Споко до 20 дена всичко ще е ок.
Споко до 20 дена всичко ще е ок.
Някой пробвал ли е пелетова система при фарарови кошери.Кога, как и какви са резултатите.Идеята ми е след акацията когато са най-развити семействата да я приложа до цъфтежа на липата като ги преведа в двусемейни със Снелгрова дъска директно с оплодена майка и преди липата да ги преведа в състояние с 1 майка както са си биле след акацията. Има ли разлика в медодобива при липата и слънчогледа.
Здравейте, да попитам и аз нещо.
Имам съмнения, че когато изведа старата майка /от първи корпус/ с три рамки открито пило и веднага прехвърля младата /от трети корпус/ в първи, няма ли риск за младата майка и няма ли да настане борба между пчелите - въпреки общата миризма? Все пак, пчелите на отнетата майка не са оставени да почустват липсата и.
Ако може някой, който я е правил тази операция, да я опише по - подробно, да не стане беля.
Здравейте, освен горния въпрос, в главата ми изникна още един.
Тази система приложима ли е в период, когато няма паша? Питам понеже, след разговор с други пчелари, се оказа че когато няма паша - едната майка може да изчезне. И варианта бил да ги правиш двусемейни в период на липса на паша чрез мрежа, и двумайчини /отстраняваш мрежата/, когато пашата тръгне. Моля, по-опитните колеги да дадат мнение!
Техниката на работа на Фарар е почти същата като на Палет разликата е че при Фарар използваш 10-12 магазина за да формираш конфигурацията докато при ЛР кошери се ползват от 3 до 4 корпуса
няма да стане
Да, приложима е проблема е ако през този период трябва да подхранваш иначе не ми се е случвало майка да изчезне без значение долна или горна
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Е ,този Фарар явно е бил доста висок човек ,да измисли такава система.
Доколкото си спомням Фарар е използвам магазинната надставка на Дадан което като височина с дъното и капака е към 1,60-1,70 - не ми се търси в момента но съм виждал снимка на Фарар застанал до кошер с 12 или 16 магазина не помня точно като кошера му стигаше до рамото....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Аз не споря.Само не можах да сметна 12или 16 ДБ магазина ,колко височина става.
Риск има винаги да убият майката защото пчелите може да не я харесат но за да си спокоен и понеже нямаш резервни майки може да използваш клетка кръглата с мрежа,която се забива в рамката в нея няма как да я убият и когато се успокоят пчелите те ще я пуснат.Семейството не се безпокой поне 4-5 дена не се изкушавай защото така дразниш пчелите и има много по голяма вероятност да убият майката.
Благодаря, колега. Сетих се за кои клетки става въпрос.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))