Аз започвам да пиша табелата- не на прекупвачите!
Аз започвам да пиша табелата- не на прекупвачите!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Дори и да пусне малко акация, под 15 лева няма да я продам. На 7 лева мога да им продам акациев мед от Кауфланд.
Акацията и липата винаги се харчат и буквално за няколко месеца ще свършат.
Разговярях с колеги от цяла България и към момента всеки казва, че или няма нито капка или в най-добрия случай 1-2 кг на кошер и той вече е смесен с рапицата или с нещо друго. Колегите казват, че рапицата е много зле 5-10кг от кошер.
Ако не изкупят всичката рапица и слънчоглед, то ще има фалирали прекупвачи.
Тази година ще бъде трудна, ама повече за прекупвачите, отколкото за нас. Затова извивайте им ръчичките до счупване и не продавайте!
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Ако наистина в Румъния са такива цените, какво ти пречи да натовариш буса с тенекии и да се врътнеш до Румъния. Разстоянието е малко, разходите по транспорт - ниски. Ако наистина е такава информацията, и е вярна, аз ще го направя този номер без да ми мигне окото.
И тъй като сме на вълна учебници...я да видим какво пише в тях.
"1. Печалба. Това е стремежът към намиране на оптимални резултати или най-доброто решение, но не винаги към максимална печалба."
13239269_10204772574354214_6964172513202538905_n.jpg
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Цената зависи и от качеството, международния пазар е едно, но има и качество. А тези хора щом са дошли тук да търсят мед (скъп) значи качеството на този дето го имат и го купуват по посочените цени е ниско и много, много не се харесва ма виж ако успеят да го поразплодят с качествен БГ мед и ако го копнат и евтинийка - Гейм, сет и мач. Незнам дали някой знае примерно в съседна Турция колко е скъп меда, и там някакси международните ниски цени не влияят.
Обсъжданите цени са за килограм, не за паунд, но не желая да влизам в излишни спорове, за да ви убеждавам в противното. В момента цената на Аржентински мед е 1.8 - 2.0 щатски долара за кг CIF европейско пристанище. Върху тази цена се добавя митото + транспортните разходи тук. Казват, че новата им реколта (добита в началото на тази календарна година) е добра - от порядъка на 70 000 тона. Има застъпване с мед от стара реколта около 8 000 тона.
Цената на украинския мед е около 2 Евро / кг закаран до склад на клиента в Германия, включително платено мито. Докаран до България е с 5-8 цента по-евтин. Също има останали непродадени количества от стара реколта.
Ако цените на външните пазари не бяха такива, а доста по-високи, както някои от вас мислят - каква тогава е логиката всички да изкупуват на 3 и - максимум 4 лв за кг или да не изкупуват изобщо? Нали не смятате, че ние диктуваме цените в България с публикациите ни във форума?
Примерът с Турция не е подходящ - първо защото Турция не е нетен износител на мед и второ - защото има редица търговски и административни ограничения на вноса. Там цената е по-висока, но вносът се изразява в прекарването по някоя тенекия мед в багажника от наши изселници, която са купили от познати пчелари в България.
Българския мед, заедно с румънския, сръбския и унгарския наистина е търсен от купувачите, които внасят от Аржентина и Украйна и както е видно - държи за щастие по-висока цена. Украинският се продава хомогенизиран, анализиран, с платено мито и закаран в Германия за 2 евро / кг, а българският на толкова се изкупува от пчеларите.
Толкова по темата - който иска да вярва, който иска - не. Тези неща ги пиша, за да добиете по-ясна идея каква е конюктурата на пазара, тъй като с вас сме партньори, а не врагове. Не си мислете, че ние купуваме меда по 4 лева, а го продаваме по 8. Смятам, че ясно сме обявили условията си на работа и всеки от вас може да реши дали да продаде продукцията си на нас или на някой от останалите колеги на пазара.
Поздрави
Украйнския мед трябва да се тества с гайгермюлеров брояч и ниското му качество е всеизвестно. Нямах предвид внос или износ. В турция меда е скъп и се изкупува скъпо от техните производители, та моя въпрос е как той малко зависи от международната цена, и защо се хващаме за Канада и САЩ да не би те да са света? Нека погледнем при нашите съседни страни как седят нещата? В БГ всичко се изкупува ниско и се препродава високо големите печалби ги трупат търговците за производителя са трохите, това не е стимул за икономическо развитие , а обратното демотиватор. незнам тая година лоша кой ще Ви продаде акация на 6 лв за килограм успех.
Този пост е редактиран от vasilevsa; 21.06.2016 в 11:43.
Аз определено смятам, че купувате меда по 4лв. и го продавате по 8 лв.
Не вярвам и че осъзнавате добре че с тези добиви и с тези цени ни обричате на тотална загуба, но заедно с нас вие търговците ще тръгнете към дъното.
Изкоментирайте ми с ясно и обосновано, защо изкупните цени в Румъния с в пъти по високи и като проверя дали коментара отговаря на истината ще застана до вас и до Матеев да защитавам вашите теории, до тогава за мен сте манипулатори търсещи по ниска цена с цер реализация на огромна печалба (имам предвид всички изкупвачи).
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))