За 2 дни по 15 градуса едно средно семейство колко мед може да свали да попълни запасите?
За 2 дни по 15 градуса едно средно семейство колко мед може да свали да попълни запасите?
Зависи колко са му печени метеоролозите и счетоводителите и колко са му яки шерпите.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Колега Йорданов,окомплектовах информацията ако все още те вълнува да ми отговориш,както и всички други колеги.Въпросите ми са малко по-надолу.
Павка, вълнувам се наистина, но малките ме гонят вече от лаптопа и ти отговарям блиц. Първи въпрос - да, втори въпрос - не знам, нямам такива, трети въпрос - затварям мрежата изцяло, прелката отварям колкото им трябва на пчелите. Май си говорим за стимулиране на развитието ? Не ти го препоръчвам преди натюр прашеца в природата.
Ха,ха,и аз имам един звяр вкъщи,че и друг е на път,така че те разбирам.Те са по-важни,понякога обаче ти се качват...Като имаш време кажи,като затвориш мрежата,не се ли появява влага.Нали влагата се появява точно като почнат с пилото, а ти тогава затваряш отвора.Иначе утре съм на пчелина.Приготвих за всеки случай 8 питки с мед и пудра,а иначе пак ще си им напълня хранилките.Останалите не бяха качени и няма смисъл от тези гимнастики.
Стига ве, мислиш че гладуват ? Само за протокола ще взема и аз да погледна утре моите през найлона. Да ги видя накъде са тръгнали, иначе мед имат. По принцип в ДБ имам ли пило, не ме е страх от нищо, от влагата пък най-малко. Мрежата ще я затворя като реша че трябва да ги стимулирам, дотогава ако искат да гледат пило да се оправят сами, аз няма да ги спирам. На студената страна имам преградна дъска и после въздух до стената на кошера. Като видя че влагата е повече отколкото трябва, най ми е лесно да отвия найлона и завивката отгоре. А, и стеснявам разбира се, че рапицата не е за изпускане.
Днес бях на пчелина,имаше качени немалко семейства.Сложих им питки по 0,5кг. и напълних хранилките на които нямаше питки.Засега смятам да им оставя мрежата на 1/5 за да не се загреят прекалено.После не ми се гледат изхвърлени ларви.Найлон не съм им сложил,ако се разпуснат кълбата,смятам да карам с мед +100мл.на кг.вода.Дойде ли февруари почвам с протеинови питки и сироп.Аз съм изцяло на билки и мана.Какъв найлон е най-добре да се ползва,има ли тънкости?
За това се досещам,мисълта ми е размера точно по външния размер на корпуса ли е?Моите кошери са с первази.По модел на Димитър Бонев са.Питам за тънкости относно заклейването,вентилацията, хранилката...
Размера не е от значение, стига да не е по-малък. Няма нужда и да е много по-голям, за да не виси много настрани. Не е естетично, а при вятър много шуми и е възможно да ги дразни. Тънкости няма. Покриваш плътно от горе и това е. Вентилацията става през прелката и дъното. Ако слагаш питки или дори хранилка е по-добре да е под найлона (за целта той трябва да е по-голям, а не точно по размерите на корпуса). Много практично е до го захлупиш с празе магазин или корпус и тогава да сложиш капака, особено ако има горна хранилка. Ако се налага (макар никога да не ми се е случвало), както ти каза и Йорданов, може леко да го отвиеш е единия ъгъл.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))