Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 18 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 179
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Добре, четох всички мнения поне четири пъти. Това мнение, ако е вярно /одобрено е от достататъчен брой пишещи във форума/, означава, че изобщо преградната дъска не е нужна. Ако тя има описаните по-горе характеристики, то почти няма да влияе на влаго-температурния режим в кошера поради свободните пролуки за обмен на въздуха отстрани, отгоре и отдолу. Тогава каква би била функцията на подобна дъска? Нещо ми се губи в познанията явно..
    То функцията и идва от името "преградна". За топлинния режим има други неща. Ама поне при теб като са от фибран, отпада друг проблем, раздуването от влагата. По принцип не е фатално и грешно,че са плътни. По скоро неудобно....мачкат се пчели....и т.н. Не е фатално.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Преди шест години щях да закупувам дървени кошери и известен пчелар ми обясни, че семейството зимува по добре/по добър температурен баланс/, когато изкараш двете крайни рамки и на тяхно място сложиш фибран. И аз вместо да си играя с рамки, направо си закупих стириопорни кошери. Аз не ползвам преградни дори и на дървените кошери.
    Аз, като неизвестен мога да ти кажа , че по-доре ще зимуват и без този фибран.
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Добре, четох всички мнения поне четири пъти. Това мнение, ако е вярно /одобрено е от достататъчен брой пишещи във форума/, означава, че изобщо преградната дъска не е нужна. Ако тя има описаните по-горе характеристики, то почти няма да влияе на влаго-температурния режим в кошера поради свободните пролуки за обмен на въздуха отстрани, отгоре и отдолу. Тогава каква би била функцията на подобна дъска? Нещо ми се губи в познанията явно.
    Колкото до моите преградни от фибран и кабелен канал - на размер паснаха идеално в 10-рамковия рутовия корпус, зазимих с тях окончателно 60 отводки в единия пчелин, средно на 8 рамки с по две дъски от фибран отстрани. Средно по 4-5 междурамия пчели на пити с меден венец, останалото мед. На един от десет имаше още неизлюпено пило, а на един от двадесет и незапечатано такова. Напушени са три пъти през 7 дни. Регион Габрово. За резултата ще пиша напролет.
    Ако работиш по Блинов например.
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Като си казал А,кажи и Б.Кои са тези моменти? Ще е полезно на хората.
    Аз на 40ина кошера имам 10-15 преградни ползвам ги на тия къде берат душа да ги центрирам у средата.(макар че защо го правя не знам) и когато искам да си пренесат мед а и да дооберат някоя пита слагам зад преградната.
    В момента съм на изцяло мрежа от долу и се чудя дали да я затварам и кога.Миналата година ги затворих декември ама сега се чешам зад врата.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Аз на 40ина кошера имам 10-15 преградни ползвам ги на тия къде берат душа да ги центрирам у средата.(макар че защо го правя не знам) и когато искам да си пренесат мед а и да дооберат някоя пита слагам зад преградната.
    В момента съм на изцяло мрежа от долу и се чудя дали да я затварам и кога.Миналата година ги затворих декември ама сега се чешам зад врата.
    Георги, къпе се този дето го мързи да се чеше а ти виждам не си мързелив. Аз ,затварям мрежите, когато искам да стартирам семействата а ги центрирам с минус по 2 пити в двата края заради въздухообмена , за да не мухлясват и да нямат директен досег със стената на кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Аз ,затварям мрежите, когато искам да стартирам семействата
    А кога ги стартираш семействата.
    Съгласен съм с теб за въздухообмена и за влагата, че съм виждал затоплен кошер какво става.
    Ама държал ли си ги януари и февруари на мрежа чел съм но нямам практика.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    То и брата вади ама не дава да я ползвам за нещо дето бави развитието на кошера.
    Брат ти има право явно човека си знае работата да не би случайно да е руски възпитаник.
    Както е казал Иванчо и тате може и аз мога ама козата си сака пръч.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    То и брата вади ама не дава да я ползвам за нещо дето бави развитието на кошера.
    Кой , е специалиста по пчеларство ?
    Познах !

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Тая година дядка пролетта 3 рамки с запечатано пило по нашия край с преградна дъска стана чудо/по
    време на акацията/
    И накрая - НИЩО !

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз много обичам да си умувам то не че има някаква практическа полза от умуване.
    Ама ако преградните са от фибран плътно до стените и таванката от една страна на пчелите ще им е по добре намалява се обема и не са директно до стената на кошера до февруари и след март предполагам ще са добре но февруари и март започва пило пчелите вдигат температурата над кълбото топлия въздух отива до таванката удря се образува се конденз част от него излиза през хранилката (тя се пълни с вода от този кондез) а друга част става като роса по долната част на таванката. Пчелие лятото са рендосали и покрили с прополис вътрешноста на кошера това спомага по лесно да се образуват тези капчици (фибрана как ще го рендосат и как ще поеме част от влагат нямам идея) и по малко влага да отиде в дървенията.(руско течение в пчеларството рано напролет сменят кошерите заради тази влага и за хигиена) Пчелите 02. и 03. се нуждаят от много вода силен кошер от няколкостотин мл. на ден според зависи и пчелите си пият тази вода и не им се налага да летят навънка през малкият сечко до тук добре.
    Но ако този кондез е по голям от колкото могат да изпият пчелите то тогава би следвало тои да започне да капе по пчелите и по питите тези който не са покрити с пчели ще мухлясат а тези с пчели ще се къпят. Хмммм знам ли как най добре да регулираме този нужен за пчелите конденз в точната доза.

Страница 5 от 18 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •