Кошерът на Димитър Средков беше първия украински лежак, който видях от близо. Имам изключително точни чертежи на неговия кошер (искаха да го патентоват и аз ги снех от оригинала в AutoCAD) , но за съжаление той е пълен с конструктивни недомислици, и то точно в малкото неща, които го различават от класическия украински лежак:
1. Дълбокото му дъно струва колкото полвината от моя кошер само заради множеството сложни детайли, които са напълно неоправдани. Украинската рамка позволява да оставиш 100мм. подрамково пространство без сложно дълбоко дъно, в което пчелите нe правят далаци.
2. В момента, в който се сложи преградната дъска във вида, в който я е измислил) и в двете отделения на кошера остава място за по 11 рамки, а около преградната дъска остава място за далаци - това е изключително груба грешка. Друг недостатък на преградната дъска на Средков, е че е фиксирана в канали, което рязко намалява комбинациите, които могат да се правят (например - невъзможно е да се приложи методиката за смяна на майки, която проф.Кашковски нарича "матка в кормане".
3. Вентилацията му е сложна и скъпа за изработка. Предложената от мен вентилация има абсолютно същия ефект, а се постига с един обикновен капак на клавирна панта от лев и педесе в задната страна на кошера, и три обикновени рамчици с мрежа. Същия капак позволява частичен преглед, почистване на дъното и вкарване на петлитрови хранилки.
Както и да е - симпатяга е Средков, но загубих интерес към него, когато се опитах да обсъдя възможните конструктивни и технологични промени, а той реагира сякаш посягам на светиня.
Ще помоля фанатичните последователи на Средков да спрат да ми обясняват, че съм му откраднал модела. И двата кошера са украински лежаци. Разликата е, че отклоненията от украинския лежак на Средков са нетехнологични, скъпи и функционално грешни, а аз съм си разработил друг вариант, в който отклоненията от украинския лежак са си прекрасни ; )
туй то : )
![]()