Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 549 от 683 ПърваПърва ... 49449499539547548549550551559599649 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 5,481 до 5,490 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    От форума научих за капана за оси и е много ефективен, но се реже конусната част на бутилката и се обръща обратно с гърлото надолу, да сочи към течността. Така каквото влезе, там си остава. Първо и аз пробвах със здрави бутилки, но след доста наблюдение установих, че по-голямата част от осите успяват да се измъкнат невредими и нахранени.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Lenovo_A1000_IMG_20171029_162231.jpg
    За 2 дни десетина. Слабичко.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    ...
    Стоял ли си да гледаш колко от влезлите се измъкват? Аз стоях няколко пъти това лято и видяното не ми хареса. Тогава се зачетох по-внимателно из темите и "Еврика" - имало начин, посочих го по-горе.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Специално на тия бутилки-стъклени от сокчета Куинс, трудно ще излезе оса. Дори да излезе някоя ще бъде 5 на 1000. А пък и аз не си мисля, че ще хвана всички оси. Нещо подобно както с акара-вароа. Пък и не ми е целта да избия всички оси. Доволно ми е да не ми тормозят пчелите в кошерите.
    П.П. А знам и друг начин (виждал съм го в тубата) освен твоя.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Миналата година бяха малко осите, по принцип. Но и годината беше слаба откъм мед. По-миналата година имаше много оси, и много мед. Тази година пак така-много мед и много оси. Явно при мен върви така-през година.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Бат Севдо май е копирал от тук неговия капан. . Това, което спомена agro, също върши идеална работа. Пък който и както иска, тъй да ги черпи.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Това, което спомена agro, също върши идеална работа.
    Ето ти го и на арго.

Наблюдател
    Регистриран
    17.03.2016
    Пчеларски район
    общ.Невестино
    Колеги , можете ли моля да ми помогнете за 2 неща преди да зазимя окончателно семействата.

Първо искам да ги третирам с ОК. Доста четох и съвсем се обърках от рецептите,от начина,и от времето за третиране.

Ориентирах се във вариантите с накапване в междурамията или напръскване на рамки и пчели. Кой метод да използвам и кога точно.Дават ги температурите през следващите дни да са около 14 15 градуса,в семействата пилото приключва.Семействата са третирани с Херба Стрип ленти,поставени на 10 август.Трябва ли да изчакам да застудее и пчелите да оформят кълбото или сега да третирам, когато кълбото е разпуснато?
    Нещата,които разбрах е ,че с напръскване по рецептата на Дони 900мл вода 100гр.захар,35гр ОК- може да се третира многократно. Това важи само за периода,когато е по-топло ли???
    По въпроса с накапването също има неясноти. Накапват се междурамията вече когато е оформено кълбото и е студено?
    Същата рецепта ли се ползва като горната (на Дони)при студено време или минаваме на другите варианти ,на които попаднах:
    1литър вода,1кг захар и 75гр.Ок- по 5мл на междурамие

Целя доизчистване еднократно на останалия акар след лентите.

Другият въпрос е отностно зазимяването на изцяло отворено мрежесто дъно.Въпросите са следните :

Горната прелка на корпуса нацяло ли се затваря при изцяло отворено мрежесто дъно?
    Задължително ли е да има корпус или магазин под семейството (буфер) . Ако е само плодник върху мрежесто дъно няма ли да е проблем,че семейството е мн.близо до студа? става въпрос за Дадан-Блат кошер
    Последен въпрос: Ако зазимявам ЛР кошер на мрежесто дъно със семейство в най-горен корпус+2празни корпуса отдолу,предполагам само средния вход да оставя отворен-този, който е под семейството?

Ще съм Ви благодарен на конкретни отговори по тези въпроси!

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Vertex Виж публикацията
    Колеги , можете ли моля да ми помогнете за 2 неща преди да зазимя окончателно семействата.

Първо искам да ги третирам с ОК. Доста четох и съвсем се обърках от рецептите,от начина,и от времето за третиране.

Ориентирах се във вариантите с накапване в междурамията или напръскване на рамки и пчели. Кой метод да използвам и кога точно.Дават ги температурите през следващите дни да са около 14 15 градуса,в семействата пилото приключва.Семействата са третирани с Херба Стрип ленти,поставени на 10 август.Трябва ли да изчакам да застудее и пчелите да оформят кълбото или сега да третирам, когато кълбото е разпуснато?
    Нещата,които разбрах е ,че с напръскване по рецептата на Дони 900мл вода 100гр.захар,35гр ОК- може да се третира многократно. Това важи само за периода,когато е по-топло ли???
    По въпроса с накапването също има неясноти. Накапват се междурамията вече когато е оформено кълбото и е студено?
    Същата рецепта ли се ползва като горната (на Дони)при студено време или минаваме на другите варианти ,на които попаднах:
    1литър вода,1кг захар и 75гр.Ок- по 5мл на междурамие

Целя доизчистване еднократно на останалия акар след лентите.

Другият въпрос е отностно зазимяването на изцяло отворено мрежесто дъно.Въпросите са следните :

Горната прелка на корпуса нацяло ли се затваря при изцяло отворено мрежесто дъно?
    Задължително ли е да има корпус или магазин под семейството (буфер) . Ако е само плодник върху мрежесто дъно няма ли да е проблем,че семейството е мн.близо до студа? става въпрос за Дадан-Блат кошер
    Последен въпрос: Ако зазимявам ЛР кошер на мрежесто дъно със семейство в най-горен корпус+2празни корпуса отдолу,предполагам само средния вход да оставя отворен-този, който е под семейството?

Ще съм Ви благодарен на конкретни отговори по тези въпроси!

Здравей,колега!

Относно третирането с ОК, сега смятам,че е най-доброто време ,защото няма пило вече в почти всички семейства, семействата са на кълбо и ефекта е по-голям.Относно рецептата, аз ползвам 600 мл вода+600 гр. захар и 35 грама ОК.Както си написал се накапва по 5 мл на междурамие.
    Относно зимуването, моите ги зимувам на изцяло мрежесто дъно, с магазин под семейството,който служи като въздушна възглавница.Горната прелка я затварям през зимните месеци,за да не излиза топлия въздух.Винаги топлия въздух е горе при пчелите ,където се намира кълбото.А мрежестото дъно помага за влизането на кислород, от който имат нужда пчелите, и по-малкото влага, когато започнат да гледат пило през януари месец.
    Моите кошери също са ДБ 10рамкови.
    Успех!

Страница 549 от 683 ПърваПърва ... 49449499539547548549550551559599649 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •