Ми то и в колко кошера на края на Август има по 11 пити пило. Значи не в тоя смисъл, че ще пуснат далаци с по 1-2 кила мед. Достатъчно е да надградят крайните пити и да ги съсипят. (сега да не ме почнете за това “съсипят“, на мен лично не ми харесват надградени и изкривени пити) Аз си казах какво бих го направил такъв кошер. На осмак не бих извадил 1 пита-ще останат 6 междини за пчелите. Аз лично бих го прехвърлил в десетак и не бих го пипал. Такъв силен кошер няма нужда от вадене на пити. Това пак според мен.
П.П. В същност 11 пити пило, ама да не е на 1/3 от питата пилото. Както и да е. Аз бих го прехвърлил в десетак (пак на 2 корпуса) щом е толкова силен.![]()
В края на август ще съберат меда в горният корпус .
А , колкото за надграждането зависи от пчеларя .
Няма за какво да се чудиш
-семейство на което майката осеменява малко (искам да му сменя майката с по млада)
-имам 3 нуклеуса от по 5 рамки с млади осеменяващи майки (които евентуално мога да ги оставя да презимуват)
-имам 3 оплодни кутийки с майки от самосмяна
искам да използвам майките от оплодните кутийки но не знам дали сега е подходящ период ?
колеги как да постъпя?
Аз най-сетне извадих меда. Центрофугираните корпуси са на "комини", затворени и обгазени, защото иначе молеца ги яде за дни. Сега искам да ги върна по кошерите. Искам да попитам мога ли просто да ги сложа като трети корпус отгоре и да ги оставя така до пролетта? Сироп за запасяване ще сложа здраво през септември, защото съм обрал меда. Иска ми се пчелите да си пренесат гнездото нагоре и да го подредят, а най-отдолу да остане един празен корпус, като дълбоко дъно един вид. Но дали пчелите ще се преместят нагоре? Или да вдигам кошер по кошер и да ги пъхам на първа позиция най-отдолу? Първо, много труд, второ, близо до входа, миришат на мед, опасност от кражба. Дайте съвет как да го направя. Става въпрос за около 35 кошера. Останалите вече са подредени от по-рано.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 33 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 33 гост (и))