Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 56
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Stefan__ Виж публикацията
    ... Работата и трудностите не ме плашат...
    Тука всички сме такива. Продуктивност и оцеляване през зимата - това преди всичко зависи от другаря Пчелар и в много малка степен от системата сандък. Разбира се говорим за пчелин до къмто 100ина кошера. А пък щом си железар, има теми в които трябва да бъдеш активен.

П.п. А да, значи кошерите стават 5
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Това, може би е най-лошият съвет, който може да се даде на един начинаещ, който иска и отводки да си купи освен и кошери, и навсичкото отгоре човека е с ограничени финансови ресурси. Къде ще ги търди и трите вида отводки(ДБ, ЛР и фарар) да му прави някой, не че е невъзможно, но не е лесно. Най-добре е всичките ти да са един вид като за начало, но ако неможеш да решиш, вземи все пак по вяколко от ДБ и ЛР.
    Важното е някой лев да отделиш и за инвентар, сещам се лятото за един "колега", който нямаше центрофуга и какви гимнастики му се налагаше да прави да цеди меда над тава(не ми се търси темата сега, че да пусва линк към нея, но доста съвети за изобретателност имаше...).
    Аз също осъзнавам, че този съвет може би не е най-добрия, но ако се бях вслушал самия аз в него, нямаше сега да се чудя как да продавам стотици кошери от една система и да ги подменям с друга, която вече ми е паснала на личната ми пчеларска технология.

Много начинаещи пчелари са минали по този път. Първо са си купили някакви кошери на базата на "умни съвети", а после се е наложило да ги подменят с такива от друга система. Просто се опитвам да предпазя начинаещите от подобни грешки, но няма как да им кажа каква система кошери ще им се стори най-удобна. Затова казвам - пробвайте различни системи и после сами си решете с коя ще работите в бъдеще и ще купувате много кошери само от нея.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Много начинаещи пчелари са минали по този път. Първо са си купили някакви кошери на базата на "умни съвети", а после се е наложило да ги подменят с такива от друга система...
    Никой собственик на кошери /начинаещ, опитен, професионален, бизнес... и какъвто и да е пчелар/ няма право да се оправдава, че е послушал чужди съвети, било то глупави или умни! Решенията си ги взема той, само той и никой друг! Навремето, г-н Матеев, в другия форум един колега, който за съжаление тук е активен само във философските теми, ви каза че бъркате със системата още преди да сте почнали? Мисля, че ония мнения отдавна са изтрити.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    03.02.2015
    Зададох вапроса си така защото нали всеки обича да си хвали стоката а Марк Твен е "казал в спора се ражда истината и аз се надявах сред многото изложени факти да открия фактите които да ми помогнат да направя избора си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ..... в спора се ражда истината и аз се надявах сред многото изложени факти да открия фактите които да ми помогнат да направя избора си.....
    Това много ми хареса. Спорейки един с друг ние всъщност взаимно си помагаме, защото натрупваме факти по темата на спора. И после на базата на тези факти всеки вече може сам да си направи собствения си избор.

В момента аз подготвям плана си и пчеларската си технология за следващата година, и темите в които се намесвам и споря са именно тези, които живо ме интересуват, защото по тях все още не съм взел окончателно си решение. И именно на базата на споровете в последните дни аз научих много нови неща, които не съм ги знаел преди, и тези неща ми помогнаха да коригирам мисленето си и плановете си. Например спора за строителните рамки - в началото на спора тотално ги отричах, а към края на спора вече имам план как да ги използвам разумно (с подходящата площ и по подходящия начин). Благодарение на спора аз намерих моята си ЛИЧНА ИСТИНА, и ще я ползвам като такава до момента, до който някой не ми предложи по-добра и по-логична друга истина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Както казва доктора от Павликени, "всеки да си извърви пчеларския път" и каквото стане на пътя , там си остава...
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Хаха, Искро, за туй ли говорим? Охх, как ми се вади мед...

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1821
    Абсолютно!

Наблюдател
    Регистриран
    03.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Както казва доктора от Павликени, "всеки да си извърви пчеларския път" и каквото стане на пътя , там си остава...
    Или ако нямаш какво да кажеш замълчи. сарказъм и забележки не са ни нужни, особено ако не сме ги заслужили питаме за съвет и който желае нека сподели без подигравки и излишни коментари

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Или ако нямаш какво да кажеш замълчи. сарказъм и забележки не са ни нужни, особено ако не сме ги заслужили питаме за съвет и който желае нека сподели без подигравки и излишни коментари
    Стефко, много си серт като за 4-то мнение...
    Айде да те помоля, преди да "очакваш" каквото и да било, да дадеш на аудиторията честен отговор на един единствен въпрос. А той е:

Защо искаш да се занимаваш с отглеждане на пчели?

Не го приемай лично. Този въпрос е актуален към всеки в чиято глава се е пръкнала идеята за "пчеларството".

Млади колеги, не че аз съм "стар", опитен и знаещ. От нова година насам има тенденция да се появяват нови регистрации, с които комуникацията (малко изопачено) звучи така:

- здравей те чух че мога да изкарвам по 12000лв на година дайте съвет в коя банка да ги съхранявам аз сам нов
    - Как мислиш да ги изкарваш? С пчели?
    - Моля, ако няма да ми дадеш конкретна информация, не се обаждай!!!
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    И какво лошо има ако е решил някой да се занимава с пчели за да изкара някои лев.В края на краищата всеки се занимава и работи за да изхрани себе си и децата си,дали с пчели ,крави, работи в завод или др. борбата е за насъщният така че какво е значението защо иска да се занимава с пчели.Ето аз казвам искам и ще се занимавам с пчели защото от това виждам перспектива да изкарам някои лев ако си мисли някои че ще ги гледам за хоби няма как да стане.А и каква е разликата дали този които ги гледа като хоби ще ги гледа по добре,напротив аз мисля че този които се занимава професионално с това ,ще е всеки ден при тях и винаги може да реагира на вс. ситуация.Така че спрете вече с тия деления който е решил дали с ваша помощ или без нея ще го направи ,или ви е страх че ще станат мн.пчелари и ще има мн.мед и цената ще падне.

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •