В един съвеЦки учебник по пчеларство пише, че е нецелесъобразно да се "оправя" търтовка - напушват се пчелите с дим, за да се насмучат с мед, и се изтръскват в единия край на пчелина....и да се оправят поединично нататък...и аз така правя, въпреки че не съм профи пчелар...един пчелар, който може да си размножава сам безпроблемно семействата, не би трябвало да си губи времето, за да спасява търтовки...времето е пари все пак!!![]()
Зависи от търтовката ако е на 7-8 междурамия защо да ги съсипваш като в повечето случай общо взето не е никва философия да се оправи търтовка е вярно има някой де са за обединение или трепане.Начини различни аз съм фен на 3в1 или метода на Делтата.Де се дяна тоя човек.
Здравейте!Знае се,че в стремежа да има майка,търтовката залага и на търтеево пило.Каква е бройката на маточниците?Тя може ли да бъде ориентир,затова,дали става въпрос за търтовка?Благодоря ви за отговора колеги.
Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 1 гост (и))