Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 99
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Приятели съвсем се раздвоих, следях постовете на все опитни пчелари като вас и сега имам дилема .Вече имам и от двата вида.В момента част от сем. са на плитки дъна.Дълбокото ми хареса в това че най- вече мога да проверя опаразитяването на семейството и дали препарата тротив акара е постигнал някакъв ефект от третирането, а и лесно се чисти от подмор и др. отпадъци.Освен това дълбокото може да изпълнява и функциите на обикновеното, било то плътно или с мрежа чрез прелките и ротацията на таблите, поне такава е моята логика.В краен случай всеки взема сам решение приятели.Важното е сем. да са живи и здрави и работата да ни носи удоволствие.Всички имате уважението ми.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Станко, ние работим с ЛР кошери. Има голямо значение. За твоите ДБ ще ти е по-полезно. Не че неможе да действаш като нас, но ДБ плодник се вдига много по трудно , особено ако е 12-так.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Аз мисля , че за ДБ е най-удачно падащо надоло - равно дъно с вентилационен отвор ! wink;
    Невсичко с две бузи е лице !

Наблюдател
    Регистриран
    02.10.2010
    като поставиш празен магазин или корпус не пускат ли далаци в него?

Ако празен корпус се сложи само за зимния период няма как да пуснат далаци. Все пак по това време няма градеж. През лятото не е необходимо да има въздушна възглавница. Но аз лично ползвам корпус с пити, дори и да са празни. Така хем получавам необходимия обем, хем си решавам въпроса със съхранението на пити. Ако под пчелното гнездо има празно пространство, неминуемо ще се появят далаци, а това беше една от основните причини да се откажа от дълбокото дъно.

Пак подчертавам, че не съм противник на дълбокото дъно, просто смятам, че същия ефект може да се постигне и с по-евтино и елементарно за изработка дъно.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Станко много добре изглеждата.Но имам няколко въпроса за твоите дъна.Прелките вдигат ли се на горе с панти или са статични.Какъв материал си използвал за плътната табла на мен ми прилича на фазер ако не поправи ме.Каква е височината на дъното.В момента си правя и аз дълбоки дъна но не ми се правят табли от дървен материал голяма играчка е и отива много материал.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Ако приемем условно,че може да се зимува на изцяло мрежесто дъно,смисъла от дълбоки дъна отпада изцяло.

И ако искаме да определяме,колко от площа на тази мрежа да е непокрита,просто си правим необходимите покривни плоскости за целта - като естествено и мрежата е на подвижна плоскост.

И така изцяло мрежесите дъна все повече ми харесват,за в бъдеще (защото,за сега са само частично направени с мрежа) - не мога да се навия,само защото ме е стра'.

п.п.дълбоко дъно съм пробвал само веднъж и в един силен слънчоглед като окъснях малко със ваденето,стана такава мацотия,че се отказах за винаги от идеята - честно казано това със въртенето на таблите си е цяла занимавка,ако имаш бройки и зашо ми е да го правя,като мога просто да покривам мрежата.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от plamen
    Станко много добре изглеждата.Но имам няколко въпроса за твоите дъна.Прелките вдигат ли се на горе с панти или са статични.Какъв материал си използвал за плътната табла на мен ми прилича на фазер ако не поправи ме.Каква е височината на дъното.В момента си правя и аз дълбоки дъна но не ми се правят табли от дървен материал голяма играчка е и отива много материал.
    На панти са и се вдигат нагоре за затваряне на входа.Плътната табла е от 5мм. плоскост от дървесни частици по-дебела е от фазер, но един приятел ползва и фазер.Да не се измята плоскоста от страни по краищата съм я обковал с тънки летвички ще пусна и снимка.Не виждам смисъла от направата на табли от масивен материал и съм съгласен с теб.Височината на моите дъна е 13.5 см.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Дълбокото дъно си е дно добро решение за лятото. Според мен, когато се закъснее с разширението, тогава пускат далаци надолу. Но и от това има полза, индикира за разширение, за слагане на восъчни основи, има къде дори да слезе майката да осеменява. А и хубав чист восък се получава, за направата на маточни чашки или за медицински цели.

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •