нека кажат и колегите със повече опит но по това време на годината,доколкото знам пчелите не изграждат восъчни основи няма нектара във природата,или е много малко
нека кажат и колегите със повече опит но по това време на годината,доколкото знам пчелите не изграждат восъчни основи няма нектара във природата,или е много малко
Аз, днес добавих по една ВО. Храня през ден с по 250 мл. захарен сироп, вече слагам и стартовит. За 5 дена след поставянето, е почти изградена - а в горния край, където килийките са по - дълбоки, майката вече е осеменила! Ще засека докога градят, но съм чувал, че даваш ли им сиропец и има ли подходяща температура - ще има и градеж.
Забравих да спомена, че основата я поставям между пилото и предварително я напръсквам със захарен сироп чрез пулверизатор.
Здравейте,нов съм във форума а и в пчеларството от три години гледам 5 кошера,а от няколко дена купих 30 пчелни семейства.До тук добре с моите 5 нямах никакви проблеми но новите са като кучета не дават да се покажеш на двора-много бой.На какво се дължи това и дали има някакъв начин да ги озъптя.
И аз съм нов, но скромните ми наблюдения показват, че като няма паша, пчелите се разлютяват. Пробвай да им даваш по малко сироп. Ако пак са люти, явно е ген и трябва да смениш майката с породиста. Имаше подобна тема по въпроса.
Друга причина може да е ако ти е малък двора и кошерите са близо и/или ориентирани към къща/пътека, по която минаваш и така пчелите налитат на теб и другите обитатели. Дано съм помогнал.
Обещах, да засека за градежа, и го правя - спират постепенно. Днес бях на пчелина, приготвил по една основа за всяко семейство, и като видях, че старите са на 50 % изградени - ги оставих, без да пипам. Това беше, пилото също намаля, според мен - сега вече е време да попълним запасите и кой от къде е!
И при мен беше същото, като взех новите кошери (след акацията) нямаше излизане от къщата 1 месец, от тогава работя внимателно с тях в момента са толкова кротки че може да ги преглеждам без предпазен инвентар.
След отваряне имах по 100 жила в ръкавиците от кошер, а от 3 месеца нямам ното едно.
Не съм сменял майките.
Благодаря за бързите отговори.Утре ще вадя мед от плодниците защото майката няма къде да снася и сигурно пак ще ги подлютя.А и много нападения стават повече от 5-6 кошера не мога да прегледам-става чудо от пчели(облак).
Не е много добра идея вече вадене на мед.
И да не сложиш на слабо семейство да почиства питите, защото миришат на мед и да не го нападнат.
Аз вадих и сложих на най силния кошер и пак се опитаха да го нападнат, но след 5-10 мин се отказаха.
Колеги,тази година за пръв път се сблъсках със следните два проблема, които се явиха след придаване на млади оплодени майки на новосформирани сборни отводки:
1- след прием на майката въпреки, че тя усилено снасяше пчелите упорито вървяха след нея и чистеха снесените яйцата! Така и не се стигна до запечатване на пило, за да видя какво е? След две седмици се принудих да я сменя.
2- след прием на майката я оставиха да снесе яйца на две пити, след което заложиха 2бр. маточници и я смениха ?! По същата не се виждаха видими дефекти, напротив бе едра и хубава!
Сформирането на отводките и придаването на майките бе през юни месец между липата и слънчогледа.
Keep Walking...
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))