Колеги ,благодаря за активността ви и многото предположения . Ситуацията е следната -точно този кошер беше един от най-силните и продуктивни с много пчели .Заземихме го на 2 корпуса имаше и пакет суха храна отгоре,почти непокътната . Пчелите бяха на дъното и бяха много. Направила съм снимки от 3 пити ,за да покажа пчелите как са останали в килийките въпреки меда наоколо . Питите не са сухи ,напротив прибрахме оттам поне 5 пити с мед,който се разтече на път от пчелина в кутията. Не сме преподреждали на есен рамките . Не мога да направя повече снимки вече,защото махнахме кошера оттам, за унищожение,ако има болест да не влизат други пчели в него. Тази зима имаше само една студена седмица ,през останалото време пчелите бяха активни .Проверявали сме ги всяка седмица . Някой казват да се стисне коремчето на пчела - и това направих -изпръска съдържанието си на 0,5 м. разстояние . Затова занесохме 100 бр. за изследване,но уви .
IMG_20160130_155814.jpg
При тази пита,ситуацията с пчелите в килийките беше същата,но има мед и в долната си част ,като се вижда че има и незапечатан.Отблясъците са от светкавицата на тел.от меда .
Юрий болестта за която аз говорех се казва "грешки на пчеларя". Срещу нея третиране няма!
Колежке Вечен Пламък, първо "заземен" е термин нямащ нищо общо с пчеларството. Второ, ти наистина ли очакваш да получиш отговор тук, какво се е случило на твоя пчелин? Или викаш да си почешем клавиатурите?
Нито се карам, нито се заяждам. Ама слагаш 3 снимки, не даваш подробна информация и чакаш отговори. Примерно на колко корпуса бяха зазИмени? В кой корпус ги намери умрели? Останалия мед в предната или задната част на питите е? Да не говорим, че не знаем колко кошера имаш, къде пчеларстваш, от колко време...
Аз когато имам такова чудене си правя анализа на място - как е бил преди зимата, как е бил при последния преглед, майката каква е, в какво състояние са съседните кошери (при мен един така го намерих умрял с шепа пчели, а съседния прелива от пчели - явно са го нападнали и повечето пчели са тръгнали с "нападателите").
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Казахте че ресурса на местните ветеринари е само за Нозематоза.
Но каква не уточнихте има голяма разлика също така има много вирусни заболявания (някъде във форума г-н. Матеев ни запозана с доклада на професор Вълчовски заслужава си да го прочетете) също така в националния институт при професор Гургулова диагностицират подлежащи на обявяване и значими за страната заболявания, като американски и европейски гнилец, нозематоза, акароза, вароатоза, малък кошерен бръмбар, кошерен акар, микотични и вирусни болести по пчелите.(това са само значимите за страната заболявания) а колко са един господ знае а лечението им пак така.
Заради това по мое скромно мнение към всяко загинало семейство трябва да се отнасяме като към опасен източник на зараза. Надявам се вашия случай да не такъв (но казват че страхът е най човешкото чувство - а той ни предпазва от много проблеми.
Бат Гошо, я сподели- как чистиш свещите?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))