Здравейте! Наследих кошер във Врабево! Въпроса ми е има ли колеги от този край!? Търся инфо за пашата ! Наблюденията са ми че е планиснки регион но и видях доста слънчоглед , който едва ли дава нещичко но все пак.....!
Здравейте! Наследих кошер във Врабево! Въпроса ми е има ли колеги от този край!? Търся инфо за пашата ! Наблюденията са ми че е планиснки регион но и видях доста слънчоглед , който едва ли дава нещичко но все пак.....!
Виж сега. Ако не живееш постоянно там, по добре го подари на някой. Започнеш ли да се занимаваш, дупе да ти е яко. Хванеш ли се един път няма да има отказване. По-добре сега, иначе никога. Печелбарите само се отказват. Ама такива, дето с по 1 кошер, нещата стават много сериозни , а няма смисъл. Обаче ако го усещаш че искаш да харчиш пари и време, да се занимаваш с това давай. Пари само ще загубиш и време, но усещането няма да има с какво друго да го съпоставиш.
П.С - може би не го написах точно, но пчеларстването и пчелите са нещо велико
Пчеларствам от около 10-12 год но пчелина ми е в свищовския регион! Освен този 1 кошер имам и градина с ябълки около 2-3 дка (във Врабево)! Така че ще се налага да се ходи!
Иво, преди две-три години за една година се наложи да помагам със 7 кошера във съседно на Врабево село - Дебнево. Аз пчеларствам в Ловешкия регион и по-точно посока към Плевен, типично равнинен терен. А там си е буквално пред балкан, гледах ги по същият начин като моите, подхранването - по същото време, но магазини и вадене на мед с около седмица две забавяне поради по-късният цъфтеж на региона. Като скромен опит мога да ти кажа че има доста акация и липа в района, слънчоглед сеят задължително между двете села така че се надай да е по-близо до теб. Но най важното нещо което съм установил е че в никакъв случай, дори и лятото в жегите не отваряй прелката на входа повече от 5 сантиметра отвор - нощите там са прохладни и това влияе много на пролетното и лятното пило. За медосбора няма да очакваш добив като на Свищов но поне ще видиш разликата между балканският и полендашкият мед. А как ще тътриш центруфуга от Свищов до Дебнево за един кошер - просто не знам...
Късмет с Балкана.
Здравей , адаш! Пчеларствам основно в Свищовско , но и от няколко години близо до Ловеч (с. Хлевене) с 4-5 пчелни семейства за проба! Центрофуги имам и на трите места и не е проблем! Балкана си е балкан за сметка на количеството!Поздрави!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))