Първоначално публикувано от
Mateev
Искам да споделя опита си с прехвърлянето на семейства от една система кошери към друга.
МЕТОД 1 - Рязане на пити с пило и сглобяване на новия вид рамки (описан в началото на тази тема)
Пробвах го преди 3 години, когато хал-хабер си нямах от пчеларство. Просто тогава вярвах на всичко написано във форума и го следвах сляпо. Режех ДБ питите и ги правех на ЛР, губейки много пило, мед, прашец и т.н. Резултата - силно отслабих над 400 семейства. Мед през годината получих много малко и влязох в зимата със слаби семейства с всичките последици от това.
Перфектен метод,НО трябва да се извърши при първото удобно време през март,за да намали загобите описани от теб на 99%.
МЕТОД 2 - ПЛАВНО ПРЕМИНАВАНЕ, посредством постепенна подмяна на единия вид рамки с другия
Пробвах го следващата година, когато вече уж "нахитрях". Резултата е повече от трагичен - стотици кошери в момента са със шарени рамки в тях. Далаци в изобилие, задръстени с пило, което не ми позволява да махам дадената рамка. Изместване на рамката за махане в периферията също не помага - да, тя си стои там, но пак е пълна с мед или прашец или дори пило и махането и пак ще нанесе щети на семейството. Процеса по преход се оказа много продължителен (2 години) с частичен успех. Гарантирано е само създаването на хаос, който няка как да бъде почистен години наред, ако кошерите са много на брой.
При наличие на бр.кошери като твоите си е безумие(осазнал си го)
МЕТОД 3 - Прехвърляне за 21 дена
Този метод за мене е само теоретичен, но за сметка на това на пръв поглед изглежда многообещаващ. Накратко:
1. Търси се майката и се слага в нов корпус от желания модел, пълен с восъчни основи.
2. Над него се слага ханеманова решетка, а над нея - стария корпус от другия модел.
3. Разчита се, че младите пчели ще дойдат при майката и ще започнат да градят, а след това всичко ще си дойде на мястото.
4. След 21 дена стария корпус отгоре е свободен от пило, и може да се изземе от семейството и да си ходи по предназначение.
Та молбата ми е да кажете какви подводни камъни има в този метод, защото след няколко дена мисля да го пробвам в големи мащаби, и не ми се иска да направя поредната "умна" грешка.