Определено изискванията към "съдържанието" на меда са много завишени спрямо другите хранителни продукти.
Искам да ви споделя със сигурност, че антибиотик може да бъде внесен в кошера. Имам предвид случай с използван антибиотик за лечение на риба в микроязовир който после е бил открит в проба от близкия пчелин. Знаех точния антибиотик ама не съм силен в помненето на имена, мисля че се използва за лечение на "червенката" (рибно заболяване). Чух и за съмнение за пренесен пак чрез вода антибиотик от близък овчарник. Естествено става въпрос за следи от антибиотика и съдържанието му е далеч, далеч по-малко от съдържанието в кошерите на които е даван умишлено.
Да се върнем на темата, вчера се свързах с колеги от Германия и ги питах за някои цени там. Изкупната цена на едро на акацията е 4 евро а за полифлорния е 3 евро. Восъка върви по 5 евро, но тази цена си е за хубав изразен жълт цвят. Майките се купуват и от пчелари и от развъдна асоциация, от пчелари се взимат за по 20 евро другите са доста по скъпи. Хората които продават директно и са членове на тяхната национална пчеларска организация не плащат за изследвания. Пробите се дават в асоциацията и тя поема разходите и извършва пробите. Предполагам, че се правят купажни проби и ако няма проблем се издават сертификати на всички ако има проблем се търси виновника. Хората са го измислили за да им е евтино.
Няма как да им направим сметката на нашите износители, защото нямаме информация за цените на които продават, но при 3 евра не са "цъфнали и вързали". Като си платят ДДС-то и корпоративния данък им остават 40-50 стотинки за всички разходи и печалба. Счетоводителите да кажат дали смятам правилно, но ако е така определено на 3 евра не им се вързва сметката. Явно Цената в Европа за количества под .......... тона е 3 евро,защото толкова изкупната цена и в Гърция и в Сърбия. Няма ли начин да се доберем до някаква достоверна информация за цените на които изнасят нашите? Дали няма някава борса с отворена информация или нещо такова? Колегите от Русе и другите от поречието на Дунав, разговаряли ли сте с румънците за изкупните цени там?