Сигурен съм, че много от пчеларите са се запознали с книгата на Thomas Seeley - “The wisdom of the hive”.В нея се разглеждат много въпроси, но акцентът е върху събирателната дейност – събиране на вода, прашец и нектар.
В книгата не се говори за „инстинкти на пчелите“, а за причинно следствени връзки, за положителни и отрицателни обратни връзки /стр.5/, които стабилизират пчелното семейство в единен организъм.
ThomasSeeley показва, кои са стабилизиращите фактори които държат семейството в работно състояние.
Аз пък си зададох въпросът: ако стабилизиращите фактори изчезнат, как това се отразява на роенето?
Пчели търтовки.
ThomasSeeley си задава въпросът: защо в нормално семейство с майка, което не се готви за роене има много малко пчели търтовки, които снасят яйца? Но все пак пчели търтовки има.
Отговорът на ThomasSeeley е на стр. 11 където се твърди, че феромоните на майката нито са необходими, нито са достатъчни за спиране на развитието на яйчниците на пчелите работнички. Твърди се че, развитието на яйчниците на пчелите работнички, се спира от феромоните на пилото. It is now clear that the pheromones that provide the proximate stimulus for workers to refrain from laying eggs come mainly from the brood, not from the queen (reviewed in Seeley 1985; see also Willis, Winston, and Slessor 1990).
Твърди се, че феромоните на майката са сигнал за нейното присъствие, и спират най-вече изграждането на маточници и отглеждането на млади майки от пчелите работнички.
Ето още едно зрънце, което обяснява роенето не като инстинкт, а като причинно следствена връзка – когато пилото започне да намалява, феромоните му, които спират развитието на половите органи на пчелите намаляват, и тази ситуация създава много пчели търтовки в семейството точно преди роенето /пчели с развити полови органи/. Причините за намаляването на пилото може да са най-различни – силна или слаба паша, прегряване на гнездото, теснота в гнездото и задръстване на майката, грешка на пчеларя и т.н..
Защо не се отглеждат търтеи от снесените от пчелите търтовки яйца, в нормално семейство със снасяща майка?
Отговорът на ThomasSeeley е на стр.12-13. - феромоните на жлезата на Дюфур и “worker policing”. Отново процесът е причинно следствен. Феромоните са причината, следствие е поведението на пчелите кърмачки. Няма никакви инстинкти, заговори или взети общи решения на пчелите кърмачки да унищожават тези яйца.
Твърди се че, снесените яйца от пчелите търтовки в семейство с нормална майка са около 10% от всички снесени яйца за търтей в семейството /майката снася 90%, а пчелите търтовки снасят 10% /.
Това са данни за семейства, които отглеждат 150 000 индивида за една година /това са средни по сила семейства/. Това не са данни за семейства, които са пред роене. Това са данни, за семейства с нормално снасящи майки, които не са изпаднали в роево състояние. В тези семейства има много малко пчели търтовки, които снасят около 5 яйца на денонощие.
Яйцата на пчелите търтовки се унищожават, за около 24 часа от пчелите кърмачки /дадена е графика на процеса/.
Пчелите кърмачки проявяват агресия към снасящите яйца пчели търтовки.
Налага се изводът, че всяка пчела работничка, принудена от феромоните, се опитва да предотврати отглеждането на собствено поколение от останалите пчели работнички.
Не всички яйца снесени от пчелите търтовки обаче се унищожават, затова около 0,1 от тях оцеляват и от тях се отглеждат търтеи /стр.10/.
Събирателна дейност на пчелите и роенето:
Събиране на вода.Regulation of Water Collection .
ThomasSeeley описва процесът за събиране на вода много подробно, все пак това е целта на книгата. Дава много изследвания, публикува и изследвания с които не е съгласен. Публикува и много противоречиви изследвания – едно изследване противоречи на друго изследване. Аз ще наблегна само на неговите изводи:
1. Пчелите събират вода, за да изхранят пилото и за да охлаждат гнездото /пише го на много места/.
1. Пчелите много бързо реагират на нуждите от вода. Реакцията на пчелите е в рамките на броени минути.
2. В семейството има положителна обратна връзка, която увеличава броя на пчелите търсещи вода, когато в семейството има нужда от вода / стр.257/.
3. В семейството има отрицателна обратна връзка, която намалява броя на пчелите търсещи вода, когато в семейството няма нужда от вода. / стр.257/.
4. В семейството никога не се натрупва запас от вода.
Диаграмата за обратните връзки при събиране на вода е на стр, 257.
Събирането на вода е причинно следствен процес, положителната и отрицателната обратни връзки са причинно следствени процеси, пчелите нямат инстинкт за събиране на вода, и не се договарят /на тайни вечери/ и не взимат общи решения за събиране на вода. Не измерват количеството на водата в кошера /стр.257/. Thus water collectors adjust their behavior to keep the water supply matched to the water demand, but they do so not by measuring water collection and water consumption, but by detecting changes in the time spent searching for unloaders.
Как може едно семейство да се рои, поради внасяне на много вода в гнездото? Познато е като роене поради прегряване на кошера – това става през лятото при голяма и продължителна жега, и при липса на близък и рентабилен източник на вода. В една от теориите изложени в книгата се казва, че голяма част от пчелите които събират нектар, се пренасочват към събиране на вода.
Представете си, че в кошера има 20 000 летящи пчели, и поради жегата 10 000 от тях се занимават само със събиране на вода. Това намалява вкарването на нектар в кошера наполовина за периода на прегряването, майката намалява снасянето на яйца наполовина, намалява се откритото пило наполовина, феромоните на пилото намаляват наполовина и не могат да спрат развитието на половите органи на пчелите, появяват се много пчели търтовки, феромонният баланс на семейството се нарушава, и семейството се разпада на части – рои се. Не се размножава а мигрира. Няма животно което да се размножава в лоши условия за живот, в такива случаи животните мигрират.
Това е причинно следствен процес, няма никакво договаряне на пчелите, че ще се размножават с роене, няма инстинкти и други подобни глупости, които се пишат по книгите.
Припомнете си какво прави пчеларя, за да стимулира снасянето на майката – дава на семейството захарен сироп или разреден мед, тогава майката започва да снася повече яйца, а при прегряване и при внасяне на много вода в гнездото, се получава обратен ефект.
Как събирането на прашец и нектар се отразяват на роенето е за следващият път.
Приятно четене на книгата.
Ей го и този. Гледай какъв ферман ми е наХлузил да чета, а той самия едва ли го е чел, а и ако го е чел дали го е разбрал? След това започва да ми свежда едни материали, които той самия не ги разбира. Сега той ще спи, а аз ще се подготвям.![]()
Точно ти няма да се подготвяш, ама като гледам колко участници има във форума, пък утре е и работен ден, хич не ми се мисли.![]()
Тази книга е с ранг на ПЧЕЛАРСКА БИБЛИЯ. Според мене е безценна, въпреки че все още не съм я прочел до края (все не ми остава време). Има обаче един проблем с този PDF файл - най-важните графики от него ЛИПСВАТ. И ако човек наистина иска да разбере каква е истината - ще му се наложи да си закупи оригинала на книгата на хартиен носител. Точно това направих и аз преди около 2 месеца, въпреки че цената е доста солена:
http://www.amazon.com/The-Wisdom-Hiv.../dp/0674953762
Сега остава да я прочета задълбочено, което не е лесна работа. Колкото до Слави и неговото доказателтво в спора - ДА, този път доказателството е желязно. Не можем копче да кажем. ИЗТОЧНИКА Е ДОСТОВЕРЕН и аз сляпо му вярвам.
Слави, не ми се вързват нещата. Първо искам да кажа, че не се заяждам и ще се опитам да поразнищим написаното от теб със спокоен тон.
Казваш, че се рои заради прекалено внасяне на вода, а веднага след това защото нямало водоизточник и много пчели се ангажирали с дейноста по откриване и носене на вода.
От там на татък пък въобще не ми се вързва. Как реши, че ако се внесе два пъти по-малко нектар, майката ще снесе два пъти по малко яйца. Такава причинно-следствена връзка няма.
Цитатите от книгата звучат логично и са нещо ново за мен, но си мисля че твоите изводи не са правилни.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))