Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 54
    Наблюдател
    Регистриран
    26.03.2012
    Кошерът на Димитър Средков беше първия украински лежак, който видях от близо. Имам изключително точни чертежи на неговия кошер (искаха да го патентоват и аз ги снех от оригинала в AutoCAD) , но за съжаление той е пълен с конструктивни недомислици, и то точно в малкото неща, които го различават от класическия украински лежак:

1. Дълбокото му дъно струва колкото полвината от моя кошер само заради множеството сложни детайли, които са напълно неоправдани. Украинската рамка позволява да оставиш 100мм. подрамково пространство без сложно дълбоко дъно, в което пчелите нe правят далаци.

2. В момента, в който се сложи преградната дъска във вида, в който я е измислил) и в двете отделения на кошера остава място за по 11 рамки, а около преградната дъска остава място за далаци - това е изключително груба грешка. Друг недостатък на преградната дъска на Средков, е че е фиксирана в канали, което рязко намалява комбинациите, които могат да се правят (например - невъзможно е да се приложи методиката за смяна на майки, която проф.Кашковски нарича "матка в кормане".

3. Вентилацията му е сложна и скъпа за изработка. Предложената от мен вентилация има абсолютно същия ефект, а се постига с един обикновен капак на клавирна панта от лев и педесе в задната страна на кошера, и три обикновени рамчици с мрежа. Същия капак позволява частичен преглед, почистване на дъното и вкарване на петлитрови хранилки.

Както и да е - симпатяга е Средков, но загубих интерес към него, когато се опитах да обсъдя възможните конструктивни и технологични промени, а той реагира сякаш посягам на светиня.

Ще помоля фанатичните последователи на Средков да спрат да ми обясняват, че съм му откраднал модела. И двата кошера са украински лежаци. Разликата е, че отклоненията от украинския лежак на Средков са нетехнологични, скъпи и функционално грешни, а аз съм си разработил друг вариант, в който отклоненията от украинския лежак са си прекрасни ; )

туй то : )

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	lejaci_1.jpg
Прегледи:      522
Размер:	154.5 KB
ID:	2655Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	lejaci_2.jpg
Прегледи:      518
Размер:	413.6 KB
ID:	2656

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Много хубав скрин. Сглобката не е много удачна , с тази част която е изцяло на вън, а и се оставя няколко мм между перото и нута. Успех през следващата година
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Е има ли развитие този кошер, или е само на чертеж?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    в моят пчелин имам подобни лежаци 2 плодника 8 рамкови с общ магазин моето наблюдение е че прави много пчела и добре събират мед лошото е че е труден за прегледи и работа но иначе добре работи при нас

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    в моят пчелин имам подобни лежаци 2 плодника 8 рамкови с общ магазин моето наблюдение е че прави много пчела и добре събират мед лошото е че е труден за прегледи и работа но иначе добре работи при нас
    Защо е труден за прегледи, рамката е дълга или защото е с две майки? Имали гояма медна шапка над пилото, преди пашата?

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Владиславе, когато чуя за „висока рамка“, все едно мед ми капе на сърцето. Прочетох твоите аргументи и съм напълно съгласен с тях, но считам че правиш грешка, със завъртяната рамка в плодника на украинският лежак. Имаше колеги които казаха, че няма пазар за тази рамка в България.
    Ще се пробвам да прикача един файл, около 40-тата страница на файла е даден лежака на Лазутин.В него има 25 дълбоки рамки. Работи се без много прегледи. Пчелите не се лекуват, или поне Лазутин така твърди.
    Желая ти успех
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Владиславе ето още няколко идеи, за ДБ кошери на висока рамка. Виж кошера пънче, с разместени рамки. Веднъж плодниковата рамка е отгоре, при съседните две е отдолу, и няма прекъсване на восъка в междурамията.

Аз обаче, бих пробвал с плодникова рамка на ДБ кошер прикрепена за рамка на многокорпусен кошер. И бих ги въртял, първо едната отгоре, а на съседните пити другата отгоре. И така ще мога да продавам пчели и за ДБ и за многокорпусен кошер.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Здравейте колеги , имам желание да изпробвам Укаински лежак 11 рамки с 8 рамков Дадан Блатов магазин. В случая рамките на плодника ще са перпендикулярни спрямо рамките в магазина , ще създаде ли това някакъв проблем при работата на пчелите. Ще съм бладарен за всички отговори.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Здравейте колеги , имам желание да изпробвам Укаински лежак 11 рамки с 8 рамков Дадан Блатов магазин. В случая рамките на плодника ще са перпендикулярни спрямо рамките в магазина , ще създаде ли това някакъв проблем при работата на пчелите. Ще съм бладарен за всички отговори.
    Теоретиците, вероятно ще бъдат по-словоохотливи, но аз, мога да ти кажа следното:
    Случвало ми се е при прегледи, по невнимание, да завъртя магазина на ДБ-12р. на 90 градуса. Последното го установявам при последващо вадене на мед и не съм забелязал да има разлика в добива от други семейства.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Благодаря колега , не искам да се занимавам и с трети вид рамки само за да са успоредни на плодниковите, пък и ще си ползвам осем рамковите фарарови корпуси.
    Благодаря още веднъж и ти желая успешна година.

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •