няколко майки без да излита рой, които се оплождат и продължават да снасят заедно със старата майка (подобно на самосмяна).
    Това виждал ли си го? Такова явление може да се получи също, когато отвориш кошера точно часове преди да започне да се рои и в него е пълно с майки.
    Недостатъкът е, че когато тръгнеш да подменяш майките по кошерите, не си сигурен колко майки има в кошера - трябва да се изчака няколко дни за да се види дали семейството ще заложи маточници (т.е. със сигурност няма друга майка), преди да му се постави новата майка.
    Тук няма ли да остане майка, че да се налага да поставяме майка? Макар, че понякога има и тази възможност или просто искаме да я заменим с такава, която ние желаем.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    При силна паша наистина могат да изоставят маточниците.
    Това е наистина така и при мен това се случи през миналата година - имах рапица времето бе отлично пчелите работеха супер пашата приключи и след няколко дни започна акацията аз бях успял да ги освободя от рапицата и веднага започнаха акацията след като извадих и акацията преглеждайки в плодника видях доста роеви маточници прегризани от 200 кошера един рои докато преглеждах и това беше кошера с най малко мед.По въпроса с роевия период за мен той е от приключване на акацията до края на юни именно затова след акацията аз правя отводка от всеки силен кошер за да се освободи напрежението.Тази година лошото време и липсата на нектар предизвикаха масовото рояване особено от рапицата прашеца направо блокира майката и силен/слаб кошера се рои.За мен бе важно повечето кошери да имат млада снасяща майка до края на май за да съм сигурен ,че ще успея да ги подготвя до слънчогледа и това се получи, тази година е изключение и надали ще се повтори скоро но поне добихме опит.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    И аз подкрепям мнението на Радо . При мен положението беше сходно.Пчелите се развиха доста рано , имах рапица и 50 % от семействата ми бяха заложили маточници независимо от двата магазина ,които бях сложил..На една част от кошерите премахнах маточниците надявайки се пчелите да се откажат от роенето заради пашата.Така и стана.На тези семейства на които не можах да махна маточниците пчелите ги прегризаха.Имах и 5-6 роя,но на фона на 100 семейства не мисля,че е нещо съществено.После дойде големият глад,но това е друга тема. Това,че пчелите сами се отказват от роене по време на паша не ми се случва за първа година.Имал съм и години без изпаднало в роево състояние нито едно семейство.Всичко зависи от годината,региона и уменията на пчеларя.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията

1 Това наблюдавал ли си го или просто си чел някъде, че е възможно.
    Да. Или ги разрушават или остават недохранени (ако са били незапечатани) или от тях се излюпват майки, без семейството да се рой. Имай на предвид, че често си позволявам да правя огромни серии от Менделова кръстоска (F2) и просто е толкова невъзможно всичките неща, които могат да се случат да бъдат намерени в книгите.

2 Това виждал ли си го? Такова явление може да се получи също, когато отвориш кошера точно часове преди да започне да се рои и в него е пълно с майки.
    Също да. Семействата, които имам намерение да ползвам за разплод, обикновено ги преглеждам от време на време (и като част от оценяването за роеви индекс и като предпазна мярка да не загубя майките) и където намеря маточници ги разрушавам. Да, обаче понякога остава по някой и друг недогледан маточник, обикновенно при следващия преглед намирам излюпена майка редом със снасящата ( когато по вида на майката може да познаеш настроението на семейството - когато тя е тлъста и охранена, независимо колко маточници има, семейството няма намерение да се рои в близките няколко дни).

Тук няма ли да остане майка, че да се налага да поставяме майка?
    Ами проблема е че ти (или поне аз) не искаш каква да е майка. Всички свищеви, роеви и самосменни майки задължително се сменят още същата година при първа възможност. При положение че има генетичен материал, който трябва да се тества и отсее, разни такива майки само ти заемат място. В момента в който стане ясно, че дадена майка не бих я ползвал за разплод, гледам да сложа друга на нейно място. По този начин се старая в кошерите да държа колкото се може повече потенциални за разплод майки. ( представи си че ти си карников пчеловъд, а в 90% от кошерите ти има свищеви, самосменни, майки хванати от гората, италиански, местни и всякакви други мелези, но само не и карника! След още няколко години в това направление, вече няма да имаш карника.)

Съответно, когато дойде време за годишната подмяна на майки, не искаш майката, която си си купил/произвел да бъде убита, нали така? Когато едно семейство не си го отварял от три месеца, няма как да си сигурен дали по време на роевия период вътре не е имало маточници, дали вътре освен маркираната няма и други майки. Ако има - трябва да ги убиеш и чак тогава да придаваш майка. Може би пак ще попиташ, защо ще поставяме майка, след като си има млада? - Ако подхода ти за справяне със един или друг проблем в пчеларството е посредством извършване на определени манипулации - ДА, не те интересува каква ще е майката в кошера. Ако обаче предпочиташ да използваш пчели със определени качества за постигане на желаната цел - в твой интерес е да сложиш майка, от която си сигурен какво може да очакваш (ами ако самосменната вземе че се окаже агресивна???? - ще искаш ли да рискуваш?). Така, и на следващата година, докато другите гонят рояци, ти пак може да си почиваш под сянката.

Та, за да не стане някакво недоразумение, по-горното се отнася, когато пчелите са със нисък роеви индекс (имат склонност към скрито съществуване на повече от една майки в семейството) и когато за подмяна се използват пак майки, чийто пчели са със нисък роеви индекс. В общи линии сценария е чисто теоретичен (за България, към настоящия момент).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    имат склонност към скрито съществуване на повече от една майки в семейството
    Ако ти се мернат такива из пчелина ми ги прати - плащам двойно. Да си ги наслагам аз в кошера - пита - майка, втора пита, пак майка, до края на кошера - 12 майки. Ехааа. Ако пък стане и по две майки на пита, просто ще скачам от кеф.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ти кога си купи по редовната цена, че вече почна да ги плащаш и двойно?! Добре, нямам възражения, за теб ще са двойно.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Бягам към пчелина. 12 градуса, слънце, влажност 75%, виждат се пчели на камерата.....
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    .
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Цяло лято ползвам тимолово масло за да уеднаквявам миризмите и освен това попръсквам с пулверизатора с водичка и десетина капки пак от него,ей така,за мирис.Стана тя - една гаща плява с тоя тимол.Има синтетичен тимол - за който говори колегата Гогол,и има натурално етерично тимолово масло за което всички си мислим,но понякога от бързане ги смесваме.Грешката е вярна.
    В процеса на дискусията,излиза истината.Колега Pavel–Bs,нима си мислите ,че Тимола ,синтезиран в етерично–маслодайните растения,като мащерка,бял риган и др.не е еднакъв по химичен състав с този получен по химичен път? Еднакви са 1:1.В противен случай няма да е ТИМОЛ .Елементарно примерче–капка змийска отрова в супена лъжица с пчелен мед,бъде консумирана,не е ли равносилно на ухапване от същата змия?Колега m–pchelari ,благодаря за препоръката,относно ,,ограмотяването".Мисля ,че граматически стоя добре и горе долу списвам прилично постовете .Ако в думата,,ограмотите'',влагат смисъла ,,информирате'' това си е Ваш проблем.Приех препоръката Ви и започнах да се ,,ограмотявам'' от предложените материали/ макар че бях ги прочел много преди това,а и други .Може нещо да съм пропуснал./Прочетох ги до края.И Вие ги прочетете до края и ги осмислете,а не механически,само заради самото четене.Или ,чели–недочели,разбрали–н едоразбрали за какво иде реч,просто си пишете във Форума и проявявате хиперактивност за да достигнете до някаква заветна ЦЕЛ.Не се притеснявайте,това е до егото на даден индивид.И за да Ви стане ясно за какво отворихме дума за Тимола ще Ви поясня:ДОКОЛКО Е ВРЕДЕН ТИМОЛА ,АКО ПРЕСТОИ В ПЛОДНИКА ОТ КРАЯ НА ЮЛИ ДО ПРОЛЕТТА? БИ ЛИ МОГЛО ОЖИВЕЛИТЕ АКАРИ ДА СТАНАТ РЕЗИСТЕНТНИ КЪМ ТИМОЛА? Публикации по въпроса няма никъде. Ако имате опит /практически/ по въпросите–моля ,отговорете,а не да пишете специален пост ,че видите ли,тимола го има и в еди кое си растение.Е ,какво като го има там? Да не би да го прави по различен от добития по хим. път,който е на безцветни кристали.Впрочем,безпредме тно е да се повтарям.Но няма значение,всеки си шета на акъла–един дезодорира пчелите си целогодишно с ,,тимолова водичка'' за да не миришат на пот,докато работят по ,,необятните родни полета'',други им ояднаквяват миризмата с ,,натурално'' тимолово масло когато обединяват с–ва/а защо ли?Къде е отишла едната майка/ и кой знае още за какво го използват ,,натуралното'' тимолово ,,дезодорантче''.Но ще се разбере скоро,те ще си напишат,нали им трябват още постове за да достигнат заветната ЦЕЛ–VIP,, писатели.''Смешно,но и плачевно! ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ,не ангажирам никого с него,не моля за щит от чужда подкрепа.Колега Pavel–Bs,израза ,,една гаща плява'' отпратете в ,,градинката'' на тези които не са в час по дискусията.

Страница 59 от 239 ПърваПърва ... 949575859606169109159 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •