От Хранилката е .Не е болест аз затова слагам по една клечка.
От Хранилката е .Не е болест аз затова слагам по една клечка.
И на мен на проблем ми прилича. Едните грабят сиропа, други му се назлъндисват. Колкото оцелеят, толкова, напролет отводки.
На всички са им еднакви и хранилките, и кошерите, и сиропа. Слабаците зимата ще ги отсее.
Интересното е, че слабите кошери са на 3 групи по 3-4, един на друг съседни, все едно зараза е прескачала от единия в другия.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Практиката ми показва, че кошери които на есен се давят в хранилките не оцеляват. Софрон първи каза, че това е нозематоза и може и да е прав, защото е имал проблеми с нея правел е изследвания и има наблюдение. Последния ми загинал който не взима сироп беше нуклеус с резервна майка. Умря си още преди нова година целия мокър което също е характерно за ноземата, но за сега не съм срещал сериозни научни изказвания по въпроса.
А защо по това време даваш сироп?
Колега точно това изказване на Софрон ме наведе на мисълта че и аз имам проблем с нозематозата. Но за изминалата година имах само едно(августова отводка която оставих на самотек) семейство загинало. А и моите пчели се давеха на поразия. Забравих да спомена ,че всичките ми кошери са оборудвани с вътрешна хранилка. Направих си труда и изрязох 2-ри поплавак от фибран и нещата се промениха коренно. Вече не ме боли сърцето , като видя по 2-3 шепи пчели удавени в хранилката.
Аз си купих вътрешни хранилки с поплавък. Няма нито една удавена пчела в тях.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))