Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 107 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 1063
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз съм съгласен да продължим спора. Дай си твоя алгоритъм, за да го обсъдим. Но премахни от него думичките "Анализираме ситуацията" или "Ако се съмняваме", защото това нищо не значи. Това е прекалено субективно (при различните хора ще е различно). В един истински алгоритъм трябва да има само точни и ясни стъпки от типа "ако броя на акарите е еди какъв си, то тогава правим еди какво си". Опитай се да формулираш такъв алгоритъм най-малкото за да си изясниш за себе си какво сам разбираш под думичките "анализираме" или "съмняваме се". И ако го публикуваш на форума, тогава вече можем да го обсъждаме.

Не ми се сърди, но аз оставам с впечатление, че нямаш пълна яснота за личния си алгоритъм. А повечето от останалите пчелари ВЪОБЩЕ НЯМАТ НИКАКЪВ АЛГОРИТЪМ. В резултат на това се получават много грешки с технологиите на третиране и начина за проверка. Така че хубаво е да го пообсъждаме - това ще е от полза за четящите тази тема.

Не се притеснявай - никой на никого не налага нищо. Само се представят различни възгледи и се вадят доводи в тяхна защита. Такъв е целия форум, а не само тази тема. Спорещите си излагат възгледите, а четящите сами си решават кое според тях е по-правилно. Все пак си имат собствени глави.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Основния проблем се състои в това, че в пчеларското съзнание дълбоко е залегнал един многократно повтарян ПЧЕЛАРСКИ МИТ - че контролната табла за акари е в състояние да даде някаква полезна информация. Та това е повече от ясно, че не може, но мозъка на пчеларите ОТКАЗВА ДА ПОВЯРВА, че ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ Е САМОЗАБЛУЖДАВАЛ.

За да се изчистите от тази самозаблуда, ще ви дам едно елементарно предложение. Обяснете ситуацията на някой приятел - непчелар. Ако не е пчелар, неговия мозък веднага ще хване логическия абсурд. Обяснете ситуацията на жена си или дори на детето си, и след това се вслушайте в тяхното мнение, след като не вярвате на мене.

Но за да не ги манипулирате, просто им задайте следния елементарен въпрос:

В ръката си имам няколко топчета (или бонбона). Пускам на контролната табла едно (един) от тях. Колко останаха в ръката ми?

След това ги попитайте може ли да се вземат правилни решения на базата на нещо, което те не го знаят?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А повечето от останалите пчелари ВЪОБЩЕ НЯМАТ НИКАКЪВ АЛГОРИТЪМ. В резултат на това се получават много грешки с технологиите на третиране и начина за проверка. Така че хубаво е да го пообсъждаме - това ще е от полза за четящите тази тема.

.
    Тука си много -много прав.Повечето май третираме и после се молим да ни оцелеят семействата.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Аз технология още нямам, вие с разни алгоритми ме мъчите.Иначе да правилно, но начинаещите пчелари като мен първо проверяват пчеларските митове и после взимат решения на база опита споделен във форума.Вашия опит.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

За какви алгоритми и анализи спорите. Практиката го е показала, от просто по-просто. Вадиш пита с търтеево пило и с вилицата разпечатваш и вадиш ларвите от участък примерно 10х10 см, и гледаш внимателно. Има ли акари, вземаш мерки, няма ли връщаш питата и си свиркаш. По време на последната паша правиш същото, само че с работническо пило ( обикновенно по това време няма търтеево) и толкова. Кому са нужни анализи и алгоритми.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    За какви алгоритми и анализи спорите. Практиката го е показала, от просто по-просто. Вадиш пита с търтеево пило и с вилицата разпечатваш и вадиш ларвите от участък примерно 10х10 см, и гледаш внимателно. Има ли акари, вземаш мерки, няма ли връщаш питата и си свиркаш. По време на последната паша правиш същото, само че с работническо пило ( обикновенно по това време няма търтеево) и толкова. Кому са нужни анализи и алгоритми.
    Но това също е алгоритъм! Той дава някакъв числов резултат, който може да служи за оценка. Имаш брой ларви и брой акари. Можеш да определиш обективно степента на опаразитяване в проценти. Листа хартия на дъното може да даде само отговор от типа "има-няма". Това е като в нашата работа да меря напрежение с фазомер!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Ако се поддържат еднакво силни семейства и се третира при еднакви условия всяка година след като пилото свърши, ако да речем няколко години на контролния лист паднат примерно 50 акара, а следващата година на контролния лист паднат примерно 450 акара, мисля, че това е достатъчна информация за пчеларя, че има някакъв проблем. Тъй, че не мисля, че е напълно безмислено да се поставят контролни листа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Метода за контрол вече го описах - при това няколко пъти. Вземат се проби с около 100 живи пчели от кошерите, след това пчелите се приспиват с диетилов етер, броят се акарите (те също заспиват) и това е. Акарите се убиват, а пчелите се оставят на капака на кошера да се събудят и да си ходят по живо - по здраво. Съгласно този метод съм откривал по 2, 3 или дори 15 акара в пчелини, третирани с ОК, и НУЛА АКАРА в пчелини, третирани с Чекмайт. Това е скромния ми опит до момента. Напролет ще го направя много по-широкомащабно, като дори ще правя проби по 2 пъти - преди и след третиране. Тогава, и само тогава ще имам статистически вярна информация какво е било положението преди третирането и колко акара е успяло да унищожи самото третиране.

Бели листове под мрежестото дъно не използвам, въпреки че ги има в комплектацията на кошера. Това е така, защото те на практика не ми носят никаква полезна информация. Виждам само колко акара са паднали, но я ми кажи как тази информация да я използвам за вземане на решения? Дай ми логиката, че аз нещо не виждам такава. Дай ми конкретни препоръки от типа "ако паднат толкова акара, трябва да се направи еди какво си".

Ако паднат 0 акара, какво означава това?
    Ако паднат 200 акара, какво означава това?
    Ако паднат 2000 акара, какво означава това?
    Ако паднат 20 000 акара, какво означава това?

Моят отговор е "Нищо не означава. Не може да се извади никаква информация колко акара са останали в семейството". Може да са останали 5000, което е много, може и да са останали 0, което е супер. Имаш ли някакво друго мнение как може да се използва безполезната информация за падналите акари?
    Според мен този метод е много по неточен от контролата.
    1. Броят на пчелите и много малък.
    2. Ако има пило в там най-вероятно има още акари.
    3. Кой и по какъв принцип ги взима тези пчели, от къде. Тук има субективен фактор. Например взимат се пчели от по външни пити и ако се види пчела с акар то тя просто не се взима.
    4. По твоята логика какво показва, че на 100 пчели има 0,1 или 2 акара. Ами нищо на доказва: може да са единственните а може и да са една маааалка част от всички.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Матеев е абсолютно прав. Нас ни интересува процента на опаразитени пчели. Като има някакъв брой акари на контролата това какво ни показва? Нищо! Във втори клас една учителка ни пробваше мисленето със задачата "На летището има самолети, излетяли са три. Колко самолета са останали на летището?"

Неговия метод наистина е трудоемък, но е точен метод. На мен ми е по лесно да броя акара в строителните рамки. Отварям 10 или 20 килийки и гледам колко процента са с акар. Ако е под 10% според мен е ОК. Пак не е точен метод, защото не знам колко е процента на заразено работническото пило, но ми е ориентир. Правя същото и с работническото пило късна есен. Другото което правя е просто да оглеждам визуално пчелите и броя акарите на 100 пчели. Още по-неточен метод е но е доста бърз и ми върши работа. Досега не съм имал изгубен кошер от акар.

Метода предложен от Матеев е добър, но саамо ако в семейството няма пило. Само че, тогава вече е прекалено късно да се вземат адекватни мерки защото зимните пчели вече за увредени. Друг е въпроса, ако през активния сезон се прекъсне яйцеснасянето и семейството се приведе в състояние без пило, но колко пчелари го правят.

Страница 59 от 107 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •