Според мен проблема е в съда, в който е восъка. Не знам каква е причината, но восъка явно се вижда, че не се отлепя от стените и като се свива при охлаждането, вместо да се отдели от стените се пука по средата.
Според мен проблема е в съда, в който е восъка. Не знам каква е причината, но восъка явно се вижда, че не се отлепя от стените и като се свива при охлаждането, вместо да се отдели от стените се пука по средата.
Съда по принцип няма нищо общо, но все пак за да се избегне залепване за съда което може да предизвика подобно напукване (ако съда не е подходящ) се намазва със сапунена вода.
Обикновено подобно напукване се получава когато:
- восъка не е оставен да се охлади бавно
- няма достатъчно вода (но не студена) в него или в съда
- се охлади прекалено бързо отвън а средата остане течна
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Но се пак бидон му трябва
Имам същите съдове за "калъпчета " восък и ги ползвам когато топя малко. Топя в алумин и сипвам в тези съдове. Наистина восъка от тези съдове въпреки подходящата форма и материал не излиза никак лесно, залепва. Проблема се рршава с намазване на съда със сапунена вода.
Все пак гледайки снимката ми се струва че восъка е охладен принудително.
Моя опит.
Използвам парна восъкотопилка. Разтопения восък се отцежда в пластмасови кофи, в които предварително сипвам по малко вода/на око около 100 мл./. Използвам кофите от сирене, защото са меки, удобни и за хранителни цели. При напълването на кофата, я отмествам и оставям да изстива до сутринта. Ако восъка не се отлепи сам при изстиването, то се деформират стените на кофата/гъвкави са/ и не се напуква питата. С леко дръпване на стените, вече твърдия восък се отлепва много лесно, допълвам с вода, обръщам кофата и отливката излиза. Всички отпадъци са отдолу, изстъргвам с нож и готово.
Действително восъка при истиването залепва за стените на ламаринените кастрони. Вероятно причината е в материала от който са направени. Днес взех пластмасова купа и прецедих в нея. Като че ли в пластмасата истива по-бавно (вече повече от 2 часа) и не се напуква по средата на питата. Миналата година е възможно да съм охлаждал в пластмасови съдове и затова не съм имал проблеми, не си спомням точно. За сега нещата вървят добре, довечера като истине напълно питката ще видя крайния резултат.
Най-после извадих цяла питка восък за тая година. Проблема се реши с пластмасовите купи. И благодаря за безплатните съвети.
Валка,а бидон купили?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))