Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 31 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 304
    С типичен фарар нямам опит. С ЛР пчеларствам от 1997г. и до сега няма случай на загинало семейство, заради "зоната на смърта".
    Относно изписаното в литературата. То най-вече е за ДБ и ЛР. За другите системи кошери и работата с тях, има много малко информация. Да не говорим за технологии на работа. Да не говорим, че повечето нови книги и статии по сайтовете, са буквално преписани по-стари. Авторската литература е много малко.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Най важното е при зазимяването на семейството в два корпуса - да се подредят питите така че кълбото да захапе и двата корпуса. Проблем е когато семейството е в долния корпус и в него има меден венец, а отгоре пълен корпус с мед. В един момент пчелите изяждат този меден венец, времето е студено и тези 4 см които се получават между края на питата в долния корпус и началото на питата в горния корпус, това е зоната на смъртта, не могат да я преминат и умират от глад в долния корпус.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Точно така - подреждане на питите ! Много начинаещи колеги подведени от филми и книги където се проповядва че трябва да се работи с цели корпуси , пропускат тази операция и резултата е ясен . Особено ако в горния корпус има пити недостигащи до долна летва .Както казва Радоев целта е още преди студовете пчелите да са стигнали меда в горния корпус . Само че , с тази промяна на времето пак има изненади . Преди 3-4 години при две седмици студ през Малък сечко и мое отсъствие едно силно семейство с много пило в горен корпус умря от глад в едната страна , а от другата имаше 4 пити пълни с мед и прашец . Някъде писах , че гледката е потресаваща .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Много начинаещи колеги подведени от филми и книги където се проповядва че трябва да се работи с цели корпуси , пропускат тази операция и резултата е ясен .
    Не са виновни книгите, методите си действат на практика. Но американците когато са ги писали са забравили, че не навсякъде се работи с техните пчели.
    Никога до сега не съм си играл да размествам рамки и а "зоната на смъртта" за мен е по-скоро мит. Сигурно някъде, някога е имало такъв случай и хората са си направили грешен извод и са се наплашили тотално.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Колега Скутелатор, да разбирам ли че никога не си ползвал никой от толкова актуалните напоследък във форума методи на Демари, Пелет др.
    а като ти отговори ще повярваш ли (не е питане и не е конкретно към теб - а е заявление към целия форум)

Относно зоната на смъртта - не мога нищо да кажа, с ЛР съм работил твърде малко, с фарар не съм имал такъв проблем, но и с тях не съм работил кой знае колко, но не бях чувал, че така му викат "зоната на смъртта" :D ..... как да кажеш, че пчеларството не е поетичен занаят. wink;
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Баце , чувал си ти и си го чел даже ама чат пат го даваш агент-провокатор , нищо де, отива ти
    Колега Скутелатор , както винаги сте 100 % прав , така че пояснявам за пореден път : където споделям собствен опит да се чете за село в централна северна България , наши пчели , някакви селски подобрени .

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Баце , чувал си ти и си го чел даже ама чат пат го даваш агент-провокатор , нищо де, отива ти
    що бре - ако разгледаш форума, ще видиш, че аз не повярвах. wink; :D
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    Здравейте!Тия дни,бях планирал да си сложа по една питка на отвотките.Но като чух прогнозата за времето,не се страях и днес бях на пчелина.Имам 8 отвотки.За жалост ,2 бяха дали фира.Всички бяха на п07-8 рамки.Интересното,е че кълбата бяха умрели от глад,вкопчени във 1-2-3 рамка.Всички други 4-5 рамки са пълни с мед. Не бяха и побутнати.Забравих да отбележа,че пчеларствам на ДБ.Станалото станало,но това не ми даде мира да надникна и в редовните.За радост,там всичко е наред.И семействата големи,и мед има достатъчно.Сега чета всичко наред,защо умрелите семейства,неса се прехвърлили на меда.А първата седмица на януари,всички издаваха доволен звук.Дори при почукване,като едно зажужаваха и замлъкваха.Ако някой има мнение,моля да сподели!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Зазимил си ги рано, септември - октомври. Заради младите майки и хубавото време са отглеждали пило до късно и са си направили кълбото на питите, където е било последното пило, съответно - пити без мед. Ноември, та дори декември /имаше хубави дни/ е трябвало да извадиш тези пити. След това хвана студът и не са могли да се преместят.
    Изводът за мен е, че трябва да правим окончателно зазимяване след зазимяването. А именно: изваждане на тези пити, средните, които са без мед или със съвсем малко мед, изваждане на пити, непокрити от пчелите, по които има незапечатан мед, изваждане на пити, оставени зад преградната дъска.
    Някои ще кажат: те пчелите си знаят работата, знаят как да зимуват. Е, да, ама има и глупави пчели wink; и мойте са такива. Някои предпочитат да работят с интелигентни и затова си ги селектират, като ги оставят да загинат тези, глупавите.
    Направете всеки за себе си своя избор, дали да ги оставим на спокойствие или да ги ръчкаме, за да ги опазим от собствената им глупост.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Има ли разстояние между горната рамка на питите и покривните дъсчици, платно найлон или каквото имаш там?

Страница 5 от 31 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •