Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: С какво ще третирате против Вароа тази пролет?

Гласували
176. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Лентички (Варостоп и подобни)

35 19.89%
  • Екостоп или подобно

10 5.68%
  • АпиЛайф Вар или подобно

1 0.57%
  • Оксалова киселина - напръскване

38 21.59%
  • Тимол в сироп, питка или в торбичка над рамките

9 5.11%
  • Мравчена киселина или подобен препарат

18 10.23%
  • Перицин

1 0.57%
  • Опушване с ОК

5 2.84%
  • Опушване с Тимол

16 9.09%
  • Опушване с друго

4 2.27%
  • Домашна рецепта с етерични масла

3 1.70%
  • Използвам Пробиотиции не третирам за Вароа

3 1.70%
  • Друго

9 5.11%
  • С нищо не смятам да третирам

24 13.64%
Страница 5 от 15 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 143
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от stalev Виж публикацията
    Предварително се извинявам, но ще бъде ли някой така добър да ми даде линк с рецептата на Скулатор за третиране с ОК, защото от 2 дена я търся и явно е пропускам някъде между редовете! Благодаря Ви!

900мл вода
    100гр захар
    35гр Оксалова киселина

С пулверизатор над рамките, може при всеки преглед, дозата е 5мл разтвор на заето междурамие пчели.
    Чрез накапване дозата е същата, но се използва спринцовка, с която се "накапва" между рамките. Тогава се препоръчва едно третиране за едно поколение пчели, т.е. най подходящо е есенното третиране, когато няма пило и се приема, че третираш всичкия наличен паразит в кошера.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от stalev Виж публикацията
    Предварително се извинявам, но ще бъде ли някой така добър да ми даде линк с рецептата на Скулатор за третиране с ОК, защото от 2 дена я търся и явно е пропускам някъде между редовете! Благодаря Ви!
    100 гр. захар
    900 мл. вода преварена
    35 гр. ОК
    Това за 20 семейства.

koragroup ме е изпреварил.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    С пулверизатор над рамките, може при всеки преглед, дозата е 5мл разтвор на заето междурамие пчели.
    Чрез накапване дозата е същата, но се използва спринцовка, с която се "накапва" между рамките. Тогава се препоръчва едно третиране за едно поколение пчели, т.е. най подходящо е есенното третиране, когато няма пило и се приема, че третираш всичкия наличен паразит в кошера.
    Защо ми
    се струва ,че нещо не паства.Една и съща доза внесена по различен начин : при единят може многократно ,а при другия само веднаж.Откъде идва това разминаване?

Наблюдател
    Регистриран
    06.05.2014
    Благодаря и на двама Ви за бързия отговор!

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Жорка, това е меко казано - странна дилема?!? - два препарата с коренно разрични активни вещества и съставки. За Варостопа нищо немога да те поъветвам, мнението ми за Екостопа, е повече от положително, затова и продължавам да го използвам, но в комбинация със строителна рамка през пролетта и лятото.
    Такааа. Да обясня идеята на цялата тема.

Понеже напоследък съм безработен и прекарвам доста време на село край кошерите, имах възможност да извадя някоя друга рамка от кошерите си и да я прегледам по-обстойно (температури около 12-15 градуса на сянка и 20+ на слънце).
    При тези прегледи, забелязах в някои семейства по една две пчели с акари на всяка извадена рамка. Колко съм видял, а колко съм "невидял" не мога да предположа...
    Затова, леко притеснен, реших че трябва да третирам тази пролет, за разлика от предната. Мислих доста и реших, че ми трябва препарат с дълго действие, тип цитираните по-горе лентички и плочки и контролно/профилактично с ОК, дори по време на медосбора.

Та затова реших да си сверя часовника. Нямам парите за Байвароли други "едноименни" медикаменти (повече от 2-3 лв за сезонното третиране), защото миналата година беше само "инвестиционна" за мен, а в момента парата не ме бие в г.за...

Та така че купя половин кило тимол, няколко етерични масла (или кармолис), имам рецепта за разтваряне във вода и като цъфнат джанките ги почвам. Преди акацията едно контролно с ОК и после пак ще го мисля.
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Защо ми се струва ,че нещо не паства.Една и съща доза внесена по различен начин : при единят може многократно ,а при другия само веднаж.Откъде идва това разминаване?
    Честно казано не мога да отговоря "авторитетно" (остарявам и почвам да забравям )

Доколкото помня, директното накапване уврежда хитиновата покривка на тялото на пчелата, особено ако някои получават макс доза и я разнасят на другите.
    С пулверизатора, по-голямата част от веществото попада върху рамките, а от там върху челите, като дозата за всяка пчела е по-равномерна.
    Демек, разликата е като телена четка и четка за дрехи.
    Пак казвам, не претендирам за 100% истина в написаното.
    Георги Корчев се казвам

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Преди две лета едно изследване на "Кредо бонум" доказа ниската ефективност на "Варотом" и "Екостоп".
    Не съм особенно склонен да вярвам на техните резултати(няма да се очудя особенно много ако са поръчкови) - Кредо Бонум са частна фондация, около която има не малко "скандални" събития, ако се не лъжа собственност на Цветелина Бориславова. Вярно, че преди време направиха едни филмчета(13-15 серийки) за пчеларството, или по-точно за смъртността(най-вероятно точоно по линия на въпросното изследване), а следващата година и някаква поредица от лекции/семинари - но, това не означава, че изводите и резултатите им са безпристрастни(все пак да не забравяме, че Байер са фармацефтичен гигант)...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Това за остаряването и забравянето го пропускам ,щото и ти ще дойдеш на тоя.Не се заяждам но като изпръскаш 50мл. върху рамките ,дали ще има разлика с накапването.Аз го правих ,като разширих малко дюзата ,за да не е на мъгла. Сега се сещам ,това със спринцовкта не се ли правеше с друга концентрация на захарта и ОК.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Такааа. Да обясня идеята на цялата тема.

Понеже напоследък съм безработен и прекарвам доста време на село край кошерите, имах възможност да извадя някоя друга рамка от кошерите си и да я прегледам по-обстойно (температури около 12-15 градуса на сянка и 20+ на слънце).
    При тези прегледи, забелязах в някои семейства по една две пчели с акари на всяка извадена рамка. Колко съм видял, а колко съм "невидял" не мога да предположа...
    Затова, леко притеснен, реших че трябва да третирам тази пролет, за разлика от предната. Мислих доста и реших, че ми трябва препарат с дълго действие, тип цитираните по-горе лентички и плочки и контролно/профилактично с ОК, дори по време на медосбора.

Та затова реших да си сверя часовника. Нямам парите за Байвароли други "едноименни" медикаменти (повече от 2-3 лв за сезонното третиране), защото миналата година беше само "инвестиционна" за мен, а в момента парата не ме бие в г.за...

Та така че купя половин кило тимол, няколко етерични масла (или кармолис), имам рецепта за разтваряне във вода и като цъфнат джанките ги почвам. Преди акацията едно контролно с ОК и после пак ще го мисля.
    В такъв случай(щом въпроса е финансов), едва ли Екостопа ще ти се "впише" в схемата(не е от най-евтините). Преди няколко дни каза, че си отказал договора по НПП, там за какви препарати беше кандидатствал, малко над 60% все пак си е помощ...

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Това за остаряването и забравянето го пропускам ,щото и ти ще дойдеш на тоя.Не се заяждам но като изпръскаш 50мл. върху рамките ,дали ще има разлика с накапването.Аз го правих ,като разширих малко дюзата ,за да не е на мъгла. Сега се сещам ,това със спринцовкта не се ли правеше с друга концентрация на захарта и ОК.
    Да пропорцията захарта и ОК е друга при накапване.
    Милен Михов

Страница 5 от 15 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •