Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 49 от 91 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 481 до 490 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Стара технология. Затова плодниците им заприличват на гробници. Няма къде и лентите да пъхнеш. И затова вадят по 10 кг мед от кошер.

Относно прегледите, естествено че при вятър не е желателно да се отварят, въпреки летежа.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Стара технология. Затова плодниците им заприличват на гробници. Няма къде и лентите да пъхнеш. И затова вадят по 10 кг мед от кошер.

Относно прегледите, естествено че при вятър не е желателно да се отварят, въпреки летежа.
    Сърбеха ме пръстите да напиша същото ама нали съм новобранец викам чакай да не ръсим мозък много . Миналата седмица питам един дядо пчелар над 80-те е . Колко магазина имаш за за всеки един кошер ? Еми по един вика . Ахаа значи чакаш да го запечатат вадиш и връщаш така ли ? Еми да . Няма да коментирам отговорите му и не омаловажавам с нищо труда му ,но мисля че има доста начини за по ефективно използване възможностите на пчелните семейства.
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Момчета, не им се връзвайте на дядките. Повечето ни гледат сеира и ни подмятат, чат пат кажат и нещо вярно wink;
    Иво, нормално е старчока да си кара с един магазин, особено ако отдолу е и с дванайсетак, нищо чудно и до 100 години да изтика без да гони ефективност, дай боже всекиму

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес беше много хубаво време и отворих и стесних кошерите от 9 на 7 пити.
    И направих бърз преглед, но никъде не видях майка това е нормално все пак съм новобранец, но и пило няма и прашец не носят.
    Другото което ме притесни че медът от крайните пити се е разтекъл по дъното, имат по 4 пити пълни с мед и пчели 3-4 пити изцяло с пчели.
    Дали понеже са на ветровито място и майката закъснява с снасянето или нямат майка.
    Някакви съвети.

Потребител
    Регистриран
    22.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    И направих бърз преглед, но никъде не видях майка това е нормално все пак съм новобранец, но и пило няма и прашец не носят.
    Другото което ме притесни че медът от крайните пити се е разтекъл по дъното, имат по 4 пити пълни с мед и пчели 3-4 пити изцяло с пчели.
    Дали понеже са на ветровито място и майката закъснява с снасянето или нямат майка.
    Някакви съвети.
    Това че е изтекъл меда според мен е влага в кошера. Просто се е разредил. Аз бих сложил преградна дъска като номер 5 т.е. да стенисш глездото и две пити зад преградната и две пити бих извадил, не бих оставил всички пити вътре.

Потребител
    Регистриран
    07.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    Някакви съвети.

Всичките ли семейства нямат пило ? Ако е така,аз бих стеснил максимално...т.е стеснявам докато питите изцяло не се покрият с пчели...Ако наблизо нямаш леска,и не си подхранвал,направи го с прашец и помисли над вентилацията,особенно ако си покрил с найлон...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    То са 2 семейства и двете нямат пило.
    Взех ги без пари началото на Ноември вътре положението е много лошо едни пити са малки и пропадат други са голями и не могат да се извадят, мръсно изцапано.
    Няма никаква влага или плесен.

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2011
    За наличността на майка се съди по пилото. Ако на някои от по-средните пити има пило, особено още незапечатано, или яйца, това показва, че семейството има майка. Няма нужда тогава да се търси да се види майката, защото това удължава прегледа и пилото може да се простуди. Когато няма яйца, а има заложени свищеви маточници, това показва, че майката е загинала. Ако няма яйца, нито заложени маточници и пчелите са спокойни, значи, че има майка, която или временно е преустановила яйцеснасянето, или е загубила способността да снася оплодени яйца.
    Когато в гнездото няма яйца и пчелите са разтревожени, като стоят на питите с повдигнати коремчета и трептят с крилата си, издавайки характерен „тъжен” звук, това е сигурен признак, че пчелното семейство няма майка, т. е. че е осиротяло. На осиротелите семейства, както и на семействата с майки- търтовки или пък със стари, изтощени майки с парализирани крака или оръфани крила трябва веднага да се дадат оплодени запасни майки, отгледани предната година и зазимени в нуклеуси.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това го знам, чел съм го.
    За втори път през живота ми отварям кошер и няма как да определя състоянието на пчелите защото не знам нито какво са спокойни пчели нито разтревожени.
    Исках да знам дали е възможно март да няма пило, но като прочетох е възможно майката да закъснее с снасянето.
    Днес беше 19 градуса и има цъфнали цветя и пчелите се облитат и почистват кошера, но нито една не събира прашец.
    Дано имат майки, ако не така или иначе сега няма какво да направя. Няма да ги закачам до като не цъфнат дърветата и тогава ще направя основния преглед.

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2013
    Привет на всички . Много съм развълнуван днес се сдобих с първите си 5 семейства. При настаняването им новите им домове 12 ДБ им извършихме и преглед и ги стеснихме за затопляне. Дотук всичко е ОК обаче при прегледа на едното семейство не можахме да открием майката . Семейството има както запечатано така и прясно пило и затова предполагам, че може би при местенето на питите от кошер в кошер може майката да се е загубила. Въпросът ми е 1. Ако майката се е загубила дали пчелите ще заложат маточник, аз задължително ще го прегледам отново след 2-3 дни и 2. Ако се излюпи майка ще може ли да се осемени тъй като при прегледа на семействата никъде все още не видяхме да има Търтеи.
    Предварително Ви благодаря за съветите.
    Поздрави!!!

Страница 49 от 91 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •