Здрасти,
кошера е с подкапак със джобове и място за хранилка.
Здрасти,
кошера е с подкапак със джобове и място за хранилка.
Идеята става и нещата се получават. Фарар като искаш ще пробваш по-нататък, на теб сега целта ти е да си изпролетиш семейството и да си ползваш инвентара с който разполагаш. Преди години съм правил най-различни такива конверсии /експериментално/ от 1/2 ДБ и Лр към ДБ, снимки съм качвал някъде във форума даже. това дето му викаш "ограничители", ние му викаме "уши", нали затова говорим? Сега при удобно време само ги прехвърли в десетака и недей бърза за другото, то си се развива семейството. Като по-трайно се затопли времето и имаш вече прашец, тогава почваш лека-полека да действаш. Не е казано, че всичко ще стане на един ден, важно е пчелите да са спокойни тогава, злобни ли са нещо - отлагай. Снаждането или удължаването аз го правех с ламаринки предварително нагласени в подходящ размер и такера, рязах с ножовка и действах сам. Ако имаш помощник предварително инструктиран и да ти държи още по-добре. Огледай си внимателно тия рамки сега как са обтелени. Имаш варианти всякакви - можеш да махнеш например долната или горната летва и така да ги събереш. Може предварително да си нагласиш нова рамка 1/2 ДБ без горна летва и с монтирана ВО и направо да я закачиш под някоя с пило... Даже отстрани първо с такива ще почнеш, щото пилото не е хубаво да се разпръсква, особено пролетта. Като се засили семейството вече може да му слагаш и цяла рамка с ВО, ма то дотогава има време. В първо време напролет гнездото трябва да ти е компактно и прибрано.
П.п. Я да си допиша. Поправям те - ти не започваш почти от 0, сега започваш от 1От теб, предимно, зависи дали ще се върнеш на 0 и доколко ще стигнеш.
Този пост е редактиран от jordanov; 28.02.2019 в 15:20.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Да бе, намерих си една снимка какви щуротии съм правил преди години. Тука магазинна пита направо съм я удължил надолу - с ламаринки и долна летва, без тел и без ВО. То е вид строителна рамка, но в случая ми трябваха в края на сезона плодникови рамки и влязоха в употреба и така, после изкараха и следващата година май. Ти за да ги улесниш - по долната летва на магазинната рамка ще подлепиш В основа.
P1020287.jpg
А, и още една снимка. Това е ЛР рамка, махнал съм долната летва, изрязъл съм най-долния ред на питата, удължил съм надолу до ДБ размер и съм пъхнал в плодника. Ламаринката е от капачка Омния, ковано с такера. Всичко е предварително приготвено разбира се.
P1020295.jpg
Гоше 74, не го учи на мързел, я го виж, че той домашното си още не знае... Не съм си и представял, че трябва да уточняваме коя рамка с каква височина е. А иначе според мен - да оставя 3 сантима дърво по средата е глупост, с извинение.
Танев, това точно изречение от по-предния ми пост прочете ли го? Нещата стават, първо трябва да се помислят.
Благодаря за съветите,вече семейството е в нов кошер.А колкото до домашното винаги ще го уча и пак няма да го знам...!!!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))