Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 517 от 683 ПърваПърва ... 17417467507515516517518519527567617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 5,161 до 5,170 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    По принцип, всяко ровене в кошера е стрес за пчелите. Още повече смяна на майката. А точно сега (в края на Август) е най-нежелателно да се стресират семействата. По-добре е било да смениш майката веднага след главната паша. А нуклеуса ако осеменява добре, по-добре подхранвай него. Да натрупа повече пчели и пило и след 20-30 дни някъде ги обедини двете.
    Не е , точно така !
    Без да се бъзикам .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ми така си мисля аз, че покрай тия 11 пити с пило има и доста пчели.И като видят празно пространство....го запълват. Нека да пробва и ще види. Аз по принцип вадя по 1 пита минус през Октомври, като намалее (спре) пилото.
    Вальо , кой гради в края на август ?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Gonzo , чудя ти се на ума !!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Вальо , кой гради в края на август ?
    Ми то и в колко кошера на края на Август има по 11 пити пило. Значи не в тоя смисъл, че ще пуснат далаци с по 1-2 кила мед. Достатъчно е да надградят крайните пити и да ги съсипят. (сега да не ме почнете за това “съсипят“, на мен лично не ми харесват надградени и изкривени пити ) Аз си казах какво бих го направил такъв кошер. На осмак не бих извадил 1 пита-ще останат 6 междини за пчелите. Аз лично бих го прехвърлил в десетак и не бих го пипал. Такъв силен кошер няма нужда от вадене на пити. Това пак според мен.
    П.П. В същност 11 пити пило, ама да не е на 1/3 от питата пилото. Както и да е. Аз бих го прехвърлил в десетак (пак на 2 корпуса) щом е толкова силен.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    В края на август ще съберат меда в горният корпус .
    А , колкото за надграждането зависи от пчеларя .

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Gonzo , чудя ти се на ума !!
    Няма за какво да се чудиш

-семейство на което майката осеменява малко (искам да му сменя майката с по млада)

-имам 3 нуклеуса от по 5 рамки с млади осеменяващи майки (които евентуално мога да ги оставя да презимуват)
    -имам 3 оплодни кутийки с майки от самосмяна

искам да използвам майките от оплодните кутийки но не знам дали сега е подходящ период ?

колеги как да постъпя?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Няма за какво да се чудиш

-семейство на което майката осеменява малко (искам да му сменя майката с по млада)

-имам 3 нуклеуса от по 5 рамки с млади осеменяващи майки (които евентуално мога да ги оставя да презимуват)
    -имам 3 оплодни кутийки с майки от самосмяна

искам да използвам майките от оплодните кутийки но не знам дали сега е подходящ период ?

колеги как да постъпя?
    След като майките са оплодени, какво ти пречи да ги смениш?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията

колеги как да постъпя?
    Подай майка от малките кутии. Нуклеусите на 5 пити ще презимуват.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз най-сетне извадих меда. Центрофугираните корпуси са на "комини", затворени и обгазени, защото иначе молеца ги яде за дни. Сега искам да ги върна по кошерите. Искам да попитам мога ли просто да ги сложа като трети корпус отгоре и да ги оставя така до пролетта? Сироп за запасяване ще сложа здраво през септември, защото съм обрал меда. Иска ми се пчелите да си пренесат гнездото нагоре и да го подредят, а най-отдолу да остане един празен корпус, като дълбоко дъно един вид. Но дали пчелите ще се преместят нагоре? Или да вдигам кошер по кошер и да ги пъхам на първа позиция най-отдолу? Първо, много труд, второ, близо до входа, миришат на мед, опасност от кражба. Дайте съвет как да го направя. Става въпрос за около 35 кошера. Останалите вече са подредени от по-рано.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Слагаш горе за обиране и после местиш отдолу.

Страница 517 от 683 ПърваПърва ... 17417467507515516517518519527567617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 33 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 33 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •