А поради что се купуват такива предпазители? Ама извинете, каква е тая глупост - "пластмасов мишепредпазител? Пълен нонсенс, на български се превежда като "зелен хайвер".
П.п. Абе, млади човече, ти да не ни бъзикаш нещо? Аз от търтовки не разбирам, ама тука у форума съм чел едно семейство за колко време става търтовка. Значи при тебе кога станаха на кълбо, кога свариха мишоците да се наврат вътре, че и до майките да стигнат, че после и на търтовки да станат?? А ти? Поне по едно око не хвърляш ли на сандъците през това време?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Много мишка, тази година много нещо. А пластмасата и дървото си го хапват за закуска. Акара от влажната есен и късното пило също беше много. Облитане скоро не е имало а май няма и да има скоро, влагата продължава и това хич не е на добре.
Вчера теглих кошерите и съм на санитарния минимум от 7-9 кила мед в кошер. Ако скове януари и февруари пак опасност. И не вярвам само при мен да е изолиран случай, имаше пило до късно и намаля медеца.
Винаги може по-добре.
Мислех, че е нещо ,кото не се знае.Познавам хора, които наистина не знаят за какво става впрос.
А за какво става въпрос.
Табу!Да не се шуми.
И при мен някои семейства гледаха до късно пило и останаха без запаси, но бях подготвен с инвертиран сироп и допълних запасите. Миналата неделя ги проверих и сега съм спокоен. От 2-3 години практикувам следното - правя последен преглед на запасите в началото на октомври и там където има нужда подавам инвертиран сироп.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
А защо си мислиш че се дължи на един единствен точно определен патоген? И от там да се надяваш някакъв препарат ("сребърен куршум") да ти реши проблема вместо теб?
Къде са тези пръскания с инсектициди над горски масиви???? Да припомня ли тазгодишната епидемия на син език по овцете в цялата страна???? И то точно защото им се досвидяха някакви си средства за да се напръска в 50км радиус около първото огнище.Надявам се да няма отношение към темата, но авиохимически работи, и то със силни инсектициди, се извършват и над горски масиви. И това е стара практика.
Хайде, повечето хора тук сте пчелари и ходите по гората ( дали по пчели, дали за гъби) и би трябвало да ви прави впечатление че е пълно с гадни комари, мушици и други насекоми и кърлежи? Да попитам аз, ако е било пръскано с инсектициди, защо тогава всички инсекти (насекоми) не дават признак да са били засегнати???
В чужбина се пръска против насекоми и там където се пръска, дори домашни мухи, комари и други досадни гадинки отсъстват изцяло (въпреки че все още се срещат други насекоми и предимно диви пчели). Липсата им е толкова голяма, че на такива като мен свикнали да ги има, отсъствието им веднага прави впечатление. Тишината и спокойствието е толкова голямо че ти прогушава ушите.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))