Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 61
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Правих надставка миналата година за да слагам и аз така хоризонтални пити, но слагах само 1 път и повече няма да се повтори, пчелите залепят питите за рамките и става мизерия. По добре да сложа една питка върху кълбото, а стари пити лесно се бракуват при ЛР. Поне сложих мрежа на надставките и ги използвам за комините.
    Колега,аз също го издухах по този начин при някои кошери.Трябва просто да се сложат летвички под питата,за да няма контакт с рамките отдолу.По този начин,повече пчели,ще имат свободно пространство да се качат там и да си работят на спокойствие.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Слагах и летвички, но не ми харесва резултата. Най бързо взимат меда в дъната, но не могат да ми влезнат питите, трябва да им режа ушите. Тази година ще пробвам с цяла летва върху рамките и дупка по средата, но само за опит да видя какво ще стане.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Явно няма пълно щастие

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Пълното щастия е когато видя на 2рия корпус пити с пило от край до край а на 3тия пак така ама с мед

А в първия ?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Докато се стигне до там е голяма хамалогия и минава щастието
    Оспамихме темата.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Когато става въпрос за отцеляване не виждам какъв е смисъла от слагането на високо качествени и скъпи питки, друго е когато става въпрос за подхранване с цел стимулация ..... ( Прегладнелия човек и на консерва копърка ще се радва )

Ами сложи различни видове питки и виж сам разликата! Аз ти казах каквото трябва да знаеш, пък ти го използвай както си искаш. Явно още не си уморявал семейства с евтини питки, но продължавай да ги ползваш в СТУДЕНО ВРЕМЕ и някой ден и това ще стане. Питката трябва да отговаря на две условия - 1) да е твърда и 2) да е лесно усвоима от пчелите, като всяко едно от двете може да компенсира другото до определена степен. Поставени над гнездото, питките поглъщат влага от кошера и в случай че пчелите не са много склонни да ги ядат (например когато са попрекалили с нишестето) по повърхността им се образува конденз и те потичат върху пчелите и/или влошават зимуването.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    по-добро е от питките от една страна... от друга зависи от количеството рамки респективно мед които се дава... пример пчелин от 150 семейства за да се спести от питки се оставят 20 тенекии мед за подхранване лошо по принцип няма но 20 х 25 = 500 кг мед х 5,20 лв. = 2 600 лв. За мен Апифонда е храната ако някога ми се наложи да купя - кашон 15 кг х 2,65 = 39,75 лв. (стига за 15 кошера х 1 кг питка) или 10 кашона х 39,75 = 397 айде 400 лв. за 150 кг храна х 1 кг на семейство.... т.е. икономически ти е по изгодно да си купиш Апифонда отколкото да храниш с мед.
    Колега,понеже и аз храня само с мед,няма как да се съглася със сметките ти!За 150бр–500кг=3,33кг мед/не са зазимени на гол рой/,а за питките слагаш по 1кг/те по хранителни ли са от меда/Никога не съм хранил с питки,оставям повече мед и зимата подхранвам с мед/както казват тук колеги за мое успокоение/и крайният резултат ми харесва
    Не го смятай за заяждане,просто чета и споделям!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Icofly защо се чудиш.Ми той колегата ,като продава кошери сигурно продава и Апифонда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Аз също използвам 7см над ставки единствено за това ,че ми дават удобството да сложа на веднъж 2,5кг Апифонда и това е единствена допълнително подадена храна до започване на сиропа + Витамини.
    Милен Михов

Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •