то и комарите жилят
Ще спрат да хапят като цъфне липа или нещо друго просто в момента нямат работа,не се притеснявай нас всеки ден ни хапят но не ги местим или продаваме не е толкова страшно. :D :D :D
Може да е заради стреса от местенето им ,ако не престанат го помоли да им смени майките ,може да се кротнат ,по-принцип мразят брада коса козина,но и моите кучета и котки се движат между кошерите и не ги жилят ,а друг път на 20 метра без причина ме нацелват по няколко
Дали не са ти стари питите? Когато са стари от многократното полиране обема им се намалява и тогава пчелите могат да станат малки.
Сложи си една - две основи за градене.
Къде са ти маточниците? Ако са в средата означава, че ще си сменят майката. Ако са отдолу са роеви и се готвят за роене.
Щом има маточници бих я сменила тази малка майка, макар че понякога малките майки може да са много плодовити.
Ако маточниците са роеви би могъл да си направиш отводка.
Имаше три маточника единият беше точно както описваш в долната част насочен нагоре
Но пчели са толкова малко че не са се роили (съдя по броя им които не се е променял) Този маточник е отворен и няма и следа от майката нито нова нито старата
Сега е на лице само един отгорната страна насочен надолу. Според причината беше стара майка.
Няма как да са се роили това е отводка зета преди 20 денаОтводка на 4-ри рамки на която и добавих осхте две изградени. Само незнам какво стана с новата и старата майка. Наявам се че от последния маточник ще излезе майка
![]()
здравейте,много се двоумя за нещо,работя в Гърция от 10 години(на 32 съм),но ми писна и искам да се прибирам вече.
Дядо ми има 140-150 кошера,доволен е,от много години се занимава с това,но няма на кой да ги остави и много се надява на мен,а аз не разбирам нищо,но пък напоследък имам мерака да се занимавам с това,мястото е много спокойно и се чувствам добре там,но колко години ще ми трябват и има ли рискове ако остана сам с толкова много пчелни семейства,не искам труда му да иде на вятъра и последно ще мога ли да се изхранвам само с пчеларство...е разбира се ще има и градинка и зайчарник,но....просто се двоумя и не знам какво да правя,моля за съвет.
Не му мисли повече! Върти се покрай дядо ти той ще ти даде основата и малко по малко ще свикнеш с работата и материята. Още повече щом имаш мерак с малко четене, някой друг филм допълнено с опита от дядо ти за кратко време ще навлезеш. И не на последно може да се изхранваш от пчеларство с 150-200 кошера мисля че е постижимо. Успех!![]()
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Напълно подкрепям!Първоначално публикувано от ianev
На мен, това което имаш ти ми е мечта и план минимум за след 4 години. Да дава Господ живот и здраве...
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
искам да попитам силен кошер които няма майка ще даде ли добър добив на мед,аако има добра паша
Да ще даде, но след пашата много рязко ще отслабне и то много.
В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))