Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 123
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Зависи от температурата на въздуха, ако е разпуснато кълбото, нормално е да има пчели и на рамките, но когато почти всички пчели са отгоре и дори са се налепили по покривната табла, тогава е притеснително. Затова тези прегледи трябва да се правят при по-студено време, за да се прецени реално къде е кълбото.
    А колегата със снимките няма от какво да се притеснява, назад е пълно с мед, а кълбото се движи нагоре и назад, поне още 20 дни може да не ги пипа, дори и месец.

Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ivandespotov
    Тези семейства, с толкова мед, могат да искарат още 2 зими!
    Благодаря на колегите за мненията. Моля и за оценка на по опитните за силата на семействата, за вида на корпуса и рамките- относно влагата, дали трябва , след като съм дал вече питки да повтарям отново или не и ако да кога.
    Поздрави и успех.

Щом си почнал да слагаш питки продължаваш до пролетта.Като я приберат слагаш друга.

Наблюдател
    Регистриран
    07.02.2011
    Здравейте на всички, пълен новобранец съм и искам съвет колкото и тъп да ви звучи въпроса.Имам някакви спомени, че съм чел някъде че има последователност и закономерност как се мести кълбото по питите през зимата.Миналата събота поглеждах моите, кълбото беше в предната горна част, но не беше излязло над рамките(което при мен е невъзможно поради факта, че не съм с покривна дъска а с парче зебло което ляга почти плътно на рамките).Не вадих питите защото кълбото не беше разпуснато и не видях колко мед имат като запас и дали имат пило.Та въпроса ми е по положението на кълбото мога ли да се ориентирам докъде са стигнали запасите от мед.Иначе така като гледах на средните пити отгоре си имаше венец от запечатен мед

Здрасти shika, без да съм видял не мога да кажа на 100%, но вероятно всичко си е наред. Кълбото се движи от долу на горе и от пред на зад. Щом се вижда мед по питите значи всичко е наред за сега. При хубаво време ги погледни и ако се налага ги подхрани.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Днес отворих един от кошерите при температура 15 градуса.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Наблюдател
    Регистриран
    17.01.2012
    Здравейте колеги!!! Днес си прослушах пчелните семейства ,всичко е наред но на 2 от тях забелязах разстопен мед на прелката!!!Споделете мнението си,за мен е важно защото нямам обяснение за това и досега не ми се е случваво!!!Благодаря предварително!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Може би кристалчета мед, изронени на дъното от пчелите са се смесили с метаболитна вода от кошера /заради отглеждане на пило/ и така е потекъл разтопен мед през прелката.

Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Вчера при температура на въздуха 8 градуса отворих двата си кошера за да ги видя. Не бях ги отварял от както ги зазимих през октомври.Моля вашите коментари за положението, тъй като това ми е първата зима с пчеларството.

Не, че аз съм спец, на мен е втора зима но щом са горе значи са гладни. Аз вчера не успях и днес на -4 градуса на бързо им сложих по едно тесто. Имам десетина отводки от 25 август, съответно не можаха да натрупат запаси и за съжаление два броя по малко и най-лошото е че е по моя вина но не посмях на тия минуси миналата седмица да отварям. Сега им сложих по кило на всяка и се надявам, че няма да има проблем. Съветвам те да храниш, аз се убедих, че без храна е по добре и на минусови градуси да се отваря.
    www.izdeliadarvo.com Пчелни кошери и рамки!

Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •